Софтуер за увеличаване на част от екрана

Когато преподавам ми се налага да увелича част от екрана на своя компютър (проектор) за да се видят по-добре елементите в него. По различно време и в различни случаи съм ползвал различен софтуер. Ето и моят опит с различни програми:

1. Virtual Magnifying Glass 3.5 http://magnifier.sourceforge.net/

Това е open source програмка, която има версии за Windows, Linux, FreeBSD and Mac OS X. При стартиране се показва правоъгълна лупа, която увеличава областта над която се намира. Могат да се променят размерите на лупата и степента на увеличаване. За съжаление Virtual Magnifying Glass не работи под Windows 8 и се отказах да я използвам. Надявам се в следващата версия да работи и под новата операционна система на Microsoft.

2. Magnifier

Тази програма е част от Windows. За да я стартирате просто натиснете клавишите Windows Win+Plus. На мен ми е най-удобно да натискам клавишът + от цифровата клавиатура. Изчакайте 1-2 секунди за да се стартира програмата. По подразбиране се увеличава частта от екрана, където е мишката, но има и други варианти за настройка. Можете да увеличавате и намалявате чрез бутоните “+” и “-” или чрез клавишните комбинации Windows Win+Plus и Windows Win+Minus. Програмата е лесна за употреба и е на ваше разположение по всяко време без да има нужда да инсталирате нищо.

3. ZoomIt v4.41 http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897434.aspx

Това е тежката артилерия за увеличаване на част от екрана. Програмата е разработка на Марк Русинвич от бившата фирма Sysinternals, която вече е част от Microsoft. Размерът и е почти 300 килобайта и е безплатна. Освен да увеличавате можете да маркирате с различни цветове, да правите фигури и дори да пишете бележки. Програмата има много възможности, но и е сложна, защото разчита да запомните доста клавишни комбинации, с които да я управлявате. Ако търсите сложен и мощен софтуер за увеличаване това е вашият избор. И моят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *