Какво да направим при проблем със зареждане на Teams?

Понякога се случва така, че Microsoft Teams замръзва на зареждащия екран. Не помага рестартиране или деинсталиране и инсталиране. Проблема се решава с 3 лесни стъпки:

1. Деинсталирайте Microsoft Teams.

2. Изтрийте папките:

%LocalAppData%\Microsoft\Teams

%LocalAppData%\Microsoft\TeamsMeetingsAddin

%AppData%\Microsoft\Teams

%LocalAppData%\SquirrelTemp

3. Изтеглете последната версия на Microsoft Teams и инсталирайте. Това ще реши проблема със зареждането.Настройки за Skype for Business

Ако сте се опитвали да стартирате Skype for Business вероятно не сте успели да се впишете с вашия акаунт и сте получили грешка. Това се случва, защото трябва да се направят определени настройки на DNS сървъра на хостинг доставчика ви. Настройките, които трябва да се направят са описани на този адрес https://support.microsoft.com/en-us/kb/2566790. Най-добре е да пишете на поддръжката на хостинг доставчика за тези промени и той да ги направи вместо вас.

След като всичко е конфигурирано изчакайте няколко часа и направете проверка дали всички услуги работят като използвате тази страница https://testconnectivity.microsoft.com/?testid=O365LyncDns.Office 365 ProPlus без пари за учениците в България

В края на месец март Microsoft предостави възможност на учениците в България да получат безплатно лиценз за Microsoft Office, който може да се използва на общо 5 устройства (компютри, таблети и телефони с операционни системи на Microsoft, Apple и Google). За да използвате училището ви трябва да е регистрирано в програмата Office 365 за образованието (www.teacher.bg/office365) и всеки ученик да има персонален акаунт. С него той получава електронна поща, лично място за съхранение на файлове (OneDrive) с размер 1TB, online версии на Word, Excel, PowerPoint, OneNote и други услуги.

Аз имах възможността да съм един от първите, които тестват лицензите за Office 365 ProPlus. По-долу ще споделя своите впечатления и начина за раздаването на лицензите.

Важно е да знаете, че Office 365 ProPlus е версия на Office, която се разпространява с някои от плановете Office 365. Този който е безплатен за образованието (Office 365 Education E1) не включва в себе си Office 365 ProPlus.

Office 365 ProPlus е пълна версия на Microsoft Office и има същите функционалности като Microsoft Office 2013 за Windows. Различава се в начина на инсталация и лицензирането. Повече подробности можете да научите на този адрес https://technet.microsoft.com/en-us/library/gg702619.aspx.

За да раздадете лицензи на своите ученици следвайте следните стъпки:

Вариант 1. Раздаване на лицензите от администратор:

1. Отворете административния център на Office 365 и в лявата част изберете Потребители/Активни потребители. Намерете потребителя, сложете отметка пред името му и в дясната част на екрана, в раздела „Даден лиценз“ щракнете върху „Редактиране“в раздела „Даден лиценз”;

2. В дясната част на прозореца ще се покаже панел за раздаване на лицензи. Трябва да разширите плана „Office 365 Education за ученици и студенти“, който е с 1 000 000 лиценза. Той е различен от вашият основен план;

3. Сложете отметка само върху „Office 365 ProPlus“. Ако сложите отметка на другите продукти ще получите съобщение за грешка, защото се дублират услуги;

4. Натиснете „Запиши“ в горната дясна част на екрана. Потребителя вече разполага с 2 лиценза. Първият е вашият основен Office 365 Education E1, а вторият е само за Office 365 ProPlus;

5. За да се инсталира Office 365 ProPlus трябва да се отвори страницата https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx. Избира се езика за инсталацията и версията и се натиска бутона „Инсталирай“. Изтегля се и се стартира малък файл, който изтегля и инсталира пакета.

Ако желаете да инсталирате Office 365 ProPlus на мобилно устройство в дясната част на страницата трябва да изберете „Телефон и таблет“. След това изберете съответното устройство и производител, и следвайте инсталационните стъпки. Ще бъдете препратени към съответния магазин, от където ще изтеглите приложението. По някое време трябва да се въведе електронната поща и парола на потребителя. Функционалностите на Office 365 ProPlus се различават в зависимост от операционната система и вида на устройството. Пълната версия се инсталира на компютър, а мобилните версии са с ограничени възможности.

Вариант 2. Самостоятелно вземане на лицензи:

В този случай потребителите получават съобщение при влизане в електронната си поща. При натискане на „Получете го сега“ се дава лиценз автоматично и се предлага инсталиране, което се извършва както е описано по-горе. В моя акаунт не се появи такова съобщение. До момента съм го видял само в няколко акаунта. По тази причина ви препоръчвам вариант 1.

До момента съм раздал около 30 лиценза на учениците си. Те направиха инсталации на компютри и лаптопи с Windows, на лаптоп с Mac OS, iPad, iPhone, телефони и таблети с Android. Не е правена инсталация на Windows Phone, защото операционната система включва Office Mobile.

Продължавам с раздаването на лицензи на учениците си. Препоръчвам ви да не давате лицензи на всички, а само на тези, които ще ги използват. Идеята е да не се получи както с лицензите за Windows и Office на учителите, броят на лицензите постоянно да е изчерпан.

Надявам се учениците ми вече да не си намират извинение за липсваща домашна работа с думите „Ами аз нямам Word на компютъра“. Сега вече ще имат и то легална версия.

Специални благодарности на Microsoft България и на Теодора Върбанова – ръководител Образователни програми в Microsoft България.Истинска интеграция между Moodle и Office 365

Преди около година бях писал за опитите си да интегрирам Moodle и Office 365 (http://blog.mihaylov.bg/?p=525). Това се оказа много трудна мисия и в крайна сметка направих интеграция на ниво POP3. При нея всъщност Moodle предава проверката на потребителското име и парола на външна система, в моят случай Outlook.com, като се използва POP3.

Преди няколко дена обаче беше обявена възможност за истинска интеграция Moodle и Office 365 от Microsoft Open Technologies и Remote-Learner.net. Целта е да се осигури по-голяма продуктивност за учители и ученици чрез хармонизиране на потребителски имена и пароли, управление на календари и създаване на курсово съдържание, наред с други подобрения на работния процес за образователните институции и други потребители на Moodle. Интеграцията е реализирана чрез специални софтуерни добавки с отворен код на Office 365 и Microsoft Services за Moodle. Те включват интеграция с OneDrive for Business, OneNote и Office 365 Outlook календар.

Точно това беше услугата, която очаквам от доста време. Комбинирана с очакваното през първата половина на 2015 преобразуване Lync в Skype for Business и добавянето му към Office 365 се получава нещо невероятно. И всички тези неща са безплатни. Достатъчно е някой с познания и желание да ги интегрира в единна система и да се използва в българските училища. За съжаление въвеждането на нови компютърни системи за обучение е много трудно.

Аз скоро ще пробвам интеграцията на Moodle и Office 365 и ще споделя впечатлението си.

По-долу изреждам някои полезни връзки по темета:

Office 365 се интегрира с Moodle, ще улеснява обучението pcworld.bg

Microsoft обяви интеграцията между Moodle и Office365 teacher.bg

Отворена интеграция между Microsoft Office 365 и Moodle революционизира образователните технологии newbusiness.bg

MS Office 365 се отваря към общността на Moodle technews.bg

New Microsoft Office 365 open source integration with Moodle transforms education technology news.microsoft.com

Moodle integration with Office 365–how to get it The Education Blog

New Moodle integrations with Microsoft technology are on the way The Education Blog

Moodle working with Office 365: a new MS Open Tech open source plugin for education and business msopentech.com

Office 365 and Moodle integration The Education BlogИнтеграция на Moodle и Office 365

Най-накрая дойде време и нашето училище да въведе Moodle като платформа за електронно обучение. Преди няколко години доста се интересувах по въпроса. Инсталирах Moodle на хостинга на училището, направих някои тестове и дори успях да го интегрирам с Microsoft Live@Edu, която услуга използвахме по това време за електронна поща. Повече по темата може да прочетете на адрес http://www.teacher.bg/Article/Details/32831. За съжаление до реално въвеждане на Moode в учебният процес не се стигна. Първо аз нямах достатъчно време да се занимавам в тази област и второ колегите ми, към които се обърнах за съдействие нямаха желание за работа по тази тема. За щастие времето минава и ситуацията се променя. Тази година директора на училището планира обучение за работа с Moodle, което ще се извърши от „Център за образователни инициативи“. От центъра по принцип правят обучението на тяхна платформа, а по-късно дават възможност да изградят такава към сайта на училището, но моите планове бяха по-различни и тук започнаха моите мъки.

Реших, че няма нужда учителите да се обучават на една платформа, а после да се местят на друга. За това направих инсталация на Moodle към сайта на училището. Хостинг доставчикът ми предлага Softaculous за инсталиране на различни продукти от известно време и реших да се възползвам от тази възможност. Истината е, че с негова помощ инсталацията на разни софтуерни продукти протича много лесно и бързо, но за съжаление аз се натъкнах на проблем. След стартиране на инсталацията получих грешка за версията на PHP. След няколко обменени писма с поддръжката се оказа, че проблемът всъщност не е там, а инсталаторът не подържа последната версия на Moodle. Беше отправено запитване към разработчика на Softaculous и след 4-5 дена проблемът беше решен, а аз направих своята инсталация бързо и лесно. Всъщност вместо да чакам можех да направя инсталацията ръчно, но Softaculous предлага много удобни инструменти за бекъп и обявяване на версиите, за това реших да изчакам.

Следващата стъпка беше да интегрирам Moodle с Office 365. Идеята на тази дейност е първоначално учителите, а след това и учениците да използват техните потребителски имена и пароли от училищната поща за вход в Moodle. Вече бях правил подобно нещо, както писах по-горе, но с по-старата услуга Live@Edu. Започнах да ровя в Интернет, за чета и да гледам клипове. Оказа се, че има няколко варианта за моите желания. Първият е на някаква американска фирма, която прави тази интеграция, но струва пари и това беше автоматично отхвърлено. Следващият вариант намерих на сайта на Microsoft. Той представлява пълна интеграция между Moodle и Office 365, като се получава пълна обмяна на потребители и права между двете услуги, като главната услуга е Office 365. В допълнение на това всички файлове на потребителите, които се публикуват в Moodle автоматично се прехвърлят в OneDrive и от Moodle има достъп до файловете в OneDrive. Този вариант много ми хареса и започнах да го реализирам. Изтеглих ръководството, прочетох го и започнах да изпълнявам стъпките по него. За съжаление някъде по средата се оплетох, а и се оказа, че има разлики между описаното в ръководството и услугите в момента. След още 1-2 опита се отказах.

Третият вариант за интеграция се базира на 2 допълващи се плъгина от сайта moodle.org. В този случай се извършва интеграция с активната директория, която Office 365 изгражда в облака. За съжаление документацията не е достатъчно пълна, плъгинът е предназначен за Moodle 2.5, а аз инсталирах 2.6. Опитах се все пак да направя интеграцията, но отново се оплетох и започнах да чета различни мнения по въпроса в Интернет. Оказа се, че това което искам да направя никак не е лесно и е доста проблемно, а и в същото време има много малко информация по въпроса.

Оставих нещата така за момента. След около седмица имах пътуване в София и направих консултация със своя колега Николай Нетов, който работи в Стопанския факултет на Софийския университет. Той ми разкара, че в УНСС са правили такава интеграция, но са се появили доста проблеми. Първоначално са пуснали всичко и то е работело, но след няколко месеца Microsoft са обновили Office 365 и връзката между двете системи се разпаднала. След много разговори с поддръжката, която се оказала в Индия, са стартирали връзката между двете услуги, но не се знае до кога. Вероятно до следващото обновяване… Николай Нетов ми предложи да си направя интеграция на ниво POP3. При нея всъщност Moodle предава проверката на потребителското име и парола на външна система, в моят случай Outlook.com, като се използва POP3. Колегата ми изпрати ми няколко връзки по темата и аз реализирах връзката между двете системи. По-долу ще опиша дейностите, които извърших:

1. На страницата Administration > Site administration > Plugins > Authentication > Manage authentication активирайте пъгина POP3 server. На същата страница по-долу полето Self registration трябва да е със стойност Disable. Още по-долу на страницата в полето Allowed email domains напишете домейна, пощите към който са разрешени за регистрация. В моят случай това е momchilov.bg. След като направите тези настройки запишете промените;

2. На страницата Administration > Site administration > Plugins > Authentication > POP3 server въведете настройките на вашият POP3 сървър. Моите настройки можете да видите на прихванатия екран по-долу.

Това са всички настройки, които трябва да направите. Сега вече може в Moodle да се впише потребител, който вече е регистриран в Office 365. След въвеждането на потребителското име и парола еднократно се отваря екран, където трябва да се въведат различни данни свързани с профила на потребителя, като само 3 от тях са задължителни. Възможно е тези полета да не се въведат. В такъв случай след определен период от време потребителя се изтрива.

От тук нататък, след като сте си спестили въвеждането на потребителите, трябва да се добави учебно съдържание, което е най-важното нещо.