Създаване на множество еднакви акаунти в Windows MultiPoint Server 2012

Когато пускате нов компютър с Windows MultiPoint Server едно от нещата, което трябва да направите е да създадете определено количество потребителски акаунти. Истината е, че това е доста сложна и времеотнемаща работа. Трябва да се поставят икони на работния плот, да стартират всички програми, с които се работи, да се настроят търсещите машини и началните страници в браузърите, да настроите позицията и размера на плочките в старт екрана и още много други неща. Това трябва да се направи за всеки потребителски акаунт. Операционната система Windows не предлага възможност за създаване на множество еднакви локални акаунти или настройване на един и неговото копиране. По-долу ще опиша последователността от действия, които трябва да се направят за да се създадат множество еднакви локални акаунти. В моят случай трябваше да направя 13 основни ученически акаунта, 7 допълнителни ученически акаунта за split station и един учителски акаунт.

1. Първото нещо, което трябва да се направи е един локален акаунт, който да се използва като шаблон за другите. Препоръчвам ви да не създавате акаунтите чрез MultiPoint Manager. Можете да го направите чрез User Accounts в Control Panel. Но най-лесно е да използвате Computer Management. Посочете долният ляв ъгъл и щракнете с десен бутон на мишката. От появилото се меню изберете Computer Management.

1

Изберете Local Users and Groups и след това Users в лявата част за да видите всички локални акаунти.

2

На празно място в списъка с акаунтите щракнете с десен бутон и изберете New User.

3

Попълнете данните за потребителското име. В моят случай това е Student01 без парола и потребителя няма възможност да сменя паролата. След това натиснете Create и Close.

4

2. Затворете Computer Management, излезте от административния акаунт и влезте в акаунта Student01. Стартирайте всички програми и направете всички настройки, които ви хрумнат. След това излезте от акаунта Student01 и се върнете в административният акаунт.

3. Изтеглете програмата Windows Enabler и я разархивирайте например в диск D. Стартирайте програмата и нейна икона ще се появи в системната област в десния долен ъгъл. Щракнете два пъти върху иконата за да я включите и върху нея ще се появи надпис On.

5

От Control Panel изберете User Accounts, а след това в лявата част изберете Configure advanced user profile properties. Появява се прозорец със списък на всички акаунти на компютъра. От бутоните в долната част на прозореца можете да смените типа на даден акаунт, да го изтриете или да го копирате. За съжаление бутона Copy To… е активен само за акаунта по подразбиране (Default Profile). За да го активирате и за акаунта Student01 щракнете върху бутона и той ще стане активен. Активирането на бутона всъщност е дело на Windows Enabler.

6 7

Сега вече можете да копирате настройките на акаунта Student01 върху Default Profile. Това става като щракнете на бутона Copy To…, от новият прозорец натиснете на Browse и изберете папката C:\Users\Default. След тези действия натиснете OK и изчакайте няколко минути (няма никакъв индикатор, който да ви показва, че се върши нещо) и затворете прозореца и цялата програма.

8

4. Следващата стъпка е отново с Computer Management да създадете нужните ви акаунти. Влезте във всеки един акаунт за да могат да се създадат съответните му служебни папки.

5. Програмата Windows Enabler е много удобна и спестява доста работа, но е предназначена за по-стари операционни системи. При работа с Windows 8 и по-нови не се копира старт екрана за това ще се наложи да го копирате сами. От папката C:\Users\Student01\AppData\Local\Microsoft\Windows копирайте файла appsFolder.itemdata-ms в съответните папки на всеки потребител.

След като извършите тези действия ще получите желаните от вас множество еднакви акаунти с много по-малко труд.

Гореописаните действия работят на всички операционни системи от фамилията Windows.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *