По-бързо инсталиране на програми

Преди около година и половина описах как можете бързо да инсталирате програми без досадни ленти с инструменти с помощта на ninite.com (http://blog.mihaylov.bg/?p=104). От тогава измина доста време и тази услуга беше променена в негативна за потребителите посока. Изчезнаха някои програми като например Flash. Имената на програмите и техните икони бяха намалени и лично за мен е доста по-трудно ориентирането и избирането на нужните ми програми.

Тези недостатъци ме накараха да започна да експериментирам с Ninite Pro. Това е професионалната версия на същата услуга, която обаче се заплаща. Моите експерименти започнаха с изтеглянето на пробен вариант от адрес https://ninite.com/trial/pro. Нужно е да въведете името, e-mail адрес и брой на компютри. Можете да използвате електронната си поща многократно или да използвате някакви случайно написани символи.

1

След това попадате на страница, от където си изтегляте Ninite Pro Trial.

2

Стартирайте Ninite Pro Trial и изберете програмите, които желаете да инсталирате или обновите и натиснете бутона Install в долният десен ъгъл. Приложението ще изтегли програмите, които сте избрали в папка NiniteDownloads и след това ще ги инсталира.

3

Ако Ninite Pro Trial се постави на flash памет или на споделен мрежов ресурс и го стартирате отново ще се използват кешираните версии на програмите от папката NiniteDownloads. Така тегленето на данни от Интернет се извърша само ако има по-нова версия на дадена или ако тя не е била инсталирана до момента.

По този начин получавате възможност да инсталирате програми по-бързо и с по-малък мрежов трафик. Можете да обновявате компютрите във вашата училищна мрежа без да обикаляте всеки един от тях. За съжаление Ninite Pro Trial работи само една седмица. Но за щастие има прост трик за заобикаляне на ограничението. След като изтече пробният период просто изтеглете нова временна версия и заменете старата. Кешираните програми в папката NiniteDownloads се използват без проблеми.

Преминаване към Office 2013

Много училища, а също така обществени институции, фирми и домове все още използват старият Microsoft Office 2003. Винаги съм се чудел защо е така. В някои от случаите обяснението е, че компютрите са много стари и съвременните програми не могат да бъдат инсталирани или вървят много бавно. Но аз съм виждал чисто нов компютърен кабинет в училище, в който е инсталиран Office 2003 и учениците се учат на него. На въпросът ми защо не учат съвременен офис пакет ми беше отговорено, че учителите не желаят да учат нещо ново! В същото това време учениците на домашните си компютри работят на Office 2010 или 2013. В крайна сметка се получава така, че училището не стимулира развитието и ученето на нови неща, а подържа старите закостенели навици.

Често се случва ученик да донесе файл на Word, Excel или PowerPoint направен на версия 2007, 2010 или 2013 и той да не може да бъде отворен в училище. За да бъде премахнат този проблем е нужно да бъде инсталиран само един малък конвертор.

Ето и моите две препоръки за преминаване към съвременен офис пакет:

1. Ако компютрите ви са наистина стари и сте обвързани с Office 2003 или по-стара версия трябва да изтеглите и инсталирате Microsoft Office Compatibility Pack от този адрес http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?displaylang=en&id=3

2. Microsoft предлага кратки безплатни курсове (15 минути) за преминаване към Office 2013, в които се обясняват и показват основните разлики в интерфейса и нововъведенията. Всичко, което трябва да направите е да се регистрирате в академията на Microsoft и да изгледате курсовете за продуктите, които ви интересуват. Ето и списък с курсовете и връзки към тях: