Office 365 ProPlus без пари за учениците в България

В края на месец март Microsoft предостави възможност на учениците в България да получат безплатно лиценз за Microsoft Office, който може да се използва на общо 5 устройства (компютри, таблети и телефони с операционни системи на Microsoft, Apple и Google). За да използвате училището ви трябва да е регистрирано в програмата Office 365 за образованието (www.teacher.bg/office365) и всеки ученик да има персонален акаунт. С него той получава електронна поща, лично място за съхранение на файлове (OneDrive) с размер 1TB, online версии на Word, Excel, PowerPoint, OneNote и други услуги.

Аз имах възможността да съм един от първите, които тестват лицензите за Office 365 ProPlus. По-долу ще споделя своите впечатления и начина за раздаването на лицензите.

Важно е да знаете, че Office 365 ProPlus е версия на Office, която се разпространява с някои от плановете Office 365. Този който е безплатен за образованието (Office 365 Education E1) не включва в себе си Office 365 ProPlus.

Office 365 ProPlus е пълна версия на Microsoft Office и има същите функционалности като Microsoft Office 2013 за Windows. Различава се в начина на инсталация и лицензирането. Повече подробности можете да научите на този адрес https://technet.microsoft.com/en-us/library/gg702619.aspx.

За да раздадете лицензи на своите ученици следвайте следните стъпки:

Вариант 1. Раздаване на лицензите от администратор:

1. Отворете административния център на Office 365 и в лявата част изберете Потребители/Активни потребители. Намерете потребителя, сложете отметка пред името му и в дясната част на екрана, в раздела „Даден лиценз“ щракнете върху „Редактиране“в раздела „Даден лиценз”;

2. В дясната част на прозореца ще се покаже панел за раздаване на лицензи. Трябва да разширите плана „Office 365 Education за ученици и студенти“, който е с 1 000 000 лиценза. Той е различен от вашият основен план;

3. Сложете отметка само върху „Office 365 ProPlus“. Ако сложите отметка на другите продукти ще получите съобщение за грешка, защото се дублират услуги;

4. Натиснете „Запиши“ в горната дясна част на екрана. Потребителя вече разполага с 2 лиценза. Първият е вашият основен Office 365 Education E1, а вторият е само за Office 365 ProPlus;

5. За да се инсталира Office 365 ProPlus трябва да се отвори страницата https://portal.office.com/OLS/MySoftware.aspx. Избира се езика за инсталацията и версията и се натиска бутона „Инсталирай“. Изтегля се и се стартира малък файл, който изтегля и инсталира пакета.

Ако желаете да инсталирате Office 365 ProPlus на мобилно устройство в дясната част на страницата трябва да изберете „Телефон и таблет“. След това изберете съответното устройство и производител, и следвайте инсталационните стъпки. Ще бъдете препратени към съответния магазин, от където ще изтеглите приложението. По някое време трябва да се въведе електронната поща и парола на потребителя. Функционалностите на Office 365 ProPlus се различават в зависимост от операционната система и вида на устройството. Пълната версия се инсталира на компютър, а мобилните версии са с ограничени възможности.

Вариант 2. Самостоятелно вземане на лицензи:

В този случай потребителите получават съобщение при влизане в електронната си поща. При натискане на „Получете го сега“ се дава лиценз автоматично и се предлага инсталиране, което се извършва както е описано по-горе. В моя акаунт не се появи такова съобщение. До момента съм го видял само в няколко акаунта. По тази причина ви препоръчвам вариант 1.

До момента съм раздал около 30 лиценза на учениците си. Те направиха инсталации на компютри и лаптопи с Windows, на лаптоп с Mac OS, iPad, iPhone, телефони и таблети с Android. Не е правена инсталация на Windows Phone, защото операционната система включва Office Mobile.

Продължавам с раздаването на лицензи на учениците си. Препоръчвам ви да не давате лицензи на всички, а само на тези, които ще ги използват. Идеята е да не се получи както с лицензите за Windows и Office на учителите, броят на лицензите постоянно да е изчерпан.

Надявам се учениците ми вече да не си намират извинение за липсваща домашна работа с думите „Ами аз нямам Word на компютъра“. Сега вече ще имат и то легална версия.

Специални благодарности на Microsoft България и на Теодора Върбанова – ръководител Образователни програми в Microsoft България.Как да добавим Mouse Mischief в PowerPoint 2013 на компютър с множество акаунти

Преди около месец описах как използвате Mouse Mischief с PowerPoint 2013 (http://blog.mihaylov.bg/?p=349). До момента обаче не бях пробвал това решение на компютър с множество акаунти. При пускането на 2 нови компютърни кабинета в училище базирани на MultiPoint Server 2012 ми се наложи да реализирам точно този вариант. Оказа се, че Mouse Mischief работи само в административният акаунт, където съм инсталирал самият add-in. В останалите акаунти Mouse Mischief не се зарежда.

Реших да потърся информация за проблема в Интернет и евентуално решение. За съжаление навсякъде намирах само, че Mouse Mischief работи само с PowerPoint 2007 и 2010 и нито дума за проблеми с множество акаунти. След няколко часа търсене просто се отказах и започнах да ровя в настройките на PowerPoint и регистрите на Windows. В крайна сметка експортирах определени настройки от регистрите и извърших някои тестове, които бяха успешни.

За да реализирате работа на Mouse Mischief в PowerPoint 2013 на компютър с множество акаунти изтеглете файла Microsoft Mouse Mischief.reg.zip. Разархивирайте го и щракнете двукратно върху reg файла и да се добавят настройките в него към потребителският акаунт. Ако работите на 32-битов Windows използвайте файла Microsoft Mouse Mischief 32-bit.reg, а при 64-битова операционна система използвайте Microsoft Mouse Mischief 64-bit.reg.

Важно! Ако използвате Mouse Mischief на MultiPoint Server 2012 по гореописаният начин учениците ще получат възможност да създават прецентации с този add-in, но не и да ги стартират. За да стартирате презентация с Mouse Mischief на сървъра трябва да го превключите в конзолен режим.

Използване на Mouse Mischief с PowerPoint 2013

Mouse Mischief e безплатен add-in (допълнение) за PowerPoint 2007 и 2010, който дава възможност за добавяне на интерактивност в презентациите. Продуктът се изучава в десети клас и учениците много го харесват. Идеята е следната. Към вашият компютър през USB хъб или директно свързвате 10-15 или повече мишки (най-добре за всеки ученик по една). На определени слайдове от презентацията си можете да добавите въпрос и няколко отговора или област за рисуване. При стартирането на презентацията всеки ученик трябва да се регистрира със своята мишка и получава уникален маркер. Когато презентацията ви достигне до слайд с въпрос мишките на учениците се активират и те могат да дадат своят отговор. Така получавате възможност да събудите учениците си в часа и да получите обратна връзка. Общо взето часът става по-интересен и раздвижен.

Продуктът е подходящ за ученици до 6-7 клас или особени случаи най-много до 7-8. Трябва да се знае, че това не е продукт за изпитване, а за добавяне на интерактивност към презентациите.

Големият проблем с Mouse Mischief, че работи с вече старите PowerPoint 2007 и 2010. А при с PowerPoint 2013 има проблем с инсталацията. Ето какво трябва да направите за да работите с PowerPoint 2013 и с Mouse Mischief:

1. Инсталирайте Office 2010;

2. Изтеглете Mouse Mischief от този адрес http://www.microsoft.com/multipoint/mouse-mischief/en-us/default.aspx;

3. Инсталирайте изтегленият файл;

4. Проверете дали Mouse Mischief работи коректно;

5. Стартирайте инсталация на Office 2013 и обновете старата версия до новата. Може да оставите Office 2010 и 2013 да съжителстват заедно.

6. Стартирайте PowerPoint 2013 и проверете дали Mouse Mischief работи без проблеми.

Mouse Mischief  2013

Важно! Понякога обновяването от Office 2010 до 2013 е неуспешно. В такъв случай опитайте да деинсталирате Office 2010 и да го инсталирате отново.

Този начин за инсталация е тестван в продължение на една година и работи безпроблемно.

PS: Погледнете и тази публикация Как да добавим Mouse Mischief в PowerPoint 2013 на компютър с множество акаунти

Преминаване към Office 2013

Много училища, а също така обществени институции, фирми и домове все още използват старият Microsoft Office 2003. Винаги съм се чудел защо е така. В някои от случаите обяснението е, че компютрите са много стари и съвременните програми не могат да бъдат инсталирани или вървят много бавно. Но аз съм виждал чисто нов компютърен кабинет в училище, в който е инсталиран Office 2003 и учениците се учат на него. На въпросът ми защо не учат съвременен офис пакет ми беше отговорено, че учителите не желаят да учат нещо ново! В същото това време учениците на домашните си компютри работят на Office 2010 или 2013. В крайна сметка се получава така, че училището не стимулира развитието и ученето на нови неща, а подържа старите закостенели навици.

Често се случва ученик да донесе файл на Word, Excel или PowerPoint направен на версия 2007, 2010 или 2013 и той да не може да бъде отворен в училище. За да бъде премахнат този проблем е нужно да бъде инсталиран само един малък конвертор.

Ето и моите две препоръки за преминаване към съвременен офис пакет:

1. Ако компютрите ви са наистина стари и сте обвързани с Office 2003 или по-стара версия трябва да изтеглите и инсталирате Microsoft Office Compatibility Pack от този адрес http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?displaylang=en&id=3

2. Microsoft предлага кратки безплатни курсове (15 минути) за преминаване към Office 2013, в които се обясняват и показват основните разлики в интерфейса и нововъведенията. Всичко, което трябва да направите е да се регистрирате в академията на Microsoft и да изгледате курсовете за продуктите, които ви интересуват. Ето и списък с курсовете и връзки към тях:

Въвеждане на сериен номер и активиране на Office 2013

По време на инсталирането си Office 2013 никъде не иска сериен номер или поне така е с версията за образованието, която може да се изтегли от адрес internet.mon.bg/teachers. След приключването на инсталирането стартирайте Word, отворете празен документ и изберете File/Account. В дясната част на прозореца щракнете върху Change Product Key.

clip_image002

Ще се появи прозорец, в който трябва да въведете своя сериен номер и да натиснете бутона Continue.

clip_image003

След това затворете Word и го стартирайте отново. Би трябвало да се покаже прозорец за активирането на Office 2013. Препоръчвам ви активиране по Интернет, което отнема около 1-2 минути. След като приключите тази процедура затворете и стартирайте Word отново и изберете File/Account за да проверите дали активирането е успешно.

1

Ако имате проблеми при активацията сверете часовника на компютъра си и опитайте отново. Това важи и за активирането на Windows.

Проверка на правопис на български за Office 2013

Ако желаете да извършвате проверка правописа на български език в продуктите от Microsoft Office 2013 ще имате нужда да инсталирате Microsoft Office Proofing Tools 2013. Инструментите могат да бъдат изтеглени от адрес http://www.microsoft.com/bg-bg/download/details.aspx?id=35400.

clip_image002

Изберете 32 или 64-битова версия в зависимост от версията на Office, която използвате. Ако не знаете каква е вашата версия то тя вероятно е 32-битова, защото се инсталира по подразбиране. Инсталирането на Proofing Tools 2013 отнема около 1 минута. След като приключи стартирайте Word 2013 и изберете File/Options/Language. Би трябвало виждате Български език в раздела Choose Editing Languages. Това означава, че вече можете да извършвате проверка на правописа на български език.

clip_image003

Ако желаете вашият офис пакет да бъде изцяло на български език (менюта, команди, помощна информация) ще имате нужда от Microsoft Office 2013 Bulgarian Language Pack. Такъв езиков пакет за момента не съществува. Вероятно ще се появи до средата на 2013 година. Все пак да не забравяме, че Office 2013 все още не е официално представен и версията, която използваме в момента Release to manufacturing (RTM, версия за запис на фабрични дискове). Официално представяне на Office 2013 се очаква да е през януари или февруари следващата година. След това може да се очаква и появата на български езиков пакет.

Моята препоръка в сферата на образованието е да не се ползва български интерфейс на продуктите, за да могат учениците да усвоят английски език.

Нови продукти за образованието

Само една седмица след представянето на Windows 8 училищата вече имат достъп до него и Office 2013. Тези продукти и лицензионните номера за тях могат да се свалят от сайта http://internet.mon.bg/teachers, като потребителското има и парола са тези, които се използваха при регистрацията за безплатния интернет достъп.

image

Не забравяйте, че ключовете следва да се използват само на компютри, които попадат в лицензионното споразумение с Майкрософт – компютрите в училища, ВУЗ и научни институти. Преподаватели и учители имат право да ползват операционна система и офис пакет и на един техен домашен компютър.

Аз започвам постепенно мигриране на Windows 8 и Office 2013 и ще споделям проблемите, които съм срещнал. До момента ползвах предварителни версии на двата продукта и съм доста доволен въпреки някои дребни проблеми на които се натъкнах. Надявам се във финалните версии недостатъците да са изчистени.