Безплатен хостинг за образователни цели

Ако преподавате web дизайн в училище вероятно ви се е налагало да имате реален хостинг за да тествате ваш проект или на учениците ви. За съжаление хостинг плановете струват пари и рядко някое училище ще закупи няколко хостинг плана за учебни цели.

Тази година две български хостинг компании предлагат безплатни хостинг пакети за образователни цели. Фирмите са Интернет Корпорейтед Нетуъркс и СуперХостинг.БГ. Повече информация можете да получите на следните адреси:

http://blog.icn.bg/archives/2047

https://www.superhosting.bg/uchenici-bg

Какво ми харесва и какво не ми харесва в Windows 8

Windows 8 вече е факт от около 2 месеца. От тогава през ръцете ми вече минаха доста компютри и вече мога споделя мнението си това, какво ми харесва и какво не.

Какво не ми харесва.

1. Липсват ми джаджите в Windows. Бях свикнал да ми показват различна информация като натоварване на процесора и паметта, календар, заряд на батерията и прогноза за времето. Мисля обаче, че премахването им не е фатално;

2. Не ми харесва, че при стартирането на Windows задължително се показва старт екрана. Иска ми се да имаше стандартна възможност да се покаже работния плот;

3. Деактивирането на програмите, които се стартират със зареждането на Windows вече е преместено в Task Manager, но деактивирането на услугите си остава в System Configuration (msconfig). В крайна сметка се налага да пипате на 2 места за да деактивирате ненужните самостартиращи се програми вместо само на едно.

Какво ми харесва.

1. Харесва ми бързото стартиране. Това всъщност е умел трик. Вместо всичко да се спират всички процеси на операционната система и след това да се зареждат, основните просто се хибернират и така се постига по-бързото зареждане;

2. Новият старт е екран е доста добра идея. Така има възможност да се показват доста повече информация. Плочките със сменящ се текст също са доста добри, а търсенето на програма, настройки и файлове е много бързо и удобно;

3. Харесва ми, че преместването на различните опции за изключване на компютъра. До момента на въпроса „Какво се прави от Start меню?“ учениците ми първо отговаряха, че се изключва компютъра, защото за тях това беше най-важното, което правят от там. А старт и изключване някак не са съвместими. Вече няма да има такъв проблем;

4. Обновеният прозорец за копиране на файлове и папки дава повече информация за процеса. Възможно е откажете копирането или да го спрете и след това да го възобновите;

5. Internet Explorer за Modern user interface е нещо доста интересно. В началото може да ви е малко трудно да работите с него, но като мине известно време човек разбира, че е доста удобно да разглеждате сайтове на цял екран;

6. Обновеният Task Manager дава много повече информация, по-полезен е и по-гъвкав;

7. Монтирането на ISO и VHD файлове е страхотно. До сега се налагаше да инсталирам допълнителен софтуер за да използвам CD и DVD изображения, но това вече не е необходимо. Подържат се и множество виртуални устройства.

Това са моите впечатления за момента. Може би мога да напиша още неща, които не ми харесват или харесват, но това са основните. Общата ми оценка, че Windows 8 е по-бърза и по-удобна за работа операционна система и препоръчвам в училищата да се премине, колкото може по-бързо към нея. Надявам се за новата учебна година учебниците да бъдат актуализирани за използване на Windows 8 и Office 2013.

Софтуер за увеличаване на част от екрана

Когато преподавам ми се налага да увелича част от екрана на своя компютър (проектор) за да се видят по-добре елементите в него. По различно време и в различни случаи съм ползвал различен софтуер. Ето и моят опит с различни програми:

1. Virtual Magnifying Glass 3.5 http://magnifier.sourceforge.net/

Това е open source програмка, която има версии за Windows, Linux, FreeBSD and Mac OS X. При стартиране се показва правоъгълна лупа, която увеличава областта над която се намира. Могат да се променят размерите на лупата и степента на увеличаване. За съжаление Virtual Magnifying Glass не работи под Windows 8 и се отказах да я използвам. Надявам се в следващата версия да работи и под новата операционна система на Microsoft.

2. Magnifier

Тази програма е част от Windows. За да я стартирате просто натиснете клавишите Windows Win+Plus. На мен ми е най-удобно да натискам клавишът + от цифровата клавиатура. Изчакайте 1-2 секунди за да се стартира програмата. По подразбиране се увеличава частта от екрана, където е мишката, но има и други варианти за настройка. Можете да увеличавате и намалявате чрез бутоните “+” и “-” или чрез клавишните комбинации Windows Win+Plus и Windows Win+Minus. Програмата е лесна за употреба и е на ваше разположение по всяко време без да има нужда да инсталирате нищо.

3. ZoomIt v4.41 http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897434.aspx

Това е тежката артилерия за увеличаване на част от екрана. Програмата е разработка на Марк Русинвич от бившата фирма Sysinternals, която вече е част от Microsoft. Размерът и е почти 300 килобайта и е безплатна. Освен да увеличавате можете да маркирате с различни цветове, да правите фигури и дори да пишете бележки. Програмата има много възможности, но и е сложна, защото разчита да запомните доста клавишни комбинации, с които да я управлявате. Ако търсите сложен и мощен софтуер за увеличаване това е вашият избор. И моят.

За новите версии на Windows

При излизането на всяка нова версия на Windows чувам почти едни и същи негативни коментари и то най-често от хора, които не са специалисти. Ще се опитам да ги обобщя в следващите няколко реда.

При навлизането на Windows 3.1 и 3.11 заклетите DOS маниаци мърмореха срещу графичния интерфейс и колко лош и нестандартен бил той. Но постепенно графичната среда се наложи.

При излизането на Windows 95 хората вече бяха свикнали с интерфейса на Windows 3.x и се оплакваха от Start менюто и от това, че не можели да контролират къде точно се инсталират програмите. Оплакваха се и от папката My documents, защото така някой има налагал къде да си държат документите си и другите файлове. Най-голямо недоволство имаше срещу Windows Explorer. Колко трудно се работело с него, защо бил толкова странен, защо не е като File Manager в Windows 3.1.

При Windows 98 не се харесваше вградената програма за разглеждане на снимки, папките My pictures и My music. Голямо недоволстване падна и към добавените функционалности на Start менюто.

Windows 2000 беше още по-малко харесван, защото беше базиран на NT ядро, нямаше Direct X и съответно имаше проблем с игрите.

Голямо мърморене падна при появата на Windows XP. Много шарен бил, My documents и другите подобни папки били със различна структура, всичко било много различно. Игрите не вървели както трябва. А колко било хубаво да използваш Windows 98.

Windows Vista имаше дори още повече противници. Не се харесваше Start менюто, лентата със задачите, темите, операционната система била много бавна, нямало драйвери и какво ли още не. Какви били тези джаджи и какъв е смисълът от тях? Какъв е този глупаво Aero, което само ми бави компютъра. Windows XP се прехвалваш колко е бил страхотен и как трябва да се използва той вместо нещо ново.

При появата на Windows 7 се появиха почти същите недоволства. Какво е това Start меню, защо не е както сме свикнали. Защо лентата на задачите е толкова различна и колко много си харесвахме предишната. Къде изчезна областта за бързо стартиране и колко хубава беше тя. Колко различна е тази операционна система. Я по-добре да си стоим на Windows XP. Защо сега трябва да учим нови неща?

Преди около 2 месеца се появи Windows 8 и недоволствата и оплакванията започнаха с пълна сила. Това не било операционна система за компютри, а за таблети. Къде е Start менюто и какъв е този глупав Start екран. Как да си върна старото Start меню? Как да си изгася компютъра, защо е направено така? Къде са ми джаджите и как да си ги върна? Къде ми изчезна Aero интерфейса и как да си го върна? Това нещо е правено за чувствителен на допир екран, аз как да го управлявам като нямам такъв? Затварянето на програми в Modern User Interface (MU Interface) е много неудобно. Постоянно трябва да си разкарвам мишката по целия екран на моя голям монитор. Какъв е смисъла от тази сменяща се информация на плочките в Start екрана? Това е правено за телефон, не за компютър. Windows 8 е много труден и различен, трябва да се учат много нови неща. По-добре да си стоим на Windows 7.

Ако четете внимателно ще забележите, че това което не се харесва в една версия се търси веднага щом бъде премахнато. След като мине известно време хората свикват с характеристиките на актуалната версия на Windows и започват да си ги харесват, въпреки недоволството в началото. Другото, което се наблюдава, че повечето хора не искат на учат нови неща. То е нещо, което в областта на компютрите е доста смущаващо. Когато човек си купи нова кола той още с първото сядане започва да се учи на нов начин на каране и разположение на всички копчета по таблото. Но когато си купи нов компютър той предпочита да старата операционна система вместо нова, която ще му даде нови възможности и по-добро управление на хардуера.

Моят съвет е, когато излезе нова версия на Windows е да седнете и да пробвате, да прочетете за новите възможности или да попитате някой, който е специалист в областта. Не се оставяйте чуждите мнения да ви влияят. Изградете си собствено мнение в процеса на работа. Експериментирайте с новите възможности и пригодете начина си на работа към тях. Вероятно след известно време ще се окаже, че така работите по-добре и по-бързо.

Най-важното нещо е да не бъдете негативно настроени към новите неща преди да ги пробвате.

Нова версия на европейският стандарт за автобиография

През последната седмица европейският стандарт за автобиография (CV) Europass беше обновен. Осъвременени са формулярите, които можете да изтеглите от адрес http://europass.cedefop.europa.eu/bg/home. Все още не са осъвременени примерните CV-та, но се надявам и това да стане скоро. Обновен и online редактора, където можете да попълните вашите данни директно на сайта и да бъде генерирана вашата автобиография. На български език в online редактора обаче е използван неправилен жаргонен израз. Става дума за думата „Кликнете“. Тя трябва да бъде заменена от правилният израз „Щракнете“.

Писах за тази неточност на екипа, който подържа сайта и за моя изненада още на другия ден получих отговор, че проблема е пренасочен към българският Europass център и думата ще бъде заменена.

След около 1 час получих ново електронно писмо, в което се казва, че българският Europass център предпочита за остави жаргонната дума „Кликнете“ вместо да използва официалната „Щракнете“. Защо българският екип желае да замърси един официален документ с жаргонни изрази за мен не е ясно. Поисках електронната поща на екипа в България за да можем да се разберем бе използването на посредници. Очаквам адреса и по-късно ще пиша за разговорите си с българския Europass център.

Лесно инсталиране на драйвери

Често ли ви се налага да инсталирате компютри? Честно казано на мен това ми се случва поне веднъж в седмицата. Едно от най-досадните неща е инсталирането на драйверите. Особено, когато компютъра е по-стар и дисковете с драйверите са загубени или са за по-стара операционна система. Ако имате късмет след като пуснете Windows Update, необходимите ви драйвери ще бъдат засечени и изтеглени, но често остават устройства, които не са разпознати и без драйвери. Решението обикновено е да започнете да ровите на сайта на производителя, но това често изисква много време и нерви. Другият вариант е да използвате някой автоматичен инсталатор на драйвери. През годините съм пробвал няколко такива, но всичките бяха платени и не бях особено доволен от резултата.

Преди около половин година в arenabg.net случайно видях торент за DriverPack Solution. Оставените мнения бяха много добри и аз реших да го ползвам. За първи път бях доволен от инсталатор за драйвери.

Ето и някои от характеристиките на DriverPack Solution:

1. Програмата е безплатна и спестява невероятно много време при инсталиране на драйвери без да има достъп до Интернет;

2. Разработчик е Андрей Казяков и интерфейса е преведен на доста езици, включително и на български;

3. Можете да запишете DriverPack Solution на DVD ли да го използвате от флаш памет;

4. DriverPack Solution се предлага в два варианта full и lite. Lite версията изтегля нужните и драйвери от сайта на производителя, а full версията работи без връзка с Интернет;

5. Освен драйвери DriverPack Solution предлага възможност да инсталира и някои програми. Препоръчвам ви да не използвате тази възможност. Ако имате нужда от инсталатор за програми използвайте Ninite.com;

6. Подържат се Windows XP, Vista и 7, 32 и 64-битови версии. От скоро на сайта пише, че може да се използва и за Windows 8, но аз все още нямам особено добър успех под тази версия на операционната система;

7. Адресът за изтегляне на DriverPack Solution http://drp.su/download.htm.

За да инсталирате драйвери на вашият компютър следва следвайте следните стъпки:

1. Изтеглете DriverPack Solution и стартирайте DriverPackSolution.exe;

2. Възможно е да получите няколко съобщения, на които отговорете с Yes;

3. В лявата част на прозореца поставете отметките, както е указано на изображението;

clip_image002

4. Изберете драйверите, които желаете да инсталирате или обновите и щракнете върху Install в долната част на прозореца;

clip_image004

5. Изчакайте процеса по инсталиране на приключи. Възможно е да се наложи рестартиране на операционната система.

6. Стартирайте отново DriverPack Solution, защото е възможно да има останали неинсталирани драйвери. Опитайте да ги инсталирате отново. Ако и след втория път имате неинсталирани драйвери ще трябва да продължите да ги търсите в Интернет ръчно.