За какво да използваме старият си модем на БТК или как да разширим своята безжична мрежа без пари

Ако разполагате с модем на БТК (Vivacom), който не използвате и се чудите какво да правите с него можете да прочетете следващите редове за да разберете как да го превърнете в безжична точка за достъп (wireless access point). Описаните по-долу стъпки по никакъв начин не увреждат модема и без проблеми можете да го върнете към фабричните му настройки.

Примера и екраните са за модем ZTE ZXDSL 531B, но важат и за другите модеми на БТК с малки изменения. За да извършите настройките следвайте следните стъпки:

modem_adsl_zte_zxdsl_531b_0zte_zxdsl_531b_big

1. Потърсете в Интернет с помощта на любимата си търсачка парола за вашия модем като можете да използвате следните ключови думи „БТК модем парола“. Аз разполагам със следните пароли:

Парола на безжичните модеми на бтк (ZTE)

user: root

pass: rootWLaccess

Парола на модеми на бтк biznes

user: root

pass: ZTEroot831access

Huawei SmartAX MT882

user: root

pass: MT882rootaccess

Модем на БТК Pirelli DRG A124G

username: root

password: warmWLspot

2. Включете вашият модем към захранването. Ако последно на него са правени някакви нестандартни настройки или не знаете какво точно е неговото състояние можете да възстановите фабричните настройки. Това се прави като с остър предмет (връх на химикал, разтворен кламер и др.) се натиска бутона Reset на гърба на модема за няколко секунди.

3. Настройте компютъра да автоматично IP адрес. Свържете модема с компютъра си с мрежов кабел и изчакайте получаването на IP адрес. Стандартно адреса на модема е 192.168.1.1, а на компютъра ви вероятно е 192.168.1.2.

4. Стартирайте предпочитаният от вас браузър и в адресната лента въведете адреса 192.168.1.1. Въведете потребителското има и парола, които намерихте в стъпка 1.

image

5. Първата настройка, която трябва да се направи е да се деактивира ADSL порта. Това се извършава като в горната част на страницата се избира „Advanced”, а след това в ляво от раздела WAN изберете ADSL.

image

Махнете отметката „Enable ADSL Port“ и натиснете бутона Apply. След това потвърдете вашият избор.

6. Следващата стъпка е да деактивирате DHCP сървъра. За да направите това в ляво от раздела LAN изберете DHSP Server.

image

Махнете отметката „Enable DHCP Server on the LAN“ и натиснете бутона Apply.

7. Следващата стъпка е промяна на IP адреса на модема. За да направите това в ляво от раздела LAN изберете IP Address. Напишете IP адреса, който желаете според конфигурацията на вашата мрежа. Добре е този адрес да бъде резервиран в основния ви рутер за да не се раздава през DHCP. Целта на този адрес е по-късно да можете да правите промени в настройките на модема. Ако има опасност да забравите IP адреса можете да го залепите на листче или да го напишете с маркер върху модема.

image

8. Следващата стъпка е промяна на потребителските имена и пароли за достъп. Това се прави за да не може някой да контролира устройството ви с фабричните име и парола. Възможно е тази стъпка да се пропусне, така оставяте слабост в мрежата си, която лесно може да бъде пробита.

В горната част на прозореца изберете „Management“, а след това в лявата част „Admin account“. Може да промените потребителското име и задължително променете паролата.

image

След като промените полетата натиснете бутона „Apply“. Промените ще се запишат и ще се появи прозорец за въвеждане на потребителско има и парола.

image

Същите действия направете и с „User account“.

9. За да влязат в сила всички промени трябва да рестартирате модема си. Това става като в горната част изберете „Management“, а след това в лявата част „Reset Router“. Натиснете бутона „Reboot“ и изчакайте 2 минути докато модема се рестартира.

image

10. За да настроите безжичната мрежа в горната част на страницата изберете „Wireless”. В раздела „Basic Settings“ можете да деактивирате безжичната мрежа, да се смени нейното име и канал, и други.

image

В раздела „Security“ се задава вида на криптирането на безжичния сигнал и се задава паролата за достъп до мрежата. Не забравяйте след всяка промяна да натискате бутона „Apply“

image

След като извършите всички настройки можете да свържете модема с кабел към основния си рутер и да го използвате като безжична точка за достъп (wireless access point) и 4 портов switch. Желателно е устройството да не разполага в места с голямо натоварване, а в периферията на мрежата.

Споделете вашият опит след като експериментирате с модема си. Аз разполагам с 3 модема, които съм модифицирал по гореописания начин и те работят вече половин година без проблеми в СОУ „Иван Момчилов“ – град Елена.

Ако разполагате с модем, който не ви трябва можете да ми го подарите за да го използвам аз.

46 thoughts on “За какво да използваме старият си модем на БТК или как да разширим своята безжична мрежа без пари
 1. Здравейте г-н Михайлов. С интерес изчетох настоящата статия за модема на БТК. Бихте ли споделили опита си, ако сте успели да подкарате модема като рутер, т.е. на един от Лан-овете да подадете WAN…
  Поздрави: П. Христов

  • Здравейте,
   Аз лично не съм се занимавал особено на дълбоко с преобразуването на модема като рутер, но до колото съм чел е възможно. Операцията обаче е доста по-сложна и може да се сбогувате с модема си. Повече информация можете да получите на този адрес http://www.mikrotik-bg.net/topic/2940-/
   Някои от другите модеми на БТК, като Pirelli DRG A122G, лесно могат да се пренастроят да работят като рутер, но от кратките тестове, които направих модема не работи достатъчно стабилно. Ако искате мога да ви опиша как се прави.

   • аз имам пирели дрг а122г и искам да ми обесниш как да пренастроя модема като рутер

 2. Здравейте, защо като направя всички настройки и рестартирам модема ми излиза: limited or no connectivity и не мога да вляза в модема и трябва да го ресетна ?

 3. Привет!

  Има ли някаква вероятно да се използва стария син рутер вместо новия бял? Новите, за разлика от старите, се държат значително по-нестабилно по мои наблюдения, та ми се иска да пробвам със синия как ще бъде, но не ми се получава да пусна нетана него. Вероятно трябва да се променят настройките в самия рутер, гледах, зверих се, но резултат 0 до момента…

  • По принцип няма проблем да ползвате какъвто искате модем стига да е от БТК. Само трябва да знаете, че всеки път като го сменяте трябва да извършите процедурата за първоначално поставяне и настройване, която е описана в ръководството към модема. Ще имате и нужда от паролата и потребителското име за my.contact.bg, които се намират в протокола към модема ви.

 4. Здравейте. Искам да попитам, някой правил ли го е това с модем HomeGateway Hg530 и ако някой е успял да каже как става. Аз като вляза в настройките на модема има много голяма разлика от този тук или аз не влизам където трябва или просто няма отметка за спиране на ADSL.

  • Здравейте,
   Скоро се сдобих с такъв модем и в момента го използвам за да получавам интернет от БТК. Погледнах отгоре настройките, но не съм тествал да го конфигурирам като точка за достъп. До момента съм много доволен от устройството. Надявам се да имам време през пролетната ваканция да го разчовъркам и тогава ще публикувам тук настроките.
   Възможно е да няма как да спрете ADSL. Опитайте да деактивирате рутирането и тогава нещата трябва да тръгнат.

 5. Здравей. Мога ли да ползвам БТК рутера като основен и единствен рутер в мрежата и да включа директно в него кабела за интернета? Направил съм всичко от написаното гореи действа, но не искам да е включен след друг рутер, а да се ползва самостоятелно. Благодатя.

  • Здравей, по начина, който съм описал по-горе не е възможно.
   Първо това е ADSL модем, а не рутер. Второ с определени настройки, които съм описал модемът се превръща в безжична точка за достъп (wireless access point), която служи за разширяване на мрежата.

 6. Здравейте, имам един въпрос относно свързване на рутер и настройки, към модем на БТК / ВИВАКОМ/ .
  Искам да ползвам безжичният нет от моят рутер , а не от този на Виваком .
  Бях го подкарал преди и направил със старият модем , преди да го сменят,бях използвал инструкции от нета , които сега или не мога да намеря, или вече не работят. Благодаря ви предварително .

  • Здравейте, това което искате да направите може да се извърши от сайта my.contact.bg. Там всъщност трябва да нагласите модема само да управлява ADSL връзката, а рутера ви всичко оставало. По-конкретни стъпки не мога да ви дам, защото не съм го правил. Ако не успеете звънете на поддръжката на Vivacom те трябва да ви помогнат или да направят промените вместо вас.
   Ако нещата не ви се получат или не искате да се занимавате с настройки просто свържете рутера си след модема и го настройте да взема автоматично IP адреса си.
   Има и друг вариант. При него се настройва рутера да работи като безжична точка за достъп, но това е доста по-трудно.

 7. Здравей!
  Искам да те попитам защо когато въведа ИП-то не ми зарежда страницата.
  Аз имам ZTE Model: ZXDSL 531B.
  Ако на някой му се е случвало моля да пише.
  Благодаря!!!
  🙂

 8. Здравейте. Успяхте ли да конфигурирате като точка за достъп – модема Home Gateway HG530 ? И ако да – какви са настройките ? Благодаря!

 9. Здравейте! Намерих модем ZTE ZXDSL 531B и искам да го конфигурирам като точка за достъп. Изпълнявам всички стъпки от това ръководство -точка 2,3 и4, но не ми се отваря прозореца от т.4. Пробвах с включен и изключен интернет.Рестартирах модема. Зададох компютъра автоматично да приема IP адрес ,но не се отваря прозореца. Кажете къде бъркам и какво да правя. Благодаря !!!

  • Пробвах модема с тези адреси :http/192.168.1.1 ;/ 192.168.0.1 : https /192.168.1.1 : / 192.168.01 . На безжичната мрежова връзка модема се появява с отличен сигнал , но без интернет– това само за информация. Предварително благодаря!

   • Здравейте,
    Вероятно компютърът ви не взема атоматично IP адрес от модема. Променете настройките на компютъра си да по получава автоматичен IP адрес и не свързвайте нищо друго освен него към модема.
    Ето и по-лесен вариант за настройване на модема http://blog.mihaylov.bg/?p=209

    • Този вариант http://blog.mihaylov.bg/?p=209 го видях, но не стигам до прозореца за влизане в модема. Сега ползувам без жичен интернет от белия -Gateway HG530 модем. Пробвах като включих сивия модем към виваком доставчика ,но пак не се получи. Не мога да разбера къде бъркам.

 10. Може би неправилно настройвам компютъра да взема автоматично IP адрес. С Wn 7 съм. Сега правя следното: Старт– Център за мрежи и споделяне – Промяна настройките на адаптера – Локална връзка – Свойства – Интернет протокол4 –(TCP/IPv4) – Свойства – слагам отметки на : автоматичен IP адрес и отметка на : автоматичен адрес на DNS сървър –ок. Това ли е или бъркам ?

  • Настройките са ви верни. А рестартирахте ли модема до фабрични те му настройки като натиснете с нещо остро бутончето в задната част?
   Проверете какъв е IP адреса на компютъра ви след като го включите към модема. Опитайте да пуснете ping към модема за да видите дали работи. Възможно е да е изгорял.

   • Рестартирах го даже няколко пъти. На сега действащия модем виждам IP, но на този който искам да настроя – не. А как да пусна ping към сивия незнам. Ще търся друг такъв модем. Благодаря за отговорите!

     • Да. Явно модема не е в ред. Обещаха ми друг. Като го взема и пробвам – ще пиша какво става с конфигурацията. Благодаря и лека вечер!

     • Здравейте! Смених модема .Настройките ги направих следвайки вашето ръководство и всичко си дойде на мястото !!! Вече си имам допълнителна точка за достъп –за което ви благодаря!!! Всичко добро и успех!

 11. Възможно ли е да свържа антена към модема вместо лан кабел, след като го конфигурирам като (wireless access point)?

 12. Привет! Модема ми е Pirelli DRG A124G. Как точно мога да активирам защитата с парола на безжичната мрежа? Изпробвах различни варианти, но след няколко часа ядове се отказвам.След всеки опит, мрежата ми оставаше незащитена. Поздрави!

 13. Здравейте имам 3g модем рутер комтренд ar 5382 не мога да го подкарам от 3g то да работи не се свързва със модема е 303 има ли някакви настройки допълнителни?

  • Здравейте,
   За съжаление в случая не мога да ви помогна, защото не съм се занимавал с този модем. Прочетете ръководството на устройството, вероятно то ще ви помогне да се справите с проблема.

 14. Здравейте , искам да попитам дали синия модем на БТК може да се проследява тоест , ползвал съм го преди 3 -4 години и сега само прашасва и искам да го продам, могат ли по някакъв начин да го проследят и да видят къде е използван и т.н.

 15. Здравейте Г-н Михайлов,
  Моят рутер е BARRICADE N SMCWBR14S-N4 и с помощта на вашите инструкции сеопитах да го превърна в access point.
  Чрез посочените от производителя IP, user name и парола за достъп успях да вляза в настройките на рутера.
  В началното меню има опция как да се ползва устройството, дали като рутер или bridge.
  Избрах bridge, но в бързината забравих да защитя безчичния сигнал.
  Рутерът работи сега като access point, но безжичния сигнал не е защитен.
  Опитах в последствие да вляза отново в устройството и да защитя с парола безжичния сигнал, но не успявам по никакъв начин. Чрез посочения от производителя IP нямам достъп.
  Бихте ли ми дали някакъв съвет?
  Опитах и с reset на устройстово за да му върна фабричните настройки но нищо не се получи.
  Остава само да добавя, че за да вляза в устройството трябваше да го свържа директно към модема, а чрез лан портовете на рутера свързах компютър, с чиято помощ направих първоначалните настройки.
  Повторих същите стъпки, но не успявам по никакъв начин.
  Благодаря за вашия съвет.

  • Здравейте,
   Устройството ви стандартно поддържа работа в режим access point. Прочетете ръководството му (http://www.edge-core.com/temp/edm/old_downloads/mn/SMCWBR14S-N4_um.pdf). Обърнете внимание на страници 21, 31, 36.
   За да успеете за защитите безжичната си мрежа има три варианта:
   1. Устройството си е взело автоматичен IP адрес от основния ви рутер. Вижте на основния рутер кой е адреса и променете настройките;
   2. Върнете устройството към фабричните настройки, настройте безжичната мрежа и след това го превключете да работи като access point;
   3. Въвеждате последователно адресите от мрежата си в опит да налучкате кай адрес е взело устройството.

 16. Здравейте Г-н Михайлов,
  Имам рутер на VIVACOM Comtrend Wireless ADSL2+Router, Model CT-5367
  Намерих потребителското име и парола за влизането в настройките му.
  Може ли този рутер да се превърне в access point?
  Ако ми дадете елетронен адрес мога да ви изпратя снимки на настройките на устройството така, че да ми дадете някои насоки.
  Понеже имам 2 такива устройства мога да ви подаря едно понеже няма да ми трябва.

  • Здравейте,
   Би трябвало да няма проблем този модем да стане безжична точка за достъп, но понеже нямам такъв не мога да гарантирам за това. Ще се радвам ако ми изпратите единия модем да си поиграя с него.
   Вие също можете да се пробвате сам да направите настройките. Те са почти същите като описаните по-горе.

   • Здравейте,
    Дайте ми адрес където да ви изпратя модема.
    После като си играете с него моля да ми дадете оптималните настройки за да го ползвам като безжична точка за достъп.
    Поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *