Нова версия на европейският стандарт за автобиография

През последната седмица европейският стандарт за автобиография (CV) Europass беше обновен. Осъвременени са формулярите, които можете да изтеглите от адрес http://europass.cedefop.europa.eu/bg/home. Все още не са осъвременени примерните CV-та, но се надявам и това да стане скоро. Обновен и online редактора, където можете да попълните вашите данни директно на сайта и да бъде генерирана вашата автобиография. На български език в online редактора обаче е използван неправилен жаргонен израз. Става дума за думата „Кликнете“. Тя трябва да бъде заменена от правилният израз „Щракнете“.

Писах за тази неточност на екипа, който подържа сайта и за моя изненада още на другия ден получих отговор, че проблема е пренасочен към българският Europass център и думата ще бъде заменена.

След около 1 час получих ново електронно писмо, в което се казва, че българският Europass център предпочита за остави жаргонната дума „Кликнете“ вместо да използва официалната „Щракнете“. Защо българският екип желае да замърси един официален документ с жаргонни изрази за мен не е ясно. Поисках електронната поща на екипа в България за да можем да се разберем бе използването на посредници. Очаквам адреса и по-късно ще пиша за разговорите си с българския Europass център.

2 thoughts on “Нова версия на европейският стандарт за автобиография
  1. Здравейте,
    Борейки се с европейския формат на автобиография, случайно се натъкнах на Вашия блог и много ми хареса, смятам да се запозная с доста статии в него. Проблемът ми с този формат на автобиография е, че при добавяне на нови клетки в таблиците за Трудов стаж и Обучение и образование клетките се накачват едни върху други, защото таблицата става по-дълга от страницата и Word не може да я обработи правилно. Сблъсквали ли сте се с проблема и ако да, какви насоки можете да ми дадете за избягването му. За мен не е проблем да се справя, но преподавам Компютърна грамотност на възрастни начинаещи и за тях това е непосилна задача, а се превръща и за мен да коригирам всеки поотделно на всяко такова накачване…
    Благодаря предварително.

    • През последните 5-6 години преподавам 1-2 пъти годишно Europass CV на ученици, а преди това съм преподавал на начинаещи възрастни както при вас. Понякога в Word наистина се получават големи проблеми. Това се дължи на това, че целият формуляр е базиран на таблици, части от които са невидими. Обикновенно хората не обръщат внимание на дребни детайли и развалят структурата на таблиците.
      Най-добре е да използвате формуляра за попълване online и след това просто да си изтеглите готовия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *