За новите версии на Windows

При излизането на всяка нова версия на Windows чувам почти едни и същи негативни коментари и то най-често от хора, които не са специалисти. Ще се опитам да ги обобщя в следващите няколко реда.

При навлизането на Windows 3.1 и 3.11 заклетите DOS маниаци мърмореха срещу графичния интерфейс и колко лош и нестандартен бил той. Но постепенно графичната среда се наложи.

При излизането на Windows 95 хората вече бяха свикнали с интерфейса на Windows 3.x и се оплакваха от Start менюто и от това, че не можели да контролират къде точно се инсталират програмите. Оплакваха се и от папката My documents, защото така някой има налагал къде да си държат документите си и другите файлове. Най-голямо недоволство имаше срещу Windows Explorer. Колко трудно се работело с него, защо бил толкова странен, защо не е като File Manager в Windows 3.1.

При Windows 98 не се харесваше вградената програма за разглеждане на снимки, папките My pictures и My music. Голямо недоволстване падна и към добавените функционалности на Start менюто.

Windows 2000 беше още по-малко харесван, защото беше базиран на NT ядро, нямаше Direct X и съответно имаше проблем с игрите.

Голямо мърморене падна при появата на Windows XP. Много шарен бил, My documents и другите подобни папки били със различна структура, всичко било много различно. Игрите не вървели както трябва. А колко било хубаво да използваш Windows 98.

Windows Vista имаше дори още повече противници. Не се харесваше Start менюто, лентата със задачите, темите, операционната система била много бавна, нямало драйвери и какво ли още не. Какви били тези джаджи и какъв е смисълът от тях? Какъв е този глупаво Aero, което само ми бави компютъра. Windows XP се прехвалваш колко е бил страхотен и как трябва да се използва той вместо нещо ново.

При появата на Windows 7 се появиха почти същите недоволства. Какво е това Start меню, защо не е както сме свикнали. Защо лентата на задачите е толкова различна и колко много си харесвахме предишната. Къде изчезна областта за бързо стартиране и колко хубава беше тя. Колко различна е тази операционна система. Я по-добре да си стоим на Windows XP. Защо сега трябва да учим нови неща?

Преди около 2 месеца се появи Windows 8 и недоволствата и оплакванията започнаха с пълна сила. Това не било операционна система за компютри, а за таблети. Къде е Start менюто и какъв е този глупав Start екран. Как да си върна старото Start меню? Как да си изгася компютъра, защо е направено така? Къде са ми джаджите и как да си ги върна? Къде ми изчезна Aero интерфейса и как да си го върна? Това нещо е правено за чувствителен на допир екран, аз как да го управлявам като нямам такъв? Затварянето на програми в Modern User Interface (MU Interface) е много неудобно. Постоянно трябва да си разкарвам мишката по целия екран на моя голям монитор. Какъв е смисъла от тази сменяща се информация на плочките в Start екрана? Това е правено за телефон, не за компютър. Windows 8 е много труден и различен, трябва да се учат много нови неща. По-добре да си стоим на Windows 7.

Ако четете внимателно ще забележите, че това което не се харесва в една версия се търси веднага щом бъде премахнато. След като мине известно време хората свикват с характеристиките на актуалната версия на Windows и започват да си ги харесват, въпреки недоволството в началото. Другото, което се наблюдава, че повечето хора не искат на учат нови неща. То е нещо, което в областта на компютрите е доста смущаващо. Когато човек си купи нова кола той още с първото сядане започва да се учи на нов начин на каране и разположение на всички копчета по таблото. Но когато си купи нов компютър той предпочита да старата операционна система вместо нова, която ще му даде нови възможности и по-добро управление на хардуера.

Моят съвет е, когато излезе нова версия на Windows е да седнете и да пробвате, да прочетете за новите възможности или да попитате някой, който е специалист в областта. Не се оставяйте чуждите мнения да ви влияят. Изградете си собствено мнение в процеса на работа. Експериментирайте с новите възможности и пригодете начина си на работа към тях. Вероятно след известно време ще се окаже, че така работите по-добре и по-бързо.

Най-важното нещо е да не бъдете негативно настроени към новите неща преди да ги пробвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *