Как да си направим камера за наблюдение от стар смартфон

В следващите няколко стъпки ще опиша как да превърнете стар, ненужен смартфон в полезна камера за наблюдение, която може да се използва у дома или в училище.

1. Нулирайте вашия смартфон и направете първоначалните му настройки. Препоръчвам ви да обновите операционната система, да премахнете или деактивирате всички приложения, които няма да използвате, а всички останали да обновите. Добре би било да създадете отделен Google акаунт за този смартфон или общ акаунт за всички смартфони, които ще използвате като камери.

2. От Google Play инсталирайте приложението CamON Live Streaming https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spynet.camon. Приложението изисква версия на Android 4.2 или по-нова. Имайте предвид, че при много стари и бавни телефони приложението работи с голямо забавяне, има накъсване и изпускане на кадри. Такива проблеми имах с Alcatel Pixi 4 / TCL 4034X. Първоначалните ми проби бяха с Alcatel One Touch 7041D и мога да кажа, че смартфона се справя много добре. Докато пиша тази статия настройвам Lenovo A1000.

3. Стартирайте приложението на смартфона и преминете през няколко екрана, които ви дават информация за възможностите на CamON Live Streaming. Веднага след това вашето устройство ще започне да работи като камера за наблюдение. В долния ляв ъгъл се показват адреса за наблюдение, а над него има информация за разделителната способност, увеличението и скоростта на заснемане. В браузър по ваш избор на компютър можете да напишете адреса на устройството и веднага ще видите изображението от вашата нова камера. По подразбиране няма парола!

4. За някои хора стъпките до тук са достатъчни, но за реално използване е нужно да се заровим в настройките на приложението. Първо е желателно да увеличите разделителната способност на камерата. При Lenovo A1000 по подразбиране тя беше на 640×480 с възможност да се вдигне до 1920×1088. Аз зададох настройка 1280×720. Ако зададете много голяма разделителна способност телефона може да не успее да се справи с обработката на видео потока. След това можете да настроите фокуса. Аз задавам постоянно автоматично фокусиране.

По подразбиране приложението няма парола, но е добре да зададете такава. Това става в раздела Authentication. Активирайте Enable authentication, на Authentication type задайте Basic, а след това можете да зададете потребителско име и парола.

В раздела Device е добре да включите опцията Always on и Start on boot. Тук може да се избере и режим на икономия на захранването.

5. Вече трябва да се свържете с новата си камера. На телефона си аз използвам tinyCam Monitor, което ми дава възможност да се свързвам с най-различни камери в локалната си мрежа. Има и други подобни решения. Въпрос на вкус е какво ще си изберете.

Аз си падам по експериментите и успях да свържа смартфон дори с NVR Hikvision модел DS-7732NI-I4. Всъщност няма нищо сложно. Просто при добавянето на камера трябва да зададете, че ще използвате протокол ONVIF, който е междуплатформен и се използва при оборудване от различни производители. Много е важно преди да свържете смартфона/камера с NVR-а да опишете MAC адрес на устройството във вашия рутер, за да може то да получава един и същ IP адрес при всяко стартиране.

6. Последното нещо, което трябва да направите е да си купите някаква стойка за камерата и да я монтирате на желаното от вас място. Аз използвам стойка за кола за телефон с вендуза, защото е най достъпна, но може да се използва трипод с щипка за телефон. Възможно е да си измайсторите дори някаква телена поставка.

Предимства. Използвате старт смартфон, който ще бъде изхвърлен в боклука и му даваме нова функционалност. Безплатно е.

Недостатъци. Трябва да осигурите ток до мястото, където ще е разположен смартфона. CamON Live Streaming показва реклами на екрана и от там генерира ненужен трафик. Но трафика не голям и след като сложите някъде смартфона си да работи като камера не вярвам да гледате екрана.

Освен в камера за наблюдение CamON Live Streaming може да превърне вашия смартфон и в камера за работа с лаптоп или компютър, или в камера за излъчване на видео в Интернет. За тези възможности ще пиша някой друг път.Как да настроим ADSL модем Comtrend CD-5367 като безжична точка за достъп

Ако разполагате с ADSL модем Comtrend CD-5367 на Vivacom (БТК), който не използвате и се чудите какво да правите с него можете да го превърнете в безжична точка за достъп (wireless access point) за да разширите вашата безжична мрежа. Описаните по-долу стъпки по никакъв начин не увреждат модема и без проблеми можете да го върнете към фабричните му настройки като натиснете бутона „Reset“.

1. Включете вашият модем към захранването. Ако последно на него са правени някакви нестандартни настройки или не знаете какво точно е неговото състояние можете да възстановите фабричните настройки. Това се прави като с остър предмет (връх на химикал, разтворен кламер и др.) се натиска бутона „Reset“ на гърба на модема за няколко секунди;

2. Настройте компютъра да получава автоматично IP адрес. Свържете модема с компютъра си с мрежов кабел и изчакайте получаването на IP адрес. Стандартно адреса на модема е 192.168.1.1, а на компютъра ви вероятно е 192.168.1.2;

3. Стартирайте предпочитаният от вас браузър и в адресната лента въведете адреса 192.168.1.1. Въведете потребителското име root и парола warmWLspot;

Login

4. Изберете „Advanced Setup“ и след това „LAN“. На тази страница се правят две настройки.

Първо трябва да се промени IP адреса на модема. За да направите това в горната част напишете IP адреса, който желаете според конфигурацията на вашата мрежа. Добре е този адрес да бъде резервиран в основния ви рутер за да не се раздава през DHCP. Целта на този адрес е по-късно да можете да правите промени в настройките на модема. Ако има опасност да забравите IP адреса можете да го залепите на листче или да го напишете с маркер върху модема.

Второ деактивирайте DHCP сървъра като изберете полето „Disable DHCP Server“. След като промените настройките натиснете бутона „Save/Reboot“ в долната част на страницата.

Disable DHCP Server

Модемът ще се рестартира за около 2 минути. Сега вече можете да свържете устройството с кабел към основния си рутер. След това въведете новият IP адрес в браузъра си, както и потребителското име и парола;

5. За да настроите безжичната мрежа в лявата част изберете „Wireless“ и автоматично се зарежда страницата „Basic“, където може да се деактивира безжичната връзка и да се смени нейното име.

Wireless

В страницата „Security“ можете да изберете вид на криптирането на сигнала и парола на мрежата. А в страницата „Advanced“ можете да зададете безжичния канал за работа на мрежата.

Желателно е устройството да не разполага в места с голямо натоварване, а в периферията на мрежата.

Можете да прескочите всички тези настройки ако изтеглите файла VIVACOM_NET-adsl-mod-by-Mihaylov.bg. От „Management/Settings/Update“ изберете изтегленият файл с настройките и натиснете бутона „Update Settings“.

Update settings

Направени са следните настройки: IP адреса на модема се променя на 192.168.1.100, паролата за да достъп не е променено, деактивира се DHCP сървъра, променя се името на безжичната мрежа, но тя е без парола.Как да сменим името на своята мрежа в Windows 8

1. Натиснете Win+R и в прозореца Run напишете secpol.msc и натиснете Enter;

2. В лявата част на прозореца изберете Network List Manager Policies. Щракнете 2 пъти върху името на вашата мрежа в дясната част на прозореца;

3. В прозореца Network Properties изберете радио бутона Name и в полето под него напишете новото име на мрежата. Не използвайте знаците \ / : * ? < > |. Излезте от акаунта или рестартирайте компютъра и промените ще влязат в сила.Как си направих VPN сървър с TP-Link TL-WR740N и DD-WRT

От известно време имам нужда да се свързвам към мрежата на училището отдалечено. За щастие тази нужда не беше особено належаща и все отлагах решаването на този проблем. За съжаление обаче през този месец се наложи да се заема сериозно с тази задача.

В момента интернет трафика на училището преминава през рутер TL-ER5120 на TP-Link. Закупих го преди около година и половина с основната идея, че може да балансира трафика с до 4 интернет доставчика. Повече подробности за избор ми можете да прочетете тук http://blog.mihaylov.bg/?p=326.

Когато избирах рутера имах възможност да взема малко по-висок клас устройство, което предлага възможност за действие и като VPN сървър, но предлагаше балансиране на трафика само между два доставчика. Аз реших, че нямам нужда от VPN връзка, но имам нужда от бъдещо включване на повече от 2 доставчика.

Преди време бях чел, че фърмуера DD-WRT има възможност за действие като VPN сървър и реших да се поразровя по въпроса. След няколко часа четене попадна на видеоклип описващ всички действия, които трябва да се направят.

 

Използвах един стар рутер TP-Link TL-WR740N, на който бях сменил фърмуера преди 2 години с DD-WRT. До скоро използвах това устройство като безжична точка за достъп, но вече нямам нужда от нея. Направих всички настройки, които бяха описани във видео клипа и тествах работата на устройството. Всичко протече идеално и започнах да обмислям варианти как да го свържа към училищната мрежа.

Във видео клипа е описано как да използвате устройството като основен рутер. Аз обаче използвам за основен рутер TL-ER5120, който с много по-големи възможности. За да запазя съществуващата си мрежа без промени направих следните действия на рутера с DD-WRT:

1. Деактивирах безжичната мрежа и NAT;

2. Деактивирах DHCP и го пренасочих към DHCP на основния рутер.

След това свързах устройството, както на схемата по-долу и всичко тръгна. Направих няколко теста и се оказа, че всичко върви идеално.Национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година, компонент „Изграждане на безжични wifi мрежи в училища“

Преди 2 дни от МОН решиха, че изведнъж имат пари и ще преведат на училищата, които са заявили желание, субсидия за изграждане на безжична мрежа. Като дейността трябва да се отчете с фактури до 5 декември, а допълнителните документи до 8 декември.

За мен това е безумие, което може да се направи само от министерство. Още повече, че преди известно време от МОН бяха казали, че тази година няма пари за този компонент.

Аз за щастие имах идея както искам да правя в училище и веднага пуснах запитване до няколко фирми. В допълнение на по пощата получих още една оферта от трета фирма, а четвърта се обади по телефона. В крайна сметка избирах между следните технически решения: Ubiquiti, MikroTik, Netgear, Ruckus и Cisco. Няма да влизам в детайли на устройствата, офертите и фирмите. Понеже нямам достатъчен опит в тази много специфична област се обадих на мой състудент за консултация. Той ми препоръча в никакъв случай да не вземам Ubiquiti, защото скоро е правил мрежа с тяхно оборудване, която го е докарала до лудост с нестабилната си работа. Също така ми каза, че MikroTik предлагат много добро оборудване, но е невероятно сложно да го подкараш да работи както искаш и обикновено се налага да прекараш невероятно много нощи в четене и пробване на най-различни скриптове и настройки, както и че е желателно да си разбирач на Linux. След консултация с негов колега мрежар ми каза също, че офертата на за Cisco оборудване е от ниския клас, и че това всъщност си е Linksys, който работи добре, но не е най-доброто решение. От решението на Netgear се отказах сам, защото не предлагат безжични точни за достъп, които да са по AC стандарт. Оборудването на Ruckus ми хареса най-много, още повече, че имах известна информация предварително за него.

След 2 дена (и нощи) телефонни разговори, четене, мислене и отново разговори и договорки се спрях на оборудването на Ruckus, което беше оферирано от Иноваком. Този вариант е един от най-скъпите, но и с най-много функционалности и възможности. Допълнително от фирмата ми направиха определени отстъпки, които направиха офертата им наистина привлекателна.

Какво всъщност представлява решението, което избрах. Шест безжични точки за достъп се разполагат в основната сграда на училището. Тези устройства се свързват с кабелната мрежа с 2 едногигабитови порта, а безжичната връзка е по стандарта 802.11ac, който работи на 5GHz и 2,4GHz едновременно. Към всяка точка за достъп може да се свържат до 500 клиента. Точките за достъп се управляват и настройват от специален контролер, който следи всяко устройство да работи на различена канал (ако има нужда автоматично се сменят), управлява достъпа до мрежата на потребителите, времето за достъп, техните права и много други неща. Общо взето това е мечтата на администратора. В цената на офертата влиза монтаж, свързване и настройка на цялото решение, както и обучение на учителите.

Вече се обадих на фирмата и задвижих нещата с изготвяне на договор, подписване, плащане, фактури и т.н. До края на месец декември трябва да имам доставено оборудване, разгъната безжична мрежа, тестване, корекции ако се налагат, пускане в експлоатация и още един голям тест с възможно най-голямо натоварване. След като приключи всичко ще споделя впечатлението си от това решение. Надявам се в следващите поне 5 години да нямам никакви безжични проблеми и ако се наложи само да разширявам мрежата.Как да настроим ADSL модем Huawei HG530 Home Gataway като безжична точка за достъп

Ако разполагате с ADSL модем Huawei HG530 Home Gataway на БТК (Vivacom), който не използвате и се чудите какво да правите с него можете да го превърнете в безжична точка за достъп (wireless access point) за да разширите вашата безжична мрежа. Описаните по-долу стъпки по никакъв начин не увреждат модема и без проблеми можете да го върнете към фабричните му настройки като натиснете бутона „Reset“.

1. Включете вашият модем към захранването. Ако последно на него са правени някакви нестандартни настройки или не знаете какво точно е неговото състояние можете да възстановите фабричните настройки. Това се прави като с остър предмет (връх на химикал, разтворен кламер и др.) се натиска бутона „Reset“ на гърба на модема за няколко секунди;

2. Настройте компютъра да получава автоматично IP адрес. Свържете модема с компютъра си с мрежов кабел и изчакайте получаването на IP адрес. Стандартно адреса на модема е 192.168.1.1, а на компютъра ви вероятно е 192.168.1.2;

3. Стартирайте предпочитаният от вас браузър и в адресната лента въведете адреса 192.168.1.1. Въведете потребителското име root и парола warmWLspot;

4. Деактивирането на NAT (Network Address Translation) се извършва като в лявата част изберете „Basic“ и след това „WAN Settings“. В раздела „IP Address“ полетата „Default Route“ и „NAT“ трябва да са в позиция „Disable“. След като промените настройките натиснете бутона „Submit“ в долната част на страницата. Последното действие трябва да се извършва при всяка промяна на настройки;

5. Трябва да се промени IP адреса на модема. За да направите това в лявата част изберете „Basic“ и след това „LAN Settings“. Напишете IP адреса, който желаете според конфигурацията на вашата мрежа. Добре е този адрес да бъде резервиран в основния ви рутер за да не се раздава през DHCP. Целта на този адрес е по-късно да можете да правите промени в настройките на модема. Ако има опасност да забравите IP адреса можете да го залепите на листче или да го напишете с маркер върху модема.След като въведете новият IP адрес може да се наложи да го въведете в браузъра си, както и потребителското име и парола;

6. За да деактивирате DHCP сървъра на модема в лявата част изберете „Basic“ и след това „DHCP“. В полето „DHCP“ изберете „None“ и запаметете настройките. Игнорирайте съобщението, че трябва да вземете нов IP адрес;

7. За да настроите безжичната мрежа в лявата част изберете „Basic“ и след това „Wireless Lan“. Тук може да се деактивира безжичната връзка. В раздела „Wireless Setting“ може да се смени нейното име, парола и канал, и други. В раздела „Advanced Setting“, в полето „802.11 b/g/n“ можете да зададете вида на безжичната свързаност. Аз предпочитам да използвам 802.11b+g+n. Ако използвате тази настройка добре е в раздела „11n Settings“, в полето „Channel Bandwidth“ да изберете 20/40 MHz.

След като извършите всички настройки можете да свържете модема с кабел към основния си рутер и да го използвате като безжична точка за достъп (wireless access point) и 4 портов switch. Желателно е устройството да не разполага в места с голямо натоварване, а в периферията на мрежата.

Можете да прескочите всички тези настройки ако изтеглите файла VIVACOM-adsl-mod-by-Mihaylov. От „Tools/Restore & Backup“ изберете изтегленият файл с настройките и натиснете бутона „Upload“.

Направени са следните настройки: IP адреса на модема се променя на 192.168.1.100, паролата за да достъп не е променено, деактивира се NAT и DHCP сървъра, променя се името на безжичната мрежа, но тя е без парола.Как бързо да настроим ADSL модем ADB P.DG A4100N като безжична точка за достъп (wireless access point)

Ако разполагате с ADSL модем ADB P.DG A4100N на БТК (Vivacom), който не използвате и се чудите какво да правите с него можете да го превърнете в безжична точка за достъп (wireless access point) за да разширите вашата безжична мрежа. Описаните по-долу стъпки по никакъв начин не увреждат модема и без проблеми можете да го върнете към фабричните му настройки като натиснете бутона „Reset“.

Модемът Pirelli DRG A124G се настройва по подобен начин (https://mihaylov.bg/2013/02/01) и за това тук ще прескоча подробните обяснения.

1. Изтеглете файла VIVACOM_NET-adsl-mod-by-Mihaylov.bg_ и го разархивирайте;

2. Включете вашият модем към захранването. Ако последно на него са правени някакви нестандартни настройки или не знаете какво точно е неговото състояние можете да възстановите фабричните настройки. Това се прави като с остър предмет (връх на химикал, разтворен кламер и др.) се натиска бутона „Reset“ на гърба на модема за няколко секунди;

3. Настройте компютъра да приема автоматично IP адрес. Свържете модема с компютъра си с мрежов кабел и изчакайте получаването на IP адрес. Стандартно адреса на модема е 192.168.1.1, а на компютъра ви вероятно е 192.168.1.2;

4. Стартирайте предпочитаният от вас браузър и в адресната лента въведете адреса 192.168.1.1. Въведете потребителското име root и парола warmWLspot;

5. В лявата част щракнете „TOOLS/Configuration Tools“, а след това „Restore from saved Configuration file (backup.bin)“. Изберете изтегленият файл с настройките и натиснете бутона APPLY.

Направени са следните настройки: IP адреса на модема се промяна на 192.168.1.100, паролата за да достъп не е променено, деактивира се NAT, Firewall и DHCP сървъра, променя се името на безжичната мрежа, но тя е без парола, безжичният режим е настроен на Mixed (11b+11g+11n), а на Bandwidth е дадена настройка 20/40MHz.

Аз лично не бях особено доволен от работата на това устройство като модем, защото след 1-2 дена работа не можех да се свържа към него по безжичен път и се налагаше да го рестартирам. Сега предстои да го тествам как работи като безжична точка за достъп (wireless access point).За Android и дългите пароли на безжичните мрежи

През изминалата седмица ми се наложи да дам достъп на таблет с операционна система Android до безжичната мрежа на училището. До момента интернет се използваше само от лаптопи, но с колежка в начален курс правим някои експерименти със специфична образователна услуга и решихме да ползваме освен компютъра и таблета ѝ.

Сградата на училището се покрива от 10 точки за безжичен достъп. Използвам различна парола за достъп до всяко устройство с дължина 50 символа, нещо от вида 71|96F{u|P“s5}+9&-(.'{)@:4W%@6x!9i!)54>W+;*+y/1_|6. Целта е ако ученик се добере до паролата от учителски лаптоп (имах такива случаи) да му е много трудно да въведе символите на телефона или таблета си. Сами разбирате, че при толкова много и разнообразни символи лесно се допуска грешка. За съжаление попаднах в собствената си клопка и след 2 неуспешни опита да въведа паролата в таблета се отказах. Опитах се да копирам паролата, но това е истински кошмар под Android особено на евтин таблет, чийто екран е с кошмарно лоша чувствителност. След като най-накрая успях да копирам точно нужните ми символи се оказа, че операционната система не подържа вмъкване на парола в съответното поле за настройка на безжична мрежа.

Започнах да търся идеи в Интернет, но почти на всякъде съветът в такъв случай беше да се смени паролата с по-къса. След известно ровене попаднах на програма, която прави синхронизация през електронна поща на паролите за безжичните мрежи между лаптоп на Windows и таблет или телефон с Android. Инсталирах програмата на таблета и я настроих, но по никакъв начин не успях да намеря съответната и програма за Windows и се отказах от този вариант.

Ровенето за идеи в Интернет продължи докато не попаднах на съвет в някакъв форум да се генерира QR код с паролата на мрежата и след това чрез камерата да се прочете този код. Инсталирах на таблета QR Droid (https://play.google.com/store/apps/details?id=la.droid.qr) и допълнението за работа с безжични мрежи QR-WiFi Plugin (https://play.google.com/store/apps/details?id=la.droid.wifi&hl=en). След това на този адрес http://blog.qr4.nl/QR-Code-WiFi.aspx генерирах QR код на настолния си компютър със съответните настройки за безжичната мрежа. Стартирах приложението QR Droid на таблета и директно от монитора си сканирах QR кода. Повторих упражнението за всичките безжични мрежи в училище, като междувременно копирах генерираните изображения в един документ на Word за евентуална бъдещ употреба. След това тествах дали таблета се свърза към мрежите. Оказа се, че всичко е наред, но с неудобството, че при преминаване от една към друга безжична мрежа превключването се извършава ръчно.

Компютърни терминални решения 2013/2014

В края на тази календарна година до февруари месец 2014 по проект на МОН ще бъдат направени множество компютърни кабинети в училищата в България. Този път училищата разполагат с повече варианти за избор в сравнение с предишната година. В следващите редове ще споделя мнението си за различните предлагани решения, като не претендирам за пълна изчерпателност.

Избор на операционна система

Първата важна стъпка при избора на терминални решения е операционната система на сървъра. Възможностите в момента са 3:

1. Windows MultiPoint Server 2012

2. Windows Server 2012

3. Userful Linux

Ще започна от зад на пред. Userful Linux е интересна операционна система, за момента в България е доста екзотична. Не очаквайте, че като е Linux е безплатна, за нея също се заплащат лицензи. Предлага възможност чрез виртуализация да бъдат стартирани различни операционни системи. Мненията за това решение са много разнопосочни, от прехвалване до описване на хиляди кошмарни несъвместимости. Основният недостатък за мен е малкият набор от терминални клиенти, които се подържат и това, че не работи добре на Xeon процесори. Също така не се препоръчва да се работи на сървъра.

Windows Server 2012 е другият предлаган вариант от фирмите. До момента не съм видял предложение с Windows Server 2012 R2, но се надявам в бъдеще да се появи и такова. Идеята тук е, че под сървърната операционна система могат да бъдат стартирани множество виртуални машини. Предлагат се варианти с VirtualBox и Hyper-V. VirtualBox е безплатен, Hyper-V е част от операционната система, така че този софтуер не натоварва цялото решение с допълнителни лицензи. Фирмите предлагащи този вариант казват, че с при него се постига най-добро използване на ресурсите на сървъра и най-голяма производителност. Аз не съм го видял и тествал за това не мога да потвърдя това. Основния недостатък на това решение, че не се подържат USB терминални клиенти. Основното предимство е лесното преместване на виртуалните машини.

Windows MultiPoint Server 2012 за мен за момента е най-добър вариант като компромис между функционалност и производителност. Операционната система е точно предназначена за изграждане на терминални решения. В тази версия освен класическото свързване на терминални клиенти е възможно да използвате връзка на терминала към виртуална машина. Тя се задвижва от Hyper-V и е част от операционната система. Когато използвате виртуална машина на нея можете да инсталирате 32-битова версия на Windows 7 или 8 и да използвате старите си 16 битови приложения като Комениус Лого и други подобни програми, които се използват основно в начален курс. Другото предимство, което не съществува при останалите операционни системи се нарича Split station. Това представлява разделяне на екрана 2 части, във всяка от които може да се зареди и да работи отделен потребителски акаунт. Трябва само да добавите мишка и клавиатура свързани през USB хъб и получавате едно допълнително работно място. Работата по този начин не е много удобна, защото ширината на екрана намалява на половина, но от друга страна ученика получавана възможност за самостоятелна работа на компютър.

Мрежова свързаност

В момента всички фирми предлагат връзка на техните терминали през локална мрежа. Единствено Стемо има терминали, които са комбинирани (USB и LAN), но те го предлагат за LAN свързаност. Много е важно на каква скорост работят мрежовите карти на терминалите. Препоръчително е да 1 Gbps. Задължително е и мрежовият суич да работи на същата скорост, за да не се получава тясно място в мрежата ви.

Сървър

Във високият клас почти всички фирми предлагат едно и също нещо с малки разлики. Процесорът е Xeon E5-2620 с шест ядра, а паметта е 32 GB. При ниския клас процесорът е Intel® Core i5, а паметта обикновено 8 GB. Добре е да се предпочете маркова машина пред такава сглобена от някоя фирма. Марковите машини са по-скъпи, но в същото време имат по-добра производителност, съвместимостта на всички компоненти е тествана и са доста по-тихи. Добре би било ако сървърът има възможност да работи хоризонтално и вертикално, както и да се монтира в комуникационен шкаф (рак).

Терминали

При избора си на терминал трябва да се внимава каква е скоростта на мрежовата му комуникация. Желателно е тя да е 1 Gbps, дори в момента на нямате нужда от толкова висока скорост. По-големите възможности ви дават опция за бъдещо разширяване. Да не забравяме, че един терминал спокойно може да се използва 10 години, като през това време се очаква да смените поне 2 сървъра. Другото важно нещо са подържаните протоколи. Терминалът ви трябва да работи с RDP 7.1 или 8, защото в тези версии се подържа FemoteFX функционалност. Някои терминали подържат и различни фирмени протоколи или пък поддръжка на Citrix или VMWare. Добре е да имате колкото се може повече USB портове, възможност за включване на 2 монитора и широк избор от разделителни способности.

Монитор

Основното правило при избора на монитор е „Колкото по-голям, толкова по-добре“. Но е добре да се обърне внимание и на другите характеристики. Моята препоръка е ако е възможно светът на монитора да е сив или в краен случай бял. На черните монитори всяка прашинка си личи, а във всички училища е доста прашно. Това правило важи и за мишките и клавиатурите.

В следващата си публикация ще опиша офертите на няколко фирми и техните предимства и недостатъци.

Избор на рутер за два интернет доставчика

Преди около 3 месеца училището, в което работя, получи изгодна оферта за достъп до Интернет от фирма, която в момента не използваме. След преценяване на характеристиките реших, че за по-ниска цена ще получим по-добро качество и можем да сменим интернет доставчика си. Запознах директора си, той се съгласи с мен и задвижихме нещата. Подписахме договор и след няколко дена дойдоха техници, опънаха оптика, настроихме устройствата и след един ден тестване на свързаността прехвърлих целият трафик на училището към новият доставчик. В продължение на няколко дена наблюдавах дали няма да изскочат някакви проблеми, но се оказа, че всичко е нормално. Уведомих директора си, че вече можем да прекратим договора със старият доставчик, но тук бях изненадан. Директорът ми каза, че предпочита двете връзки към Интернет да останат активни и да ги използваме едновременно. Ако едната отпадне да се превключваме към другата. Между другото от време на време на време връзката ни към Интернет се случва да прекъсне и то в най-неподходящият момент. Връзката с 2 интернет доставчика беше стара моя мечта, която се опитвах да реализирам 2-3 пъти през годините, но винаги ми беше отказвано с обосновката липса на пари.

За да реализирате едновременна връзка между 2 или повече интернет доставчика имате нужда по-специален рутер. Аз използвах Buffalo WHR-HP-G54, на който бях подменил фабричният firmware с TomatoUSB (http://blog.mihaylov.bg/?p=300) и бях много доволен от него. Първоначалната ми идея беше да модифицирам настройките на рутера си или отново да му сменя фърмуер с друг, който има поддръжка на 2 интернет доставчика. След доста четене разбрах, че с TomatoUSB не мога да реализирам моите идеи. Съществува обаче китайска модификация наречена Tomato DualWAN, която отговаря на моите изискваният. За съжаление обаче интерфейса за управление на рутера е само на китайски, а моите познания по китайски са нулеви.

Направих проучване за друг firmware, който да отговаря на моите изисквания и се оказа, че OpenWRT с някои допълнения (plug-in) може да ми свърши работа. Започнах да проучвам неговите характеристики по-дълбоко и се впечатлих от големите възможности, които притежава. За съжаление се оказа, че моят рутер не е сред подържаните. Докато четох обаче разбрах, че има и x86 версия на OpenWRT, която се инсталира на стандартен (стар) компютър и той се превръща в мощен рутер. Планирал съм някой ден да пробвам как работи…

Отказах се от използването на старият си рутер и реших, че имам нужда от нова машина, която да се монтира в рак (шкаф за мрежово оборудване), разполага с гигабитови портове и може да прави load balancing (балансиране на трафика между няколко доставчика). Следващата стъпка, която предприех беше да се обадя в няколко компютърни магазина и на 1-2 приятели, които са по-на вътре в областта на мрежите от мен. След тези консултации имах няколко конкретни устройства, между които да избирам: TP-Link TL-ER6120, TP-Link TL-ER5120, Mikrotik RB2011UAS-2HnD-IN, D-Link – Wireless N Unified Service Router DSR-500N

Още в началото се отказах от D-Link – Wireless N Unified Service Router DSR-500N по 2 причини. Първата е, че цената от 588 лева е прекалено висока. Втората причина е, че в момента рутера на подържа load balancing, а тази възможност ще се реализира при следващо обновяване на фърмуера. За съжаление тази важна подробност е написана с невероятно ситен шрифт в края на спецификацията на продукта.

Следващите десетина дена се отдадох на чете на спецификации, ръководства, мнения в различни форуми и гледане на видео клипове.

След голямо колебание се отказах от Mikrotik RB2011UAS-2HnD-IN. Машината е страхотна и има невероятно добри възможности и ми беше препоръчана като безотказна. Цената от 180 лева е много достъпна. Първата причина поради, която се отказах е, че Mikrotik е модифициран Linux, въпреки че има удобен интерфейс за управление често се налага да се пишат скриптове, в които моите познания не са особено добри. По-важната причина беше, че за да прави load balancing рутера има нужда от пуснат RIP или OSPF протоколи от страна на интернет доставчиците, а такава услуга не се предлага в моят случай. Без тези протоколи рутера работи с една основна връзка, а другата е запасна и към нея се превключва, когато отпадне първата.

Последните 2 машини, между които се колебаех бяха два върхови модела на TP-Link: TL-ER6120 и TL-ER5120. Характеристиките на двете устройства са почти еднакви, като и цената, с малки разлики. TL-ER6120 има 2 WAN порта и 3 LAN (всичките гигабитови), подържа отдалечена връзка на VPN потребители. TL-ER5120 има също 5 гигабитови порта, 1 WAN, 1 LAN, а другите 3 могат да се разпределят по желание на потребителя към локалната или глобалната мрежи. На адрес http://www.tp-link.us/support/emulators/?pcid=205 имате възможност да разгледате възможностите за настройка рутерите и да експериментирате с тях все едно са пред вас. След доста обстойно сравняване реших да избера TL-ER5120. Той е с малко по-ниска цена, но по-гъвкав при настройка, особено с възможността да настроите до 4 връзки към Интернет. В момента нямам нужда от VPN връзка на учителите към училищната мрежа, а ако за в бъдеще се появи ще търся варианти за реализация. Един от основните недостатъци на моят избор е, че рутера не подържа IP версия 6. Но честно казано трудно щях да въведа IP ver. 6, защото само единият от доставчиците ми подържа този протокол.

След всичкото четене и проучване най-накрая поръчах TP-Link TL-ER5120. Цената му беше 318 лева. Устройството пристигна след около седмица, защото се оказа, че в България няма складова наличност. По-късно се поинтересувах и разбрах, че подобни устройства се поръчват доста рядко. По-долу можете да видите видео клип на разопаковането на рутера от мен.

След като рутера вече беше при мен го инсталирах в шкафа с другото си мрежово оборудване свързах го към единият интернет доставчик и започнах да го настройвам. Това не ми отне особено много време, защото вече бях запознат интерфейсът му. Проведох тестове от около 1 час да се убедя, че всичко работи добре и след това добавих връзката към вторият доставчик. Свързах към рутера, компютърният кабинет, в който обикновено преподавам и в продължение на 2 седмици пробвах дали връзката е стабилна и дали няма да изскочат проблеми. През това време резервирах някои IP адреси за различни мрежови устройства като принтери, мултимедийни проектори и безжични точки за достъп. Добавих блокиране на различни сайтове като facebook и някои ключови думи. За съжаление блокирането на голямо количество обекти е тромава процедура, защото интерфейсът на рутера не е достатъчно добре изпипан за това. Освен ограничаването на сайтове на ниво рутер добавих и филтриране на трафика чрез OpenDNS, както е описано в тази публикация http://blog.mihaylov.bg/?p=321. OpenDNS обаче предлага използване само на един IP адрес в безплатната си версия за това се наложи да регистрирам два акаунта с IP адресите от двата интернет доставчика и да ги настроя по един и същи начин. Ако във бъдеще добавя трети доставчик ще трябва да регистрирам още един акаунт в OpenDNS. Процедурата е малко тромава, но е безплатна.

След като направих всички тези настройки и при двуседмичните тестове в реална среда нямаше никакви проблеми прехвърлих целият трафик на училището през TP-Link TL-ER5120 и пенсионирах старият си рутер Buffalo WHR-HP-G54. Всъщност вече го използвам само като безжична точка за достъп.

Вече повече от месец TP-Link TL-ER5120 работи без проблемно. Обикновено натоварването ми е в рамките на 2-3 процента, като при пикови моменти достига до 5-7 процента. Това означава, че имам запасен капацитет за развитие. В бъдеще очаквам все по-голямо натоварване на интернет трафика особено с увеличаване на облачно базираните услуги като Office 365. Надявам се в следващите 3 години да нямам нужда от нов рутер.

Общото ми впечатление, че TP-Link TL-ER5120 е много добър рутер за училище и мога да го препоръчам на всеки, който желае да използва повече от един интернет доставчик. Ако цената 318 лева ви се вижда висока може да си купите някои модела TL-R470T+ или TL-R480T+. Те също са предназначени за връзка към няколко доставчика, но за по-малко натоварване и не разполагат с гигабитови портове, а скоростта им на работа е 100 мегабита. Цената на рутерите е между 100 и 150 лева, а е възможно да ги намерите и по-евтино.