Нова учебна година, нова операционна система

Честита нова учебна година на всички колеги! Нека тя да ни донесе по-голямо удоволствие от работата и по-добро заплащане…

Ако се чудите какво ново можете да въведете през тази учебна година в училище отговорът е прост. Windows 10! Новата операционна система на Microsoft беше представена преди месец и половина. Iso файлове и лицензионен ключ можете да намерите на сайта на МОН internet.mon.bg/teachers. Аз вече тествах доста устройства и съм доволен от тяхната работа. Безпроблемно инсталирах 10 компютъра в училище и започвам постепенно да преинсталирам училищните лаптопи. Всъщност в Windows 10 няма чак толкова нови неща. За мен това е някакъв хибрид между Windows 7 и 8, на който са добавени някои нови възможности и с малко изменен външен вид. Когато седнете да работите и привикнете с малките промени операционната система ще ви прилепне като стара обувка.

Другото ново нещо за тази учебна година е Office 2016, който ще излезе на 22 септември. Аз работя на предварителните версии на офис пакета от пролетта. Мога да кажа, че промените спрямо Office 2013 не са големи и спокойно можете да мигрирате при първа възможност.

Като заговорих за нови неща искам да споделя какво казаха три мои колежки относно нововъведенията:

Колежка №1 ме видя, че инсталирам компютър с Windows 10 в кабинета си и ме попита дали и в нейният кабинет ще сложа същата операционна система. Аз ѝ отговорих, не защото кабинета е на Multipoint Server и в момента нямам време да настройвам виртуалните машини. По-късно през годината вероятно ще го направя или ще изчакаме новата версия на Multipoint Server. Нейната искрена реакция беше: „Ох, много добре! Няма да ми се налага да уча нещо ново.“

Колежка №2 видя, че компютрите в учителската стая работят на Windows 10 ме попита дали ще преинсталирам служебните лаптопи. Аз ѝ отговорих, че изчаквам да излезе Office 2016 и тогава постепенно ще обновя лаптопите. Нейният отговор беше: „Стига бе Михайлов, ти постоянно ни засипваш с нов софтуер!“. След което аз се замислих и пресметнах, че последното обновяване на Office беше 2012-2013, а на Windows 2013. От тогава на практика няма нищо ново, но явно 2-3 години са прекалено кратък период.

Колежка №3 заяви пред няколко други колежки, че в никакъв случай няма да си даде служебния си лаптоп да го инсталирам с Windows 10, защото не желае да учи нови неща.

Като се замисля тези мои колежки изобщо не са изключение за българското образование, а по-скоро правило. Май най-големият ни проблем е, че тези, които трябва да учат децата на България не искат да се учат! А тогава как да накараме децата да учат?9 thoughts on “Нова учебна година, нова операционна система
 1. Колежките Ви си имат служебни лаптопи и капризничат!? Не ползват личния си компютър, а такъв който е на училището? Какво тогава са недоволни. Ние имаме четири лаптопа за 20 класа…

  • Здравейте,
   Колежките ми са недоволни от това, че трябва да вложат усилия да се запознаят и да се научат да работят с нови програми. Това е проблема. А на личните си лаптопи някои от тях са още на Windows XP и Office 2003 или на Windows 7 и Office 2010.

 2. Има ли активна програма за лицензи за Windows 10 или 8 към МОН в момента?

  Става въпрос за детска градина, на която са дарени няколко компютъра, но без ОС. Също така, дали имате информация за Office и антивирусна програма?

  • Здравейте,
   В момента всяка организация към МОН може да си изтегли безплатно операционна система Windows и Office. Препоръчвам ви да използвате Windows 10 и Office 2016. Ако използвате Windows 10 или 8 нямате нужда от антивирусна програма, защото операционната система има вградена такава.
   Аз в момента инсталирам компютри втора ръка HP Compaq 8000 Elite Small Form Factor PC и използвам лицензите на МОН за Windows 10 и Office 2016 и всичко върви идеално.

    • Все още има такава възможност. Сайта работи, но от време на време се случва да не е достъпен. Вероятно сте уцелили такъв момент. За съжаление в момента не е публикувана последната версия на Windows 10, както и липсва Windows Server 2016. Това се дължи на факта, че в момента МОН и Microsoft водят преговори.

 3. Защо Уин 10, след като има Минт, Убунту и още много други, дори български Линукс дистрибуции? Някои дистрибуции съживяват старите компютри, други са насочени към локализацията на определен език/страна. Стотинка ОС е точно такова нещо – безплатно, не шпионира, има си всякакъв софтуер, включително офис пакет. Също така по-малък риск от зарази от мрежата, без дефаргментиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *