Нови продукти за образованието

Само една седмица след представянето на Windows 8 училищата вече имат достъп до него и Office 2013. Тези продукти и лицензионните номера за тях могат да се свалят от сайта http://internet.mon.bg/teachers, като потребителското има и парола са тези, които се използваха при регистрацията за безплатния интернет достъп.

image

Не забравяйте, че ключовете следва да се използват само на компютри, които попадат в лицензионното споразумение с Майкрософт – компютрите в училища, ВУЗ и научни институти. Преподаватели и учители имат право да ползват операционна система и офис пакет и на един техен домашен компютър.

Аз започвам постепенно мигриране на Windows 8 и Office 2013 и ще споделям проблемите, които съм срещнал. До момента ползвах предварителни версии на двата продукта и съм доста доволен въпреки някои дребни проблеми на които се натъкнах. Надявам се във финалните версии недостатъците да са изчистени.

40 thoughts on “Нови продукти за образованието
 1. Здравейте! Имам три въпроса. Опитвам се да активирам 8-цата по Вашият метод със същите ключове от сайта на МОН, понеже съпругата ми е учител и тя има регистрация там. Отговора е превишен брой активации и отказва. При 7-цата такъв проблем няма. Също не знаем от къде да въведем ключовете за Офис 2013. Как може да се преведе офиса на български език. В сайта има езиков пакет, но той е английски. Български няма. Благодаря.

  • Здравейте, видях проблема при активирането на Windows 8. Това се дължи на изчерпване на броя активирания. Подобен проблем имаше при активирането на Office 2010 преди около година. Писах на Орлин Кузов от Дирекция „Информационни и комуникационни технологии“ към МОН и се надявам до 1 седмица от министерството да увеличат количеството на активациите.
   До тогава изчакайте и не активирайте своят Windows. Така можете да работите без проблеми за известно време. Само ще получавате досадни съобщения, които ще ви напомнят за активацията. Аз имам Windows 8 на 3 седмици, който не е активиран и работи все още (използвам го за тестване).
   Пробвайте да активирате след 3-4 дни. Ако не стане опитайте отново след 7-8 дни. Все пак нашето министерство не се слави с бързите си реакции 😉
   На другите ви въпроси ще отговаря с публикации в следващите няколко дни. Надявам се да съм ви бил полезен.

 2. При преинсталиране на MS Office 2010 и активирането му с ключа, даден от МОМН, продуктът не се активира и излиза съобщение за невалиден ключ.

 3. отново има проблем с кодовете на Windows 8 . пише че е изчерпано количеството на активациите.

 4. Здравейте,след инсталиране на офис 2013 на училищните компютри, се опитах да лицензирам офис пакета с ключа предоставен в сайта за безплатни ресурси на МОН, но активация така и не се получи.Бихте ли ми казали на какво се дължи това,че ключа е неизползваем и как да активирам в такъв случай офис 2013?

  • Здравейте,
   Проблемът се дължи на изчерпаният брой активации за продукта. Обадете се по телефона или пишете по пощата на някой в Дирекция ИКТ в МОН да увеличат броя на активациите.

 5. Здравейте! Учител съм от 20 г. В годината, в която се предоставяше безплатният интернет бях безработна и не съм регистрирана в http://internet.mon.bg/teachers/, поради този факт не мога да се възползвам от windows 8 и office 2013. В момента съм действащ учител. Как мога да разреша проблема си? /Допускам, че има още много колеги със същия проблем.
  Благодаря Ви!

  • Здравейте,
   Мога да ви предложа две решения. Първото е да използвате акаунта на някой колега за да вземете лицензионните номера от сайта. Вторият вариант е да се обърнете към Дирекция ИКТ в МОН за да ви направят акаунт.

 6. Как ще коментирате изискването на МОН за закупуване на ОЕМ версия на операционна система, а уж ни беше предоставен безплатно и win и офис от сайта за интернета на учителите. Това оскъпява конфигурацията на компютъра и пак сме прекарани.Ние бедните училища

  • Аз също бях изненадан неприятно от изискването да се закупи операционна система заедно с лаптопите или компютрите. За съжаление не може да се направи нищо. Ако от МОН се бяха сетили да ни кажат това изискване по-рано всеки щеше да си заложи повече пари за да покрие лицензи. Сега ще трябва да вземем по-евтини машини и просто да псуваме малоумниците в МОН.

 7. За 800 лв трябва да закупим компютър, монитор, клавиатура, мишка, и сега….ОЕМ . Какви ще са тези параметри за тази цена – никакви.

 8. Здравейте!

  Предстои ни закупуване на лаптопи по програмата ИКТ в училище. Най-изгодното ни предложение е с операционна система Windows 8.1, но ще бъдат с инсталиран Libre Office. След прочетеното тук, останах с впечатление, че ще можем да си инсталираме на тях офис пакета на Microsoft. На същия сайт от линка Ви ли трябва да направим регистрация за училището?

  • Здравейте,
   Според изискванията на МОН, които са пуснали до момента лаптопите трябва да са с лицензирана операционна система (от Windows Vista нагоре). Никой е споменавал за лицензи за Office. Според мен няма за какво да се притеснявате и смело купувайте. Libre Office е инсталиран на лаптопите просто защото е безплатен.
   На http://internet.mon.bg/teachers не се прави регистрация. Преди години по време на проекта за безплатния интернет всеки директор е създал акаунти за служителите си. Използват се тези акаунти или един от тях за да вземете ключовете за Windows и Office.
   Препоръчвам ви след като техниката дойде при вас на един лаптоп да направите чисто нова инсталация на Windows 8.1 и Office с лицензите на МОН. Да добавите всички програми, от които имате нужда, да направите всички настройки и да инсталирате всички обновявания. След това можете да размножите тази инсталация на останалите лаптопи. Ако започнете да инсталирате компютрите един по един просто ще ви побелее косата докато станете готови.

 9. Помощ! Преинсталирах лаптопа на директора и не мога да активирам „Windows 7 на български“. Дава блокиран код. Дали ще се оправят нещата? Много ми е притеснено ако не оправят кода как ще активирам операционната система!

  • Здравейте,
   Не се притеснявайте и няма нужда да бързате. Windows 7 може да работи без код цял месец. За да бъде оправен кода се обадете или пишете на Дирекция ИКТ в МОН. От там трябва да заредят още активирания към този код или да го сменят.

 10. Здравейте, има ли проблем с активирането на windows 8.1_32bit?
  Ако са свършили активациите, кога се очаква да може да се активира отново?
  И още 1 въпрос – колко време може да работи без да е активирана системата и в какво се случва ако не е активирана до месец примерно?

  • Здравейте,
   Дали в момента има проблеми с активациите не мога да кажа. Обикновено това е периодичен проблем. Когато се случи някой по-нахален трябва да се обади в Дирекция ИКТ на МОН и до 1-2 дни нещата се оправят.
   Без активация системата ви ще работи поне 1 месец, а понякога до 3 месеца с дребни проблеми.
   До един месец обаче се очаква да излезе Windows 10, който ще има специална образователна версия, която ще е безплатна за всички ученици, студенти и работещи в сферата на образованието подобно на Office 365 ProPlus.

  • Здравейте,
   Програмата отново е активна, но има много заложени ограничения. Моето училище не може да кандидатства, защото сме печелили през последните 2 години.
   Късмет на колегите, които ще кандидатстват. Ако някой има нужда от съвет ще помагам според възможностите си.

 11. Ето защо има проблеми с Мултипойнт!

