Подготовка на флаш памет за инсталиране на Windows 7 или Windows 8

Стандартния начин за инсталиране на Windows 7 или 8 е като използвате DVD. Много по-лесно и бързо е обаче ако използвате флаш памет, защото скоростта на обмен е по-голяма. Подготовката се извършва със специален инструмент на Microsoft наречен Windows 7 USB/DVD download tool. Предназначен е за Windows 7, но без проблем работи и с Windows 8 и 8.1, както и със сървърите операционни системи на Microsoft.

Преди да започнете трябва да имате ISO файл с инсталационен Windows и флаш памет с размер 4 GB или по-голям. Важно е да знаете, че по време на процеса цялата информация от флаш паметта се изтрива.

Стъпките, които трябва да извършите са следните:

1. Изтеглете Windows 7 USB/DVD download tool от този адрес http://images2.store.microsoft.com/prod/clustera/framework/w7udt/1.0/en-us/Windows7-USB-DVD-tool.exe;

2. Инсталирайте програмата;

3. Стартирайте Windows 7 USB/DVD download tool;

clip_image001

4. Щракнете върху бутона Browse и изберете ISO файла, който ще използвате и натиснете бутона Next;

clip_image002

5. Щракнете върху бутона USB device;

clip_image003

6. Изберете вашата флаш памет и натиснете бутона Begin coping;

clip_image004

7. Ако на флаш паметта няма достатъчно място ще получите съобщение за това. Натиснете бутона Erase USB Device за да продължите и след това потвърдете изтриването;

clip_image005

clip_image006

8. След това се извършва процес на форматиране и копиране на файловете, който продължава около 10 минути;

clip_image007

9. Когато процесът завърши просто затворете програмата. Не натискайте бутона Start over, защото това ще стартира целия процес отначало;

clip_image008

10. Накрая можете да преименувате вашето устройство за да не се чудите какво точно има на него, а неговият етикет да ви подсказва.

clip_image010

Windows 7 USB/DVD download tool може да се използва и да запишете DVD от ISO файл без да използвате други записващи програми.

Ако използвате ISO файл, който не е оригинален, а е модифициран по някакъв начин, по някога се случва програмата да откаже да извърши копирането на файловете.

Важно е да знаете, че има компютри на които зареждането на инсталация от флаш памет е много трудно или невъзможно. Но обикновено това са стари машини, на които инсталирането на Windows 7 или Windows 8 e истинско предизвикателство.

16 thoughts on “Подготовка на флаш памет за инсталиране на Windows 7 или Windows 8
 1. Много полезни неща има написани в този блог, браво на автора!
  Аз имам един въпрос точно за тези инсталационни дискове, които сега са във вид на ISO файл. Преобразувам ги с програма, правя стартиращ диск и въпреки това на компютър, който е с форматиран диск и е модел отпреди 3, 4 години не могат да стартират. Имам един диск на Windows XP от 2002 г., който винаги тръгва. След това от Win XP не може да тръгне инсталиране на Win 8, а трябва да се качи Win 7 първо. Дали зависи от програмата за форматиране или от програмата за преобразуване на файла не знам.

  • Здравейте,
   Вероятно правите някаква грешка. По принцип нямате нужда от никаква програма за преобразуване, а от програма за запис. Аз използвам Nero Burning ROM или InfraRecorder (безплатна). Просто трабва да отворите ISO файла с програмата и да го запишете на диск. Честно казано препоръчвам ви описаният по-горе метод, защото инсталацията протича по-бързо, когато се използва флаш памет.

 2. Полезно инфо за начинаещи, обаче бих ви посъветвал да разширите малко материала с инфо как се прави инсталация на 64 битова операционна върху флашка, от 32 битова система (XP x86, примерно), с тази програмка. Защото накрая има изненади.

 3. Друга, лесна за използване алтернатива, е Rufus. С нея лесно се подготвя флаш памет за инсталиране на Windows. Буквално с 3 щраквания на мишката. Важно е да се отбележи, че за универсалност на флаш паметта, е добре да се използва опцията за съвместимост с BIOS и UEFI.

   • А най-лесният начин за инсталиране на Windows от версия 2000 до 10 става с помощта на WinNTSetup от WinPE среда. Например от miniWindows XP, който е в пакета на Hiren’s Boot CD. Но! За инсталирането на Windows 10 трябва да се използва версия след 3.8.0. Използвайки WinNTSetup се пропускат множество възможности за натъкване на проблеми, свързани с драйвъри и не само, могат да се интегрират драйвъри непосредствено преди инсталацията, запазва се буквената подредба на дялове., възможност за прилагане на туикове към ново инсталираната система…
    По-новата версия просто може да се разархивира на флашката или на несистемен дял и от там да се стартира, ако е необходима.

 4. От години ползвам WinNTSetup http://www.msfn.org/board/topic/149612-winntsetup-v372-375-beta-3
  в miniWinXP среда, стартирана от Hiren’s. Може да се използва акто DVD медия, таа и iso. файл. Програмата конфигурира инсталацията в режим sysprep. Има възможност за добавяне на драйвъри, налични са няои оптимизации. С нея може да се инсталира на USB носител(HDD,Flashdrive), от който да се зарежда пълнофункционална ОС.

 5. Здравейте,виждам че сте се постарали,но въпреки това искам да попитам защо след като съм на win 8 и се опитвам да си запиша windows 7/8 със посочената програма от автора на темата ми изписва след като избера iso file ето това:
  „The selected File is not a valid ISO-File.Please select a valid ISO file and try again.“

  Имам още 1 РС който е на windows 7 с който нямам никакви ядове при записване на флашката с windows .Ще се радвам ако някой ми помогне с този проблем.Надявам се че ще се свържи с мен на скайп: revolta3 Мерси пак.

 6. Здравейте, моят проблем е в онзи момент, когато зарежда вече инсталирането на Уин-а, но виждам само синьото лого и след това лилав екран, без никакви надписи..при което никаква реакция, нито от клавиатура нито от мишка. Пробвах 2 версии на Уин и 3 програми за създаване на буут-ваща флашка, но така и не става.

 7. Здравейте, имам малък проблем с записването!!! Не може да ми намери флашката и се питам, от нея ли е проблемът или не??? Форматирах я няколко пъти и не става, сменях и местото на различните USB и пак не става……….8GB e. Някакви предположения? Благодаря Ви предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *