Каква антивирусна програма да изберем?

Чудили ли сте се някога каква антивирусна програма да инсталирате на компютъра си? През ръцете минават доста училищни и домашни компютри. С времето и доста тестване съм изградил мнение за различните антивирусни програми.

Първата моя препоръка е да не разчитате пиратски версии. Всяка антивирусна програма постоянно се свързва със сървърите на производителя за да изтегля информация за новите вируси. Заедно с това се проверява и валидността на лицензите. Ако те не са валидни програмата спира да работи. Или работи и прихваща вирусите, но отказва да ги почиства докато не я лицензирате. Обикновения потребител обаче рядко обръща внимание на съобщенията и често е без никаква защита и компютрите се пълнят с вируси.

Microsoft Security Essentials е безплатно програма за всички, които притежават лицензирани версии на Windows за домашно и училищно използване. Притежава версия на български език и това е голямо предимство за потребителите, които не говорят английски. Обикновено я инсталирам, когато компютъра разполага между 1 и 3 GB RAM и Windows Experience Index между 2 и 4. Можете да я инсталирате на сървърни операционни системи, включително Windows Multipoint Server 2011. Основния недостатък на тази програма според мен е, че разчита на Windows Update за да обновява антивирусните си дефиниции. Аз обикновено настройвам Windows Update да се проверява само ръчно, защото ми е доста изнервящо при гасене на компютъра да започнат да се инсталират разни обновления. В такъв случай програмата не се обновява автоматично и периодично трябва да си я обновявате ръчно. Достатъчно да го правите 1-2 пъти месечно, а може и по-често.

Microsoft Security Essentials не може да се инсталира под Windows 8. Там тя се замества от Windows Defender, който е със същите характеристики и е вграден в операционната система. Повечето компютри, които инсталирам с Windows 8 и с 3 GB памет или по-малко обикновено ги оставям да работят с Windows Defender.

Panda Cloud Antivirus малка и бърза антивирусна програма, подходяща за лични компютри. Тя е първият представител на безплатните облачно базирани (cloud) решения. Тя разчита на специални сървъри в Интернет, които извършват анализа на вирусите. Има доста добро ниво на работа и не изисква много ресурси. Извършва малко по-голямо ниво на интернет трафик, но не такова, че да забави съществено връзката ви. При инсталирането си предлага подмяна на търсещата машина по подразбиране в браузърите и допълнителна лента с инструменти. Желателно е да деактивирате тези опции. Предпочитам да инсталирам на компютри с 1 GB RAM или по-малко и Windows Experience Index по-малък от 2.

AVG AntiVirus Free е една от най-популярните безплатни антивирусни програми в момента за домашни компютри. Много е добра, но за съжаление от версия 2011 стана малко тежка за компютри с по-скромни възможности. При инсталацията подменя търсещата машина по подразбиране и добавя допълнителна лента с инструменти. За да избегна тези ненужни опции предпочитам да използвам Ninite.com за инсталирането ѝ. В интерфейса на програмата постоянно се набива на очи обновяването до по-добрата AVG Internet Security, която работи безплатно само 1 месец и след това трябва да се заплати. Много потребители се лъжат и правят този ъпгрейд и след това се оплакват, че програмата им постоянно дава някакви съобщени и не работи. Всъщност това е характерно за повечето безплатни антивирусни програми. Хубавото е, че по време на процеса по деинсталация се дава възможност да се премине отново към безплатната версия. Обикновено инсталирам AVG Free, когато компютъра разполага над 3 GB RAM и Windows Experience Index над 4.

Трите по-горе описани програми са основните, с които работя. Понякога обаче се налага да търся алтернативни решения. В такъв случай обикновено прибягвам до Avira Free Antivirus. Мнението ми за програмата е положително, но дава прекалено много съобщения на монитора, което често обърква по-неопитните потребители. Друга програма, която използвам много рядко е Avast! Free Antivirus. Избягвам я защото въртящата и икона в системната област ми е доста неприятна и постоянно привлича вниманието ми без нужда. Другата причина да не я използвам е, че на 90% от компютрите, които работят с нея са били с неактуални антивирусни дефиниции или с някакъв друг проблем. Голямо предимство обаче е наличието на български интерфейс. Двете програми са безплатни за домашна употреба.

16 thoughts on “Каква антивирусна програма да изберем?
 1. Microsoft Security Essentials не е подходяща за училищния лиценз за там е пандата клоуд. В сайта на MS лицензът на Microsoft Security Essentials го има и на български за трудно разбиращите английски, че не е безплатна за училищата. Така като се ъпдейтва ги пържи на Бил Гейтс, а през скайпа се вижда и кой гений не чете лицензите.

  • Според лиценза на Panda Cloud програмата може да се използва безплатно на домашни компютри, но не и на работни (учебни). Освен това не може да се инсталира на сървърни операционни системи като Windows Multipoint Server, а такива в образователната сфера вече има доста. За това в сферата на образованието препоръчвам и използвам Microsoft Security Essentials/Windows Deffender.

   • Преди около година, може и повече правих проучване за безплатна антивирусна, която в лицензионното си споразумение позволява да се ползва и в дружества със стопанска цел. От всички, които намерих и проучих в Интернет се оказа, че има само една – Comodo. Към настоящия момент не съм сигурен дали това е валидно.

    • Здравейте,
     Не съм тествал Comodo, но преди време някои колеги я използваха в училищата. За бизнеса можете да използвате също Microsoft Security Essentials или да разчитате на вградената в Windows 8/8.1/8.1u Deffender.

 2. купихме си нов лаптоп sonyvaio от германия, но след като аз се прибрах в българия нещо се е повредил и съпругата ми го е занесла на техник в момента имаме windows vista enterprise, microsoft essentials koято е дезактивирана защото нямаме оригинален windows и при опитите ни да решим проблема както се изписва на един бутон нищо не се получава. Също така имаме и windows defender който също е изключен. Какво да правим, за да защитим компютъра си от вируси и можем ли да си инсталираме орбит за изтегляне на филми и музика, защото след намесата на техника орбит вече я няма. За пояснение само ние сами си бяхме изтеглили и инсталирали програмата орбит, а игрите които си бяха на компютъра още при закупуването му сега ги няма. Много ще се радвам ако някой компетентен ни даде съвет.

  • Здравейте,
   Препоръчвам ви да си намерите човек, който да разбира от компютри за да ви направи свястна инсталация на Windows и нужните ви програми. Никакъв друг съвет не мога да ви дам от разтояние.

 3. От Windows Defender съм много недоволен. За пръв път виждам антивирусна програма да спира интернета, да скрива флашка, СD и т.н. на компютри с Win8, когато хване вирус. Аз какво правя: на компютри с Win7, 8 инсталирам или Avast или Avira. Те подтискат и спират Defender и всички горепосочени от мен проблеми изчезват. Avira сама се ъпдейтва, издава звук ако хване вирус. Още повече, че на Win7, който има Defender, ви излизат съобщения: вие нямате антивирусна програма, ако не сте качили някоя друга.

  • Здравейте,
   Не забравяйте, че Windows Defender за Windows 7 и Windows 8 са савсем различни неща. В Windows 8 това е антивирусна програма, а в Windows 7 е антишпионска основана на Microsoft AntiSpyware. За Windows 7 може се инсталира Microsoft Security Essentials, която в Windows 8 е развита до Windows Defender. А това което описвате като проблем не съм срещал.
   Избора на антивирусни програми, както и много други неща е въпрос на вкус и предпочитания, а моите съм ги изложил по-горе.

 4. Имам компютър с Windows 8, купих го в Норвегия. Антивирусната ми беше пробна, на Mcafee но изтече и ми се появяваше всеки ден по 5 пъти, че трябва да я купя. Деинсталирах я и се опитах да инсталирам друга програма. Нищо не става. Тръгва инсталацията и спира. Четох, че трябва да деактивирам Windows Defender, обаче е се получава. Няма я опцията за disable. Как да си инсталирам антивирусна?

  • Здравейте,
   Моята препоръка е да деинсталирате пробната антивирусна и да не инсталирате друга. Рестартирайте компютъра и обновете Windows. Така ще използвате Windows Defender с последните вирусни дефиниции.

   • Благодаря за отговора, означава ли това, че компютърът ми е защитен и без антивирусна програма?

    • Не сте разбрали точно. Компютърът ви не е без антивирусна програма. Windows 8 има вградена антивирусна програма, наречена Windows Defender, която е достатъчно добра за повечето потребители. Аз я използвам на всички компютри и лаптопи в училище и съм много доволен.

 5. Здравейте, има ли някакъв начин да се инсталира какъвто и да е Office word на компютър с Windows 8. Изтече ми абонамента (първоначалния) и ми изписва, че трябва да го закупя срещу 189лв. Свалих какви ли не подобни програми, тръгва да инсталира и дава грешки. Просто ми се струва невъзможно да инсталирам каквото и да било.

  • Здравейте,
   Има доста начини. Ще се опитам да опиша част от тях:
   1. Купете си легална версия срещу съответната сума;
   2. Ако работите в сферата на образованието МОН ви осигурява 1 лиценз за Windows и Office. Серийните номера се намират в сайта за безплатният учителски интернет;
   3. Ако имате Microsoft акаунт можете да използвате web версията на Word от OneDrive. Тя е поорязана спрямо стандартната, но не напълно достатъчна за работа на повечето хора;
   4. Използвайте безплатна алтернатива като OpenOffice или LibreOffice;
   5. Намерете някой, който разбира от компютри и му обяснете какво искате, а след като си свърши работата просто му платете.
   Има и някои други варинти, но общо взето това са основните. Надявам се да съм ви помогнал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *