Изтриване на папка Windows.old

Ако направите обновяване на операционната система Windows към по-нова версия на вашия твърд диск ще остане една голяма папка с име Windows.old. Това е архив на старата ви операционна система, която вече не може да се използва за почти нищо. Размерът на тази папка обикновено е между 3 и 10 GB, които само заемат място.

Преди няколко седмици обнових компютъра си от Windows 7 към Windows 8. В следствие на това на твърдия ми диск остана една папка с размер почти 7 GB.

image

Стандартното изтриване не може да ви помогне да се освободите от тези файлове. Ако желаете да премахнете папката Windows.old трябва да извършите следното:

1. Стартирайте Windows Explorer и изберете вашият твърд диск. От страницата Manage изберете Cleanup;

image

2. В долната част на появилия се прозорец щракнете върху бутона Clean up system file;

image

3. Поставете отметка на полето Previous Windows Installation(s) и натиснете бутона OK;

image

4. Потвърдете изтриването на файловете;

image

5. Изчакайте докато завърши изтриването. Почистването може да отнеме известно време, така че бъдете търпеливи.

image

Крайният резултат е освободено дисково пространство.

image

Автоматично влизане в Windows

Едно от нещата, които е доста досадно за мен е да въвеждам парола при всяко включване на компютъра. Ако това ма работното място е необходимост, то на домашния компютър е доста изнервящо. Ето как можете да автоматизирате този процес:

1. В Старт меню или Старт екран напишете netplwiz и натиснете Enter;

image

2. Ще видите списък от акаунтите на вашият компютър. Изберете този, който трябва да се зарежда автоматично и махнете отметката „Users must enter a user name and password to use this computer“ в горната част на прозореца и натиснете бутона „OK“.

image

3. Ще се покаже прозорец, в който трябва да въведете паролата два пъти и отново да натиснете бутона „OK“. При следващото стартиране на компютъра акаунта ще се зареди автоматично.

image

Решението е тествано на Windows 7 и 8.

Обновяване от Windows 8 Pro към Enterprise

Преди няколко седмици инсталирах на служебния си лаптоп Windows 8 Pro RTM за да тествам новата операционна система. В момента вече разполагам с лицензионни ключове за Windows 8 Enterprise от сайта на МОМН (internet.mon.bg/teachers) и реших, че трябва да премина към тази версия, за която имам лиценз. Не ми се искаше да правя нова инсталация за това се поразрових и видях, че все още съществува опцията Windows Anytime Upgrade, която беше въведена в Windows Vista. Какво трябва да се направи за да се премине от Pro към Enterprise:

1. В Старт екрана напишете upgrade и в дясната част на екрана натиснете Settings. Стартирайте Get more feathers with a new edition of Windows;

image

2. Появява се прозорец, който ви дава възможност да закупите продуктов ключ или да въведете такъв ако вече разполагате с него. Аз избрах „I already have a product key”, въведох номера и натиснах Next;

image

image

За съжаление получих съобщение, че този ключ не работи и трябва да използвам друг. Явно чрез лицензионният номер от МОМН не може да се извърши желаната от мен процедура и ще трябва да извърша инсталация на Windows 8.

Активиране на Windows 8

След като инсталирате Windows 8 Трябва да го активирате за да можете да персонализирате операционната система по ваше желание. Аз обнових от Windows 7 към 8 без никакви проблеми. По време на инсталацията никъде не бях попитан за въвеждане на лицензионен номер. След приключване на обновяването реших да активирам операционната система с надеждата, че по време на активирането ще имам възможност да въведа моят лицензионен номер, но за съжаление получих само следното съобщение.

image

След известно ровене в Интернет попаднах на решение, което опитах и останах доволен. Ето стъпките, които трябва да направите:

1. Стартирайте команден промпт с административни привилегии. Това става като на Start екрана въведете cmd.

image

След това щракнете с десен бутон на мишката и в долната част на екрана ще се появи меню с различни опции. Изберете Run as administrator;

image

2. Въведете slui 3 и натиснете Enter. В появилият се прозорец въведете вашият лицензионен номер и след това натиснете бутона Activate

image

Ако активирането е успешно ще получите следният резултат.

image

Нови продукти за образованието

Само една седмица след представянето на Windows 8 училищата вече имат достъп до него и Office 2013. Тези продукти и лицензионните номера за тях могат да се свалят от сайта http://internet.mon.bg/teachers, като потребителското има и парола са тези, които се използваха при регистрацията за безплатния интернет достъп.

image

Не забравяйте, че ключовете следва да се използват само на компютри, които попадат в лицензионното споразумение с Майкрософт – компютрите в училища, ВУЗ и научни институти. Преподаватели и учители имат право да ползват операционна система и офис пакет и на един техен домашен компютър.

Аз започвам постепенно мигриране на Windows 8 и Office 2013 и ще споделям проблемите, които съм срещнал. До момента ползвах предварителни версии на двата продукта и съм доста доволен въпреки някои дребни проблеми на които се натъкнах. Надявам се във финалните версии недостатъците да са изчистени.