Инсталиране на 15 лаптопа HP 250 G3 с UEFI с Windows 8.1 64-bit

По национална програма „ИКТ в училище“ на МОН тази година чрез обществена поръчка закупихме 15 лаптопа HP 250 G3. Компютрите дойдоха с 64-битов Windows 8.1, но на мен не ми допадна особено начина на инсталиране и разделянето на твърдия диск. Като начало операционната система беше на български, а аз предпочитам училищните компютри да са на английски език. Бяха инсталирани различни програми на HP, които в повечето случаи са безсмислени, както и временна версия на антивирусна програма. Твърдият диск беше с един основен дял с операционната система и още един дял за възстановяване. Също така не ми се понрави идеята да наредя 15 лаптопа в една стая и да започна да инсталирам, настройвам и обновявам едни и същи неща, както правят някои „компютърни специалисти“. Преди време бях описал как инсталирам и настройвам множество компютри (http://blog.mihaylov.bg/?p=201). С тези лаптопи направих нещо подобно, но има някои съществени разлики, защото новите компютри вече са с UEFI, а не с BIOS. Това налага някои промени в използвания софтуер и начина на инсталация.

Ето и стъпките, които предприех за да инсталирам 15 лаптопа HP 250 G3 с UEFI с Windows 8.1 64-bit:

1. Подготовка. От сайта на МОН (http://internet.mon.bg/teachers/) изтеглих iso файл на Microsoft Windows 8.1 Enterprise 64 bit. Според официалната информация от сайта на HP на този лаптоп се подържа само 64-битова операционна система.

За да направя флаш памет за инсталиране на Windows използвах безплатната програма Rufus (http://rufus.akeo.ie) и 4GB флаш памет Kingston. При използването на Rufus е важно в полето Partition scheme and target system type да се избере GPT partition scheme for UEFI computer. Това ще позволи на компютъра да зареди операционна система от флаш паметта. Ако не се направи флаш паметта просто няма да се отчете от лаптопа. След това се щраква върху бутончето с изображение на диск и се избира iso файла с Windows 8.1 Enterprise 64 bit. Натиска се бутона Start и след няколко минути флаш паметта е готова за инсталация.

2. Инсталиране на Windows. За да продължа с инсталирането на Windows поставих флаш паметта в един от USB портовете на лаптопа (желателно да не е USB 3.0, защото е възможно да направи проблем), добавих безжична мишка и включих компютъра. Веднага трябва да се натисне клавиша Escape за да се покаже Startup Menu.

Натиска се F9 за да се избере Boot Device Options и се показва списък с устройствата, от които може да се направи начално зареждане (може и направо да се натисне F9). В моя случай аз избрах флаш паметта си Kingston. Стартира се стандартна инсталация на Windows 8, която има малка особеност при разделянето на дялове на твърдия диск. При инсталиране на Windows 8 на компютър с BIOS инсталаторът създава един системен дял от 350MB и още един дял с останалото свободно за Windows. На компютър с UEFI вместо един системен дял се създават три с размер 300, 100, 128 мегабайта. Аз създадох един дял за инсталиране на Windows с размер 97,8GB, като при тази процедура инсталатора създава и споменатите по-горе 3 системни дяла. На останалото свободно място създадох дял за данни с размер 600GB. Създаването на дялове с определени размери е малко сложно и изисква известна игра, но след известна практика се превръща в рутина.

Инсталирането на Windows няма никакви особености с изключение на това, че ако желаете да създадете локален акаунт, както направих аз, не трябва да свързвате компютъра към мрежа. Ако все пак сте го свързали с мрежов кабел или към безжична мрежа, когато дойде време са въвеждане на данните за Microsoft акаунт аз въвеждам a@a.com и парола 12345. Съответно получавате грешка и възможност да се създаде локален акаунт.

3. Инсталиране на драйвери. След като приключи инсталацията на Windows трябва да се продължи с драйверите. Класическият вариант е да се изтеглят от сайта на производителя (към HP 250 G3 няма диск с драйвери). Аз обаче предпочитам да използвам пакета с драйвери SamDrivers, като от него обикновено използвам Snappy Driver Installer. Процедурата отне 10-15 минути и бяха инсталирани всички драйвери с изключение на два, за Bluetooth и за клавиатурата. Те ми бяха предложени за сваляне от Action Center. С няколко щраквания ги изтеглих и инсталирах. От сайта на HP изтеглих и инсталирах единствено HP System Information. Този инструмент ви дава лесен достъп, чрез натискане на Fn+Esc, до системна информация за вашия компютър като модел, продуктов и сериен номер, и др. Този инструмент не е задължителен, но е полезен за получаване на бърза информация за компютъра.

4. Настройка на Windows. Следващата стъпка естествено е настройката на операционната система. Ето някои от нещата, които правя:

а. Променям тапета на работния плот, спирам звуците и добавям икони за потребителя и компютъра;

б. Премахвам началната страница на Internet Explorer и добавям Google като търсачка по подразбиране. По-късно изключвам всички ненужни добавки;

в. Настройвам Weather да показва времето за Елена, променям размера на плочките на малки на почти всички Windows Store приложения и настройвам Camera;

г. В Power Options настройвам компютърът да се хибернира при затваряне на капака или натискане на захранващия бутон, изключвам паролата при събуждане и активирам хибернацията като възможност при изключване. Променям времето на заспиване на 45 минути на батерия и никога при захранване от мрежата.

д. В Region настройвам формата на български, местоположението на България, променям езика на български за не Unicode програмите и копирам тези настройки от текущия потребител на началния екран и акаунтите за нови потребители.

е. В Language оставям само една американска клавиатура, добавям клавиатурните подредби Bulgarian (Typewriter), Bulgarian (Phonetic) и премахвам Bulgarian (махам тази клавиатурна подредба, защото някои клавиши се разминават от стандарта по БДС). Променям клавишната комбинация за превключване между езици на Ctrl+Shift, а за превключване на клавиатурни подредби на Alt+Shif;

ж. Настройвам Windows Update да показва не само важните, а и препоръчителните обновявания, както и за други продукти на Microsoft; изключвам автоматичните обновявания;

з. Премествам папките Documents, Desktop, Pictures и т.н. от диск C на диск D.

6. Инсталиране на програми. За основното инсталиране на програми и разни допълнения използвам Ninite Pro (http://blog.mihaylov.bg/?p=343). Използваните програми са: Chrome, Opera, Firefox ESR, Skype, VLC, K-Lite Codecs, Audacity, Flash, .NET, Silverlight, Air, Shockwave, Spybot, qBittorrent, Google Earth, Auslogics, InfraRecorder, WinRAR. Допълнително инсталирам Office 2013, SA Dictionary, Movie Maker, uGet, Free Studio, DjVu и някои други дребни програми и инструменти. Не инсталирам антивирусна програма, а разчитам на вградената в Windows 8.

Всяка програма се стартира поне по два пъти, ако има нужда се обновява и се настройва. Честно казано тази част ми отнема най-много време и усилия, но всяка програма трябва да бъде готова за използване.

7. Инсталиране на принтери. В училище използваме основно 2 модела МФУ на Brother. По тази причина един след друг свързах две МФУ от съответните модели и инсталирах техните драйвери и PaperPort (програма за сканиране). Тествах разпечатването, сканирането и направих някои дребни настройки.

8. Свързване към мрежи. Следващата ми стъпка беше да свържа компютъра към жичната и безжична мрежа на училището и да въведа съответните пароли за втората.

9. Обновяване и лицензиране. Обновяването на компютъра през Windows Update отнема доста време, но пък за сметка на това почти няма много какво да се прави. При обновяването бяха изтеглени около 3,5 GB, което никак не е малко. След обновяването въвеждам и лицензите от сайта на МОН.

10. Почистване и оптимизация. След инсталиране на толкова много програми и обновления остават множество ненужни временни файлове. С помощта на CCleaner почиствам тези временни файлове, регистъра и деактивирам програмите, които не желая да се стартират с операционната система. След това дефрагментирам твърдия диск с Auslogics Disk Defrag.

11. Създаване на image файл и възстновяване. Когато всички настройки, инсталации и оптимизации на лаптопа са готови трябва да се пристъпи към създаването на image файл на твърдия диск на лаптопа, а той по късно да се пренесе на другите компютри. Опитах да направя това с любимото ми Hiren’s Boot CD, но не успешно, защото тази дистрибуция не подържа зареждане от UEFI. След известно четене намерих специфичен диск с инструменти, наречен Gandalf’s Win8PE_x64, който подържа зареждане от UEFI. След като направих зареждаща флаш памет с Rufus добавих и съдържанието на Hirens Boot DVD 15.2 Restored Edition. Моят 4GB флаш Kingston беше напълно достатъчен за това. Направих начално зареждане от флаш паметта, стартирах любимият си Norton Ghost. След това направих архив на твърдия диск на външен твърд диск. На друг лаптоп се опитах да направя възстановяване от този image файл, но за съжаление неуспешно. Оказа се, че Norton Ghost не подържа архивирането и възстановяването на един от дяловете, които се създават при инсталирането на Windows на компютър с UEFI.

Обадих се на няколко колеги да ми препоръчат програма, с която да направя клонирането на твърдия диск. Всички ми казаха, че досега не са пробвали да правят image на лаптоп с UEFI, но 1-2 ми предложиха програми, които за съжаление се оказаха, че не ми вършат работа. Отново се върнах към четенето и ровенето в Internet. За щастие това даде резултат и намерих няколко продукта на AOMEI Technology (www.aomeitech.com). Изтеглих си AOMEI Backupper, AOMEI Partition Assistant и най-важното AOMEI PE Builder, който създава зареждащ диск или флаш с Windows и продуктите на Backupper и Partition Assistant. Трите изброени продукта са безплатни, като първите два имат и платени версии с по-големи възможности.

Използвах AOMEI PE Builder за да създам зареждащ iso файл, а след това с помощта на Rufus го прехвърлих на флаш. Не използвах директната възможност за подготовка на стартиращ флаш, защото той не е съвместим с UEFI. Заредих Windows флаш паметта, стартирах AOMEI Backupper и направих image файл на твърдия диск на лаптопа на външен твърд диск. На друг компютър закачих външния си твърд диск, заредих Windows от флаш паметта и направих възстановяване от архива. Рестартирах лаптопа и всичко тръгна след едно кратко разпознаване на хардуера. Повторих възстановяването на всеки лаптоп и накрая имах 15 работещи машини без да правя отделни инсталации на всяка една от тях.

12. Предавана на компютрите. Ето че дойде време и за финалните стъпки. Най-накрая трябваше да раздам на колегите си лаптопите. Преди това обаче подготвих приемо-предавателен протокол за всеки учител с описан сериен номер на съответния компютър. Промених името на потребителя да съответства с името на колегата (при инсталацията потребителя се наричаше Teacher), както и името на компютъра.

13. Бъдещи планове. Естествено след известно време някои от учителите ще скапят своята операционна система или ще се заразят със spyware или вируси. В такъв момент на мен ми е най-лесно да направя възстановяване на диск C от архива, а не да тръгвам да правя отново инсталиране от нулата. Само ще направя едно обновяване на програмите и операционната система.Национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година, компонент „Изграждане на безжични wifi мрежи в училища“

Преди 2 дни от МОН решиха, че изведнъж имат пари и ще преведат на училищата, които са заявили желание, субсидия за изграждане на безжична мрежа. Като дейността трябва да се отчете с фактури до 5 декември, а допълнителните документи до 8 декември.

За мен това е безумие, което може да се направи само от министерство. Още повече, че преди известно време от МОН бяха казали, че тази година няма пари за този компонент.

Аз за щастие имах идея както искам да правя в училище и веднага пуснах запитване до няколко фирми. В допълнение на по пощата получих още една оферта от трета фирма, а четвърта се обади по телефона. В крайна сметка избирах между следните технически решения: Ubiquiti, MikroTik, Netgear, Ruckus и Cisco. Няма да влизам в детайли на устройствата, офертите и фирмите. Понеже нямам достатъчен опит в тази много специфична област се обадих на мой състудент за консултация. Той ми препоръча в никакъв случай да не вземам Ubiquiti, защото скоро е правил мрежа с тяхно оборудване, която го е докарала до лудост с нестабилната си работа. Също така ми каза, че MikroTik предлагат много добро оборудване, но е невероятно сложно да го подкараш да работи както искаш и обикновено се налага да прекараш невероятно много нощи в четене и пробване на най-различни скриптове и настройки, както и че е желателно да си разбирач на Linux. След консултация с негов колега мрежар ми каза също, че офертата на за Cisco оборудване е от ниския клас, и че това всъщност си е Linksys, който работи добре, но не е най-доброто решение. От решението на Netgear се отказах сам, защото не предлагат безжични точни за достъп, които да са по AC стандарт. Оборудването на Ruckus ми хареса най-много, още повече, че имах известна информация предварително за него.

След 2 дена (и нощи) телефонни разговори, четене, мислене и отново разговори и договорки се спрях на оборудването на Ruckus, което беше оферирано от Иноваком. Този вариант е един от най-скъпите, но и с най-много функционалности и възможности. Допълнително от фирмата ми направиха определени отстъпки, които направиха офертата им наистина привлекателна.

Какво всъщност представлява решението, което избрах. Шест безжични точки за достъп се разполагат в основната сграда на училището. Тези устройства се свързват с кабелната мрежа с 2 едногигабитови порта, а безжичната връзка е по стандарта 802.11ac, който работи на 5GHz и 2,4GHz едновременно. Към всяка точка за достъп може да се свържат до 500 клиента. Точките за достъп се управляват и настройват от специален контролер, който следи всяко устройство да работи на различена канал (ако има нужда автоматично се сменят), управлява достъпа до мрежата на потребителите, времето за достъп, техните права и много други неща. Общо взето това е мечтата на администратора. В цената на офертата влиза монтаж, свързване и настройка на цялото решение, както и обучение на учителите.

Вече се обадих на фирмата и задвижих нещата с изготвяне на договор, подписване, плащане, фактури и т.н. До края на месец декември трябва да имам доставено оборудване, разгъната безжична мрежа, тестване, корекции ако се налагат, пускане в експлоатация и още един голям тест с възможно най-голямо натоварване. След като приключи всичко ще споделя впечатлението си от това решение. Надявам се в следващите поне 5 години да нямам никакви безжични проблеми и ако се наложи само да разширявам мрежата.Представяне на „Креативна класна стая“ – Велико Търново

Преди няколко месеца имаше представяне на Креативна класна стая в София, на което аз не успях да отида. Сега има организирано представяне във Велико Търново и аз за нищо на света няма да го пропусна. Идеята на Център за творческо обучение е доста интересна и се струва да се види дори да нямате планове