  Multipoint и високия клас по смисъла на МОН?
  Multipoint е замислен като евтин продукт за децата от третия свят, които през живота си имат малък шанс да се докоснат до ПК. Тази система, би трябвало да е много евтина и да дава възможност за обучение по компютърна грамотност и базови офис приложения. Първоначално комуникацията между компютъра, чиито ресурси и ОС се поделят , работи с изнесените конзоли (терминали) през USB интерфейс. По-късно се разработва вариант, при който комуникацията вече е по LAN кабел през 1 Gbit/s локална мрежа.
  Бавен протокол на обмен: Описаната по-горе предистория предопределя и протокола на обмен с терминалите. Първоначалната реализация за работа през USB в LAN варианта води до преобразуване на протокола и резултата, е че се работи с т.н. протокол „USB over LAN” или с други думи логиката на работа е като при USB, но преносната среда LAN изисква допълнително преобразуване. USB протокола не е много бърз, а с преобразуването “over LAN” става още по-бавен.
  Управляващата система Windows Multipoint Server (WMS), представлява окастрен (по-евтин) вариант на Windows Server. WMS e предвиден за работа в сесиен режим с терминалите, а WMS 2012, позволява поне на книга, инсталиране на ВМ, т.е. VDI режим на някои от тях под Hyper_V. Големи бяха очакванията на някои участници в „ИКТ в училище“, че този продукт ще им даде възможност да играят успешно във високия клас, да ама … няма как да стане. Причините това да е така са основно две:
  -бавният, генетично предопределен, протокол на обмен, по който работят ТК със сървъра;
  -неадекватно високите хардуерни изисквания на Hyper_V към сървъра и неговата графична карта (GPU), несъвместими с евтино решение.
  Резултатът е, че такива системи нямат нищо общо с високия клас на МОН. Те по принцип работят бавно, а при инсталирани ВМ още по-бавно. Дори и тунинг с SSD RAM не помага много. Като капак на всичко, Мultipoint системите са много чувствителни към кабелната среда, при 1Gbit/s работят няка си, но при 100 Мbit/ s качеството на функциониране пада драстично, така е при всички системи с калпав протокол на обмен.
  Всъщност Multipoint e един от малкото не особено успешни проекти на Microsoft и то точно защото не е достатъчно евтин за качеството, което предлага.
  Референтната система в спецификацията от висок клас на МОН също е на Microsoft . Тя включва технологията Remore FX ( след Remote Desktop Protocol (RDP) 7.1. ), Hyper_V + правилният GPU, който също се виртуализира и върви прекрасно, но поне за сега … не е по джоба МОН.

 12. Здравейте! Инсталирах на компютъра си win 7 на български от http://internet.mon.bg/teachers/ , за него няма ключ. От известно време насам, когато вкюча компютъра излиза съобщение, че windows-a не е оригинален. Как да реша този проблем?
  Благодаря за вниманието!

  • Здравейте,
   Няма такова нещо като активиране на български. Ако искате да го активирате използвайте ключа, който се намира на сайта на МОН. Ако желаете да използвате Office на български трябва да се направят някои настройки. Аз лично ви препоръчвам да използвате Office на английски.

 13. Здравейте, инсталирах Microsoft Office 2016 Professional Plus на училищните компютри, опитах се да го активирам с ключа, предоставен в сайта http://internet.mon.bg/teachers, но продуктът не се активира и излиза съобщение за невалиден ключ.

  • Здравейте,
   Продуктите от този портал вече не са валидни. След като МОН и Microsoft подписаха ново споразумение има нов портал за изтегляне на лицензи. Адреса е http://vetcprogress.bg. За съжаление по нареждане на МОН в момента този портал не работи (не знам защо). Обърнете се към Филип Иванов от МОН главен експерт, дирекция ИКТ, тел. 02 9217 600, e-mail: ph.ivanov@mon.bg.

   • Здравейте, тъй като и аз имах същия проблем влезнах в този портал, който сте посочили http://vetcprogress.bg , разгледах го и доколкото разбрах трябва да се влезе със парола и потребителско име за да се изтеглят продуктите и ключовете които сме заявили по рано тази година. Та въпросът ми е някой получил ли е парола за влизане, защото нашето училище не сме получили.

 14. Здравейте,
  Инсталирах Microsoft Office 2016 Professional Plus на компютрите в училище, но не успях да активирам продукта. Използвах ключът, предоставен в сайта на МОН http://internet.mon.bg/teachers, но излиза съобщение за невалиден ключ. Това означава ли, че проблемът се дължи на изчерпване на броят активации?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *