Как МОН ни учи на грешни неща

През месец януари 2017 много учители ще четат и оценяват новите учебници за първи и пети клас. Те трябва да се регистрират на сайта uchebnici.mon.bg.

Направи ми впечатление, че за пореден път министерството на образованието и науката не спазва закона за транслитерация. Според него адресът на сайта трябва да е uchebnitsi.mon.bg, тоест буквата ц се транслитерира в ts, а не в c, както се използва от МОН.

Най-смешното обаче е, че според член 10 от закона за транслитерацията министърът на образованието и науката или овластени от него длъжностни лица упражняват контрол по спазването на разпоредбите на този закон. Нищо чудно министъра на образованието изобщо да не знае, че има такъв закон и правила, и че е отговорен за тяхното спазване. В същото това време МОН ни учи да транслитерираме по грешен начин.Нова учебна година, нова операционна система

Честита нова учебна година на всички колеги! Нека тя да ни донесе по-голямо удоволствие от работата и по-добро заплащане…

Ако се чудите какво ново можете да въведете през тази учебна година в училище отговорът е прост. Windows 10! Новата операционна система на Microsoft беше представена преди месец и половина. Iso файлове и лицензионен ключ можете да намерите на сайта на МОН internet.mon.bg/teachers. Аз вече тествах доста устройства и съм доволен от тяхната работа. Безпроблемно инсталирах 10 компютъра в училище и започвам постепенно да преинсталирам училищните лаптопи. Всъщност в Windows 10 няма чак толкова нови неща. За мен това е някакъв хибрид между Windows 7 и 8, на който са добавени някои нови възможности и с малко изменен външен вид. Когато седнете да работите и привикнете с малките промени операционната система ще ви прилепне като стара обувка.

Другото ново нещо за тази учебна година е Office 2016, който ще излезе на 22 септември. Аз работя на предварителните версии на офис пакета от пролетта. Мога да кажа, че промените спрямо Office 2013 не са големи и спокойно можете да мигрирате при първа възможност.

Като заговорих за нови неща искам да споделя какво казаха три мои колежки относно нововъведенията:

Колежка №1 ме видя, че инсталирам компютър с Windows 10 в кабинета си и ме попита дали и в нейният кабинет ще сложа същата операционна система. Аз ѝ отговорих, не защото кабинета е на Multipoint Server и в момента нямам време да настройвам виртуалните машини. По-късно през годината вероятно ще го направя или ще изчакаме новата версия на Multipoint Server. Нейната искрена реакция беше: „Ох, много добре! Няма да ми се налага да уча нещо ново.“

Колежка №2 видя, че компютрите в учителската стая работят на Windows 10 ме попита дали ще преинсталирам служебните лаптопи. Аз ѝ отговорих, че изчаквам да излезе Office 2016 и тогава постепенно ще обновя лаптопите. Нейният отговор беше: „Стига бе Михайлов, ти постоянно ни засипваш с нов софтуер!“. След което аз се замислих и пресметнах, че последното обновяване на Office беше 2012-2013, а на Windows 2013. От тогава на практика няма нищо ново, но явно 2-3 години са прекалено кратък период.

Колежка №3 заяви пред няколко други колежки, че в никакъв случай няма да си даде служебния си лаптоп да го инсталирам с Windows 10, защото не желае да учи нови неща.

Като се замисля тези мои колежки изобщо не са изключение за българското образование, а по-скоро правило. Май най-големият ни проблем е, че тези, които трябва да учат децата на България не искат да се учат! А тогава как да накараме децата да учат?Възпитаник на СОУ „Иван Н. Момчилов” с награда за активност, комуникативност и креативност в Далас

Зрелостникът Атанас Шалаверов, представител на България на Международното компютърно състезание за офис-специалисти – Microsoft Office Specialist, се завърна от Далас със специална награда. През сертификационни тестове са преминали 800 000 младежи от цял свят. До финалите, проведени на 9-12 август 2015 в Далас, САЩ, достигат 144 от тях.

На тържествена церемония, проведена в Gaylord Texan Resort, са обявени призьорите в двете основни категории – Adobe и Microsoft. Класираните на първо, второ и трето място, получават парични и предметни награди. Освен тях са връчени и две специални награди – за активност, комуникативност и креативност – слушалки JBL Synchros Reflect BT – последно поколение. С едната от тях, като Microsoft Office Specialist, е отличен възпитаникът на СОУ „Иван Момчилов“. Атанас Шалаверов е получил специални поздравления от Steven Cox, изпълнителен директор на Room to Read, съдия на работите на Adobe, както и от водещият програмист на Майкрософт, и от Daniel Swett – старши програмен мениджър на PowerPoint. Последният е изтъкнал, че еленчанинът е направил много добро впечатление с уместните и коректни въпроси, показващи познание и ерудираност, които е задал на няколко конференции.

Организацията на събитието, забавленията, както и посетените места в САЩ оставят силно впечатление у нашия съгражданин. Той изтъква, че домакините са се постарали да представят историята на своя щат и неговите забележителности, като предложат различни забавления – между които традиционното родео. Ярък спомен е посещението във всеизвестния космически център на НАСА в Хюстън.

Младежът изказва най-сърдечни благодарности на г-н Светослав Михайлов – негов учител по информационни технологии и на г-н Николай Нетов от Стопански факултет на СУ „Климент Охридски“ – ръководител на делегацията. Специални благодарности на Алумни клуба на Стопански факултет, който спонсорира пътуването и участието му в шампионата.24-ти май

Вчера в училище по електронната поща получихме писмо изпратено от министерството на образованието до инспекторатите и препратено от тях до училищата. В прикрепеният документ имаше сканирано поздравление на министъра по случай 25 май. Пиша за това писмо защото някои неща ми направиха доста лошо впечатление:

1. Сканираният документ е с лошо качество и като воден знак на първата страница се намира герба на България, който много трудно може да се различи. Може би оригиналният документ е бил цветен, но не може да се каже със сигурност. Защо бе изпратен сканиран файл, а не оригиналният документ мога само да гадая;

2. Името на изпратения файл е Pozdravlenie Ministyr.pdf като не се спазва закона за транслитерация. Би трябвало името да е Pozdravlenie Ministar.pdf;

3. Обръщението в началото на документа е „УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА“, а не общоприетото „Дами и господа“. Явно министъра не желае да поздрави госпожиците;

3. Ако попитате едно дете в първи клас как се пише в тетрадката нова мисъл то веднага ще ви отговори „Един пръст навътре“. Явно това не е известно на служителите в министерството на образованието и министъра, защото началото на всички абзаци в документа не е отместено навътре, каквито са правилата в България. За разлика от това между абзаците има разстояния както се пише по американски стандарт;

4. Другото непознато правило за министерството е кога в българския език се използва късо и кога дълго тире. Още в първото изречение може да се види такава грешка, както и още веднъж на втората страница;

5. И последният пирон в ковчега на българските традиции е поставените кавички по американски стандарт (в американския стандарт отварящите и затварящите кавички са горе, а в българския отварящите са долу и затварящите горе) около „Върви народе възродени“.

През последните няколко дена често ми се изтеглям файлове за външно оценяване и матури от предназначените за това сайтове на МОН. Нагледах се как даден час се пише с точка за разделител между часове и минути вместо с двуеточие както е прието в България.

Уважаема госпожо Министър и вие уважаеми служители в МОН дали не е време да се образовате малко за да не загрозявате красивият български език и то на такъв празник като 24-ти май!

Pozdravlenie-MinistyrЧестита нова учебна година

Днес започна новата учебна година. Започна не както сме свикнали на 15 септември, а на 17. И разбира се донесе нови неща в училищата.

Първото важно нещо според мен е регистъра за движението на учениците. Това нещо трябваше да се случи от доста време, но министерството все го отлагаше. Честно казано се учудих, че без никакви предизвестия изскочи този регистър. Всъщност имаше признаци за подготовката на нещо ново. Пускането на версии на Амин Про през ден или два и синхронизацията на данните със сървър на МОН, която се наблюдаваше при пускане на програмата. Лош се оказа май момента за внедряване на това решение, защото всяка актуализация оправяше някой проблем и създаваше някой нов. Това доведе до опъване на нервите на директорите и загряване на телефоните на Админ Софт до червено.

Какво ще ни даде регистъра за движението на учениците? Ще получим лесно следене на движението на учениците и избягването на дублирания. До сега засичането на ученик, който се води едновременно в 2 училища ставаше много бавно и на ръка. Ще се появят също и учениците, които подлежат на задължително обучение. И може би ще започнат за изчезват мъртвите души в училищата.

Ученическото портфолио е второто ново нещо. Какво конкретно ще представлява то никой не може да каже. Според изказвания пред медиите портфолиото ще представлява задачите поставяни на даден ученик за неговото развитие през годината и постигнатите резултати. Като всеки учител ще трябва да допринесе за това портфолио.

Честно казано тази идея ми се вижда доста мътна и недомислена. Май пак ще копираме нещо от западна Европа без да сме проучили точно как стоят нещата. Заедно с това характеристиките на учениците продължават да съществуват, което означава че получим известно дублирана на данни.

По принцип едно портфолио се изготвя от човека до когото се отнася с известна помощ от други хора чрез препоръки референции и други подобни. Но за съжаление при нас нещата май са обърнати. Ето и един добър пример за ученическо портфолио http://www.sustz.com/Proceeding08/Papers/EDUCATION/Mitova_Diana.pdf

На всякъде като пионери с ученическите портфолиа се сочат езиковата гимназия в Перник, аз не видях на техният сайт някакъв знак, че правят нещо подобно. Също така и до момента никой не е предложил насоки, препоръки или някаква рамка.

Защо ли министерството ни просто не започна изграждането на електронно досие на всеки ученик. В което да влизат неговите оценки, забележки, наказания, похвали, участие в състезания, препоръки от учители и други подобни. Така всеки, който има нужда би имал лесен достъп до тези данни. А сега се стимулира поредното безсмислено писарстване и трупане на хартия.

Здравей, свят!

Това е първата ми публикация в този блог, който е посветен на компютрите и образованието.

Сигурно доста хора ще се зачудят защо „компютри и образование“. Има доста сайтове, които са посветени на компютрите, мрежите и въобще на информационните технологии. Намират се и сайтове, които са посветени на образованието, макар че са доста по-малко. Но сайтовете свързани с образователния процес в България и информационните технологии се броят на пръсти.

В този блог ще споделям нещата, които съм направил като ръководител компютърни кабинети в училище, а също така и предизвикателствата пред които съм поставен. Надявам се да ви е интересно!