Въпроси и отговори

Ако искате да ме питате нещо или желаете да споделите своето мнение можете да го направите на тази страница. Ще се постарая да отговоря на всички въпроси.

78 thoughts on “Въпроси и отговори
 1. Случайно попаднах на блога Ви.Харесва ми определено.Аз си закупих TP-Link TL-WN7200ND, 150Mbps High-Power Wireless-N USB Adapter, 5dBi антена.Вече 1 год. съм с него и нещата са добре.Има ли смисъл да правя тези упражнения с ADSL modem,т.е. дали ще получа по силен сигнал?Извинете за безпокойството.

  • Здравейте,
   Настройката на ADSL модемът няма да ви даде по-силен сигнал. Аз го използвам за да резширя безжината си мрежа. Училището, в което работя е с много голяма разгъната площ и има доста стени с много арматура през които не може да се прекара почти никакъв безжичен сигнал. Като се разположат безжични точки за достъп на ключови места се получава покритие в цялата сграда. Подобна техника понякога се налага в някои апартаменти или в къщи с повече арматура в плочи или подпорни стени.

 2. Много полезен блог. Доста ми помогна статията за блокиране на фейсбука. Благодаря за полезните статии.

  • Бихте ли посочили линк към статията, защото не я намирам, а смятам, че и на мен ще ми бъде полезна. Благодаря!

   • Здравейте понеже имам камери hikvision у дома и първа камера като засече движение и се включват всички други да записват искам да попитам до настройка ли е или е просто така благодаря предварително.

    • Здравейте,
     Това трябва да е някоя настройка. Въпросът е дали имате NVR или записвате на SD картите на камерите. Ако използвате NVR трябва да настроите него. В другия случай е настройка на камера, но аз мисля, че е първия вариант.

 3. Фирма Стемо оборудва компютърните ни кабинети с Multipoint Server 2011. В Единият от кабинетите, мишката и клавиатурата са USB и казаха, че за това нямаме звук, но вече два месеца не можем да ги накараме да дойдат и да оправят нещата. Опитах да сменя мишката и клавиатурата, но компютъра изобщо не тръгна.
  Трябваше да изпробвам всички USB-та до като открия в кое е била свъразна клавиатурата, за да тръгне отново. Можете ли да ми кажете как аз да оправя нещата!!!

  • Здравейте,
   Малко ми е трудно да ви помогна при условие, че не съм пред компютъра ви. Съдейки по описанието на провлема вие използвате директно свързани USB мишка и клавиатура на сървъра си, а това не трябва да е така. Свържете ги през USB хъб и вижте какво ще стане. Добре е също така да проверите в Device manager дали нямате някое неактивно устройство.
   Съмнявам се, че Стемо са правили някакви нестандартни настройки и има вариант само те да могат да оправят проблема. Препоръчвам ви да се обадите на Павел Шандурков 0887088909. Той е сервизен техник в Стемо и когато ми се е налагало да търся помощ винаги ми е помагал при първа възможност.

 4. Здравейте!
  В нашето училище оборудвахме два кабинета по проект ИКТ. Техниката е от Вали – сървър Fudjitsu и терминали Atrust M320. Въпросът ми е как и дали работи SplitStation. Като включим втора клавиатура към терминала към предните USB не се инициализира като такава а дублира първата.

  • Здравейте,
   По официални данни на Atrust техните терминали не подържат Split Station. Така ми казаха след като пуснах запитване до тях. Макар, че в този клип http://www.youtube.com/watch?v=kjBX4X6pcEQ можете да видите, че това е направено.
   Моите тестове показаха, че включените през хъб мишка и клавиатура не работят. Има пуснато официално запитване към Atrust и се надявам скоро да има промяна на драйвера и съответно фърмуера на терминалите.
   До тогава можете да излъжете системата като включите USB мишка и клавиатура през хъб, а хъбът с по-дълъг USB кабел (или удължител) към сървъра. За съжаление това решение ограничава откъм разположение на разделена станция, но за момента това е положението.

 5. Здравейте, имам една молба питане към вас с надежда да ми помогнете. Имам в домът си два интернет доставчика , с единия в последно време имам проблеми със скоростта. Може ли двата да се ползват едновременно без да сменям кабели така че ако единия му падне скоростта другия да го компенсира. Мисля, че имате подобен случай описан.

  • Здравейте,
   Има такава възможност, но е нужно да си купите специфичен рутер. Моят опит в тази насока съм описал в публикацията Избор на рутер за два интернет доставчика http://blog.mihaylov.bg/?p=326
   Използваният от мен рутер по принцип е предназначен за по-големи организации. На вас мога да ви препоръчам TL-R470T+ (http://www.tp-link.com/en/products/details/?categoryid=227&model=TL-R470T%2b#spec) или TL-R480T+ (http://www.tp-link.com/en/products/details/?categoryid=227&model=TL-R480T%2b#spec).
   Разликата между двата е в едновременният брой подържани сесии. Вероятно за домашна употреба TL-R470T+ би бил по-добър вариант. Цената е между 70 и 100 лева. Не очаквайте обаче само да включите рутера и той да тръгне. Трябва да направите известно настройване, което не е от най-лесните. Важно е да знаете, че този рутер не предоставя безжична функционалност. Ако желаете такава за мрежата ви ще имате нужда от безжична точка за достъп.

   • Благодаря ви много за отговора. Вече си поръчах TP-Link TL-R480T+. Сложни ли са настройките? Мога ли да ви помоля за помощ когато дойде рутера?

 6. Здравейте, от една седмица се опитвам да си инсталирам MS Office 2007(с лиценз на МОН) на компютър ACER Aspire S3-391 с Windows 7 Home Premium 64 bit и не мога, дава ми грешка 1935. Ако имате идея какво да правя, моля кажете ми.

  • Здравейте,
   Тази грешка се дължи на някакъв проблем с .NET. Препоръчвам ви да деинсталирате верията на компютъра си и да я инсталирате на ново.
   А най-добре е да се ориентирате към по-нов офис пакет. Например 2013 или в краен случай 2010.

 7. Чудесно е!
  Имам намерение да го предложа на родителите на моите ученици от началото на следващата година.Прочетох и мнение на чуждестранни преподаватели.
  Проблем е ,че родителите все още не ползват и не разбират сякаш ползата от интернет комуникацията :учител-родител….

 8. Г-н Михайлов, как мога да се свържа с Вас..сложих на един рутер zte531b вашият фирмуер..закачих го да дава безжичен нет от друг рутер бъфало с нет от Нетсърф…..не знам какда вляза в рутера след слагането на Вашия фирмуер….адрес…парола и т.н…влизат хора които не съм добавил по мак адрес в основния рутер….та искамда сложа и парола на този рутер който го флашнахме с Вашия фирмуер…да ми кажете как става всичко ако е възможно…

  • Здравейте,
   Това което сте свалили от сайта ми не е фърмуер, а записани настройки на модема. С тях той започва да работи като безжична точка за достъп, която е напълно самостоятелна от основният ви рутер.
   Краткият вариант на конфигурирането е описан тук http://blog.mihaylov.bg/?p=209
   А дългият тук http://blog.mihaylov.bg/?p=186
   За да настроите новата си безжична мрежа използвайте адрес 192.168.1.100. В статиите, които посочих по-горе това е описано, както и паролите за достъп.

 9. Здравей, имаш ли опит с wake on lan – през adsl Модем-рутер и рутер, ако е само рутер с реално IP знам как да го наглася, но през adsl modema се оказа че не е достатъчно да се пренасочат 7 и порт към рутера зад него. Имаш ли идея какво да пробвам ? Благодаря предватително!

 10. Здравейте, в един от кабинетите ни в училище сме с Windows Multipoint Server 2011- от известно време мишките ни се движат много бавно, от поддържащата фирма Стемо казаха да си преинсталираме системата, но аз не виждам лицензирана версия от МОН. Някакви идеи за справяне с проблема. Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   Има няколко варианта, които можете да направите:
   1. Вероятно компютрите са заразени със spyware или вируси. Почистете ги с няколко различни програми и деинсталирайте всичко ненужно от тях. След това дефрагментирайте твърдия диск и вероятно нещата ще се оправят.
   2. При мен след стартирането на системата техника направи архив, от който евентуално да си възстановя компютрите ако нещо се скапе. Ако имате такъв архив е добре да го използвате.
   3. Преинсталацията е добър вариант, но не е за неопитен потребител, защото има доста тънкости. Не се притеснявайте за лицензите. Обадете се на Стемо и те трябва да ви ги изпратят. Вие също би трябвало да можете да ги изтеглите сама от специален портал на Microsoft, ако навремето са ми дали достъп. Аз например имам.
   4. Последният вариант да си извикате специалист, може да е от Стемо или някой друг, който да ви преинсталира машините, но това ще ви струва пари.
   Надявам се да съм ви помогнал.

   • Благодаря за съветите, ще пробваме първата ви препоръка, за съжаление учителя е изтрил(по-незнайна причина) архива. Преинсталацията ще направим ако нищо друго не помогне, но не намирам софтуера в този сайт http://internet.mon.bg,и се чудя дали има актуален лиценз за него. В краен случай ще викаме Стемото на помощ.
    Аз попитах, защото може да сте имали подобен проблем и да ни посъветвате.

 11. Здравейте, няма нужда да казвам колко полезен смятам, че е вашият сайт. Но аз имам въпрос, чийто отговор не срещнах във форума. Интересувам се как да променя достъпа на User – ите като администраторски при Multi Point Manager 2011, защото това ми е необходимо за провеждането на едно изледване от PISA. Много моля за помощ. Благодаря предварително!

  • Здравейте,
   Правата на потребителите можете да смените от Users в Контролния панел. Друг вариант е да използвате MMC, Microsoft Management Console. Повече по въпроса можете да прочетете на този адрес https://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb742442.aspx
   Желателно е обаче да не давате права на обикновените потребители, защото така учениците ще могат да инсталират разни програми на сървъра.
   Изследването на PISA няма нужда от административни права за да върви. Трябва обаче да копирате папката с файловете на всеки потребител по отделно. Аз прехвърлих на всички потребители в My Documents файла PISA_USB_DiagnosticsOnly_20141114.7z. След това го разархивирах и направих успешно тестовете.
   Желателно е за всяко работно място, където се провежда теста на PISA, а след това и самият тест, да имате по 1GB RAM и още поне толкова запас за операционната система. Тоест ако имате сървър с 8 GB RAM не слагайте на него повече от 6 човека. В краен случай 7.
   Разбрах също, че на терминалите на Ncomputing, които са по тройки има проблеми. Не знам какви точно, но една колежка се оплака.

   • Много благодаря за отговора. Относно необходимата памет знам, че ми трябва, но това не е проблем, защото сме с 32 GB за 15 терминални места. Това, което ме притеснява е тази част от документ, който ми изпратиха за подготовката за изследванията:
    „Конфигурация на терминали, която е подходяща за тестирането PISA
    Задължителна предпоставка за успешното провеждане на теста е всеки ученик-
    клиент да има собствено пространство на сървъра, т.е. той да ползва програмата изцяло в собствена, изолирана среда (виртуален desktop).
    В пространството за всеки клиент на сървъра в самостоятелна папка се записва
    целият тест, който ние ще доставим. След това всеки ученик влиза в своята папка и стартира теста, но с администраторски права. Потребителите трябва да имат администраторски достъп. За нуждите на тестирането, ако се налага, моля променете правата на акаунта от потребител на администратор. След приключване на теста Вие ще върнете първоначалните настройки. При това положение учениците би трябвало да работят безпроблемно и след риключването на тестирането резултатите на всеки ученик да се запишат в неговата отделна папка.“
    Ще ми доразясните ли дали би могло да имам някакви проблеми, ако не им дам администраторски права.
    Сърдечно благодаря!

    • Здравейте,
     Аз получих същите инструкции като вас и започнах да правя виртуални машини за 2 от кабинетите ни. В третия не могат да бъдат пуснати, защото има 2 сървъра, които са с по-ниски параметри и няма да издържат повече от 2 виртуални машини. По време на подготовката на виртуалните машини ми звънна колега от друго училище, което има само кабинети подобни на моя с по-слабите сървъри. Това означава, че те не могат да проведат изследването.
     След като си бихме известно време главите какво да правим се обадих на госпожата от СКОКО, която отговаря за провеждането изпита на PISA. След доста приказки и вадене на думите от устата ѝ с ченгел се оказа, че „ползва програмата изцяло в собствена, изолирана среда“ означава, че програмата не може да се пуска от папка, до която имат достъп множество ученици. Тоест трябва да копирате съответната програма в папка на всеки ученик и в тази папка съответно ще се запишат резултатите. Направих пробно пускане на тестовата програма и всичко тръгна както трябва. Колегата ми също направи тестове и при него нещата са както трябва.
     Не мога да ви дам гаранция, че моето решение е 100% правилно. Възможно е при пристигане на флаш паметта с реалните тестове да има проблеми, но може и да няма. За съжаление моето мнение е, че отговорника в СКОКО е технически неграмотен и няма как да получим адекватна информация.

 12. Здравейте, в един от кабинетите ни в училище сме с Windows Multipoint Server 2011- от 2 дни, единия сървър след кратка работа или влизане в акаунтите на учениците се рестартира. И това се повтаря многократно. Вероятно е заразен с вирус, но антивирусната програма Microsoft Security Essentials не засича нищо. С каква друга антивирусна програма, която да работи с операционната система може да изчистя вируса. Пробвах с няколко, но не могат да се инсталират.

  • Здравейте,
   Препоръчвам ви сканиране с Spybot – Search & Destroy (не използвайте версия 2), Malwarebytes Anti-Malware и SUPERAntiSpyware. Вероятно ще изловите доста неща с тези програми. След това направете сканиране с Dr.Web CureIt!
   Надявам се да съм ви помогнал.

 13. Здравейте! Тази година нашето училище ще да кандидатства по Национална програма „ИКТ в училище“.Ще Ви помоля за помощ, не са ми ясни нещата по изработване на училищния ИКТ план,ако може да ми изпратите Вашия план за образец.

 14. Здравейте. Учител съм в СОУ от малък град и ще кандидатстваме за 1ви път тази година по ИКТ. Видях някъде в блога описано инсталиране на 15 лаптопи закупени по ИКТ. Въпроса ми е как стана така, че закупихте лаптопи… доколкото разбирам има възможност само и единствено за закупуване на терминали, а с тях нито сме работили, нито имаме познания. Честно казано предпочитаме и ние варианта с 15 лаптопа, още повече че ще могат да се ползват и за други цели при нужда – в други кабинети, да се дават на учители през лятото/ваканции и т.н.

  • Здравейте,
   Лаптопи и проектори закупихме по Национална програма „ИКТ в училище“ през миналата година, когато това беше разрешено, а сега до колкото разбирам не е. Тази година целта е училищата, които до сега не са купували техника по програмата да го направят.
   Внимавайте при офертите на фирмите, защото в терминалните решения има доста тънкости. Препоръчвам ви да си потърсите консултант по въпроса, а да не се доверявате напълно на фирмите.
   Според мен е желателно сървърите да се поръчат със SSD или най-добре с RAID от SSD, защото устройството за съхранение е тясно място в системата.

   • Жалко.. явно ще трябва да се задоволим с терминали… консултант няма как да намерим.. ще разчитам на моите познания и ровене в интернет и форуми 🙂 Като цяло как протича процедурата.. кандидатстваме примерно с 30,2% съфинансиране.. чакаме да ни одобрят.. и след това какво.. търсим сами фирма или има точно определени 3-4 фирми само от които може да се закупят… и също така кога превеждат парите.. веднага или първи си плащаме от бюджета и после чакаме да възстановят около 70% от сумата..
    Благодаря!

    ПП: Сетих се още нещо неясно… като се говори за 14 терминала за които даваме заявка.. това 14 работни места + 1 работно място за учителя на самия сървър ли означава.. или учителя също е на терминал/един от тези 14/ а сървъра си е изцяло отделно някъде без монитор и мишка?!?

    • Здравейте г-н Митов,
     Случайно прегледах въпросите ви към г-н Михайлов. Аз съм управител на Риск Електроник ООД. Ние сме единствената фирма, за съжаление, която е доставяла терминали от „висок клас“ по смисъла на МОН. Вашите колеги, които са наши клиенти нямат проблемите описани по-горе. Причината, е че тези терминали работят на друг принцип (с десктоп виртуализация), а не като Мултипойнт (поделяне на ресурси) и позволяват дистанционна поддръжка. Ако се обадите на имейл office@risk.bg или kissjov@risk.bg ще получите информация по всички интересуващи ви въпроси. След това сам ще си решите какво и от кого да купувате. Уверявам ви, че ако купите наистина висок клас (много фирми продават чрез измама нисък за висок) проблемите, споменати от вашите колеги по-горе няма да ви притесняват.
     Поздрави: Йордан Кисьов

 15. Здравейте, от тази година и на мен ми се налага да работя с Windows MultiPoint Server 2011, но при стартиранетo Ос зарежда твърде бавно и ако изобщо зареди стига до парола, която като я въведа ми дава, че е грешна. А ако не зареди стига до черен екран. Предположих, че може да има проблем с драйверите на видео картата и влязох в safe mode, но там ми излиза надписа MultiPoint Server Configuration Error и до там. Какъв може да е проблема? Благодаря предварително

  • Здравейте! Натъкнах се на Вашия блог при търсене на информация относно необходимите драйвери за лаптоп HP250 G3 K3X01EA#ABB. Закупен е чрез eMAG от ARDES без драйверите в комплекта. Можеше поне да сложат едно хвърчащо листче със списъка на тези драйвери за Win 7 и Win 8.1и с препоръчителни надеждни адреси за сваляне. Молбата ми е Вие да ми помогнете за тях.Ще съм Ви много благодарен. Така ще помогнем и на други собственици в моето положение. С поздрав, А. Наков

 16. Здравейте! В Германия съм и ми дадоха грешна парола за интернета, вкарах я 3 пъти и ме блокира, изписваше ми въведете потребителско име и парола, но днес и това го няма, а компютъра е свързан с рутера и вече имам името и паролата, моля ако знаете да ми обясните какво трябва да направя, не знам език и без интернет проблема става още по- голям.

  • Здравейте,
   За съжаление не мога да ви помогна от далеко с толкова малко информация. Пробвайте да дадете на лаптопа си да забрави въпросната безжична мрежа и след това се свържете отново към нея.

 17. Здравейте!Кабинета в училището ни е оборудван с Multipoint server 2012 и HP t200.Възникна софтуерен проблем с 2012 и тинклиентите не могат да работят и получат IP.Искаме да преинсталитаме Multipoint server-a и настроим сами системата.Инсталирахме 2012 изтеглен от сайта на Microsoft, но срещаме затруднение с конфигурирането на клиентите.Може ли да ни помогнете?

  • Здравейте, ако тънките ви клиенти са свързани по мрежата и не получават IP адрес това означава, че няма кой да им ги раздава. Не знам как точно е настроена системата ви. Възможностите за настройка са две. Първата адресите да се раздават от рутера на училището. Втората да се раздават от сървъра ви. Ако се раздават от сървъра на него трябва да стартирате DHCP сървър и да разрешите рутирането на пакетите през него. Вероятно ще ви изскочат още 2 проблема, първият е с лицензирането на операционната система и клиентите, а втория с драйверите, които трябва да се инсталират на сървъра за съответните клиенти.
   За да не си биете главата в стената ви препоръчвам да се обърнете към фирмата, която ви е продала цялата система. Те разполагат с архив на сървъра със всички настройки и ще го възстановят в работещо състояние най-много за един ден.
   За да не ви се случва това друг път ви препоръчвам да си правите архив на сървъра и да го възстановите при нужда.

   • Благодаря за отговора!Помогна ми да осмисля ситуацията и да намеря решение!Но не разбирам как се конфигурират клиентите.Има създадени user-и,клиентите са „connected“…но не изгряват…

    • ;-)))) Всичко е наред!Оказа се въпрос на търсене и намиране на на актуални драйвери.Естествено не от сайта на НР,а от други производители на zero клиенти.

    • ;-)))) Всичко е наред!Оказа се въпрос на търсене и намиране на на актуални драйвери.Естествено не от сайта на НР,а от други производители на zero клиенти.

 18. Здравейте! Преди известно време се съветвах с Вас по повод изследванията на PISA. Тогава ми бяхте полезен, за което отново благодаря! Надявам се, че и сега ще можете да ми помогнете със съвет. Става въпрос за програмата CorelDraw X6, с която работим. Компютърните ни зали са вече със HP Classroom 2012, но не знам дали има връзка с проблема – при стартиране на програмата се изписва съобщение за 67% завършеност на регистрацията и при работа някои от операциите са неактивни и понякога не се позволява запис на документа. Програмата е с въведен код и спрени ъпдейти / следвах стъпките и съветите на Павел от Стемо, т.е. обсъдих проблема и с него, но на другите места нямат такива проблеми като моите/. Надявам се да имате някакво решение за нашия проблем. Предварително Ви благодаря!

  • Здравейте,
   За съжаление нямам опит с CorelDraw X6, защото не го използваме. Ориентирани сме към продуктите на Adobe. Мога да ви препоръчам да пробвате с CorelDraw X7, може там да няма проблеми.
   Друг вариант е да си направите архив на системата и да направите чиста инсталация и тогава да пробвате да инсталирате CorelDraw X6, защото е възможно някоя друга програма да е омазала нещо и да се появява несъвместимост.

 19. Здравей,
  Четох статията в която правиш VPN сървър от TP Link 740n с DD WRT, в комбинация с основен рутер. Аз се опитвам да направя същото, но имам следния проблем. Настройвам всичко както е описано, отдалечен юзер се връзва но аз като се опитам и се свържа ми спира интернета.

  • Здравейте,
   Ако този рутер ви доставя интернета и вие от вътрешната мрежа се опитате да направите VPN връзка е нормално да ви спре интернета, защото рутера се омотва. Между другото аз направих тази грешка в началото.
   Опитвайте се да се вържете към рутера само от друго място.

 20. Добър ден искам да попитам за някаква програма за направя моя компютър да може и втори човек да работи с отделна клавиатура,мишка, и т.н досега ползвах една програма АСТЕР ,но искам да я сменя имате ли идея?

  • Здравейте,
   Има няколко варианта за вашето решение:
   1. Да използвате аналогично решение на Астер. Преди време доста се интересувах в тази област и бях открил 3-4 програми. Това, което си спомням е Softexpand http://www.miniframe.com/products/softxpand-2011-duo.html. Имаш е други, но трябва да се поровя, защото съм ги забравил.
   2. Да използвате Multipoint Server. Преди време бях настроил по този начин един компютър с два потребителя в учителската стая при нас. Честно казано работеше без проблеми, но ви трябва видеокарта за два монитора.
   3. Да използвате nComputing като основа. На главния компютър се инсталира специфичен софтуер. Към него се свързва терминал на nComputing или друг стар компютър в терминален режим. Използвах този вариант в нашата канцелария около 3 години.
   4. Може да стартирате виртуална машина на компютъра си и от друг компютър да направите терминална връзка към виртуалната машина.
   На вас вероятно ще ви свършат работа вариант 1 и 2.

 21. От скоро фирмат ринг инженеринг ни монтораха терминална станция Диана 2. Те използват ADSL рутер, но в нашето училище доставчикът на Интернет е Виваком и те използват рутер SDSL . В крайна сметка едните казват имате Интернет до залата, а другите нямяте. Какво трябва да се направи за да имам в компютърния кабинет Интернет?

  • Здравейте,
   Какъв точно ще е модема ADSL или SDSL има значение по съотношението на каналите за сваляне и качване. При SDSL тези канали са с еднаква ширина. При ADSL канала за теглене е няколко пъти по-широк от този за качване. Тоест какъв точно модем е сложен няма никакво отношение към това дали имате интернет в кабинета си или не.
   Какво ви съветвам да направите. Вземете един лаптоп и се свържете с кабел за модема. Проверете дали имате интернет свързаност като отворите няколко различни сайта. Ако няма връзка проблема е при интернет доставчика и той трябва да го оправи.
   Ако имате връзка трябва да проверите кабелите между модема и сървъра ви. Моят съвет е да извадите кабела от сървъра, да го свържете към лаптопа и пак да проверите дали се отварят няколко сайта. Ако нямате връзка проблемът е между сървъра и модема. Проверете си кабелите. Ако имате връзка проблемът е в настройките на сървъра и трябва да се обърнете към фирмата, която ви го е доставила.
   Надявам се да съм ви помогнал. Пишете дали се е разрешил проблема и как. Ако има нужда ще ви дам още съвети.

 22. Здравейте. Според Вас как е по-добре да обзаведем нов компютърен кабинет в училище – с терминали или компютри. Четох доста за предимствата и недостатъците на двете, какво е Вашето мнение? Какво бихте препоръчали да закупим освен компютрите, проектор и интерактивна дъска?

  • Здравейте,
   Задавате много хубав въпрос. Ако парите са от училището ви препоръчвам компютри. Ако са от друго място (например МОН) трябва да се съобразявате за какво ви ги дават.
   Моят съвет е да не вземате най-евтините компютри, а да се целите в машини за около 700-800 лева с големи LED монитори и задължително със SDD.
   Ако искате съберете няколко оферти и ми ги изпратете. Аз ще ви препоръчам една от тях или пък какви корекции да се направят.
   Проектора задължително да е широкоекранен и с възможно най-голямата разделителна способност, която можете да си позволите. Внимавайте, защото много фирми лъжат училищата с нискокачествени проектори на високи цени.
   За интерактивна дъска не мога да ви дам достатъчно добър съвет. Мога да ви посъветвам да поискате фирмата да ви предостави дъската за няколко дневно ползване. Сериозните фирми предлагат такава възможност или можете да пробвате интерактивната дъска при тях.

   • Благодаря за отговора. Парите са от училището, но обикновено сумите за терминали са по-ниски отколкото тези за компютри. Ясно е кои оферти са с предимство пред ръководството. Факт е също, че не намерихме много фирми, от които да поискаме оферти – главно тези, които са обзавеждали училища по проекта на МОН, а те са доста убедителни, когато препоръчват терминалите.
    Направи ми впечатление, че проекторите, които предлагат не са се променили за последните 7-8 години. Четох за някакви ултракъсофокусни, но в нито една оферта нямаше такъв.
    Мислех си, че на пазара има много фирми, които предлагат хардуер, но се оказа, че е трудно да се намерят такива. Извън темата, но е трудно да се намерят и мебели, поне според нашите изисквания.

    • Здравейте,
     Сумите за терминали са по-ниски само ако ви продадат истински боклук, който после ще се чудите какво да правите. Много такива компютърни кабинети се продадоха в България и голяма част от тях изобщо не се използват. Ако си купите нещо добро (не казвам перфектно) цената е почти еднаква. Вероятно фирмите, на които сте се спрели се опитват да ви вземат парите. Това важи и за проекторите. Вероятно някой се опитва да ви продаде проектор NEC, защото май само за тази марка няма промяна за последните 7-8 години. Потърсете Acer, Benq, Viewsonic и ще си промените мнението.
     Предлагам ви да ми изпратите офертите на електронната поща да им хвърля един поглед.
     С мебелите наистина е голям проблем. Преди 2 години аз доста сериозно се сблъсках с него. Накрая решението се оказа да си поръчаме мебели по поръчка. Направиха ми всяко неща както аз си го исках, а моите изисквания бяха доста нестандартни. Мога да ви пратя снимки ако искате.

 23. Здравейте!
  Тъй като обслужването на фирмите продаващи терминалите е докато го продадат (след това искат едни пари да им се плащат за всичко), ме интересува има ли някакви тънкости при преинсталацията на сървъра като се омаже. След като се преинсталира windows server има ли някакви настройки по него да се правят (active directory, domain-и и др.) или просто се инсталират служебните програми за терминалите. Правят се виртуалните машини и всичко е готово. Едва ли е толкова сложно, но все пак да попитам. Ако има някой опит с това да сподели.
  Много ме беше яд, че фирмата продала ни тези терминали не даде никакви разяснения за това. Обикновено не процедирам с backup и възстановяване на системи, при които няма кой знае колко данни за пазене. Затова ме интересува преинсталиране на windows server от нулата.
  Поздрави!

 24. здравейте. в училище сме със станции, но поради многото токови удари предполагам се появи проблем със сървъра. На десктопа се изписва съобщението preparing to configure Windows do not turn off ….Благодаря

  • Здравейте,
   Вероятно имате някакъв проблем с операционната система от рестартиране на сървъра при гасненето на тока. Ако не сте компетентна ви препоръчвам да се обърнете към специалист. За съжаление не мога да ви дам друг съвет.

   • благодаря, всъщност съм специалист, но досега не съм работила със мултипоинт сървър. мога ли да върна отнякъде с restorе point или да преинсталирам

    • Multipoint server всъщност си е обикновен Windows Server, само че с малко добавки. Третирайте компютъра все едно сте на Windows 8, принципа е същия. Според мен има вероятност да е увредена файловата система на твърдия диск. Сканирайте го за грешки и лоши сектори преди да правите каквото и да било друго.
     Инсталирането е малко по-трудно. Изтеглете си ISO файл от сайта internet.mon.bg/teachers и там е написано от кого трябва да си поискате лицензи.

 25. о.з. Д-р инж.Андон Дончев:
  Здравейте,
  Необходим ми е контакт с Йордан Кисьов по личен проблем, свързан с написване на книга на военна тематика. Не става въпрос за спонсориране, а за снимка на негов близък, който за съжаление не е вече между нас. Между другото ние се познаваме и сме общували, което е било през 1991-92 г.
  Поздрави: А. Дончев

 26. здравейте имам един въпрос, наскоро си купих видео карта предназначена за Гейминг и сложиx я и инсталирах най новите драйвери и после си пуснах някоя игра за да тествам но нямаше разлика пак всичко вървеше зле а аз знам че работи понеже я зачете и пишеше че се исползва от компютъра та прочетох че е полезно да се преинсталира компютър след като се смени някоя част от него та направих го всичко пак наново драйвери но пак няма разлика във игрите ми та въпросат ми е от какво може да е този проблем, ако някой може да ми отговори ще съм много благодарен 🙂

 27. Здравейте г-н Михайлов !
  Във връзка със статията Ви : http://blog.mihaylov.bg/?p=276 , за настройки на модем
  Pirelli като аксес пойнт се възползвах преди година и успешно ползвах устройства за отдалечен с LAN връзка от Рутер за WiFi в отдалечени зони, / видеонаблюд., публ. нет…/
  В момента не мога да отворя интерфейса на Pirelli през браузър, за да сменя SSID и Pass. Приложено в e-mail Ви изпращам конфигурация на LAN мрежата как свързвам устройствата. Предходни настройки правих на подобна конфигурация i5 с друг рутер, но схемата на свързване в LAN не бяха същите.
  Сега модемите се виждат като Switch и работят като AP , но не мога да прочета IP за вход в Pirelli за нови настройки , с които съм се справял.
  Рутерът в межата е с IP: 192.168.0.1 и PC’s получават 0.101 / 0.102 …
  Ползвани браузъри : Мозила, Интернет експлорер, примерът в статията Ви е с Опера,едва ли е значимо.Моля за консулт.
  Камен Николаев

 28. Здравейте,
  В училището ни е направен кабинет с Multipoint Server 2012 с 15 терминали от Вали компютърс зарежда по-бавно и често забива какъв според вас е проблема и към кого да се обърнем ако решим обновяване на системата ?

 29. Здравейте терминалите не прекъснато премигат, като дискотека са. 6 години нямаше проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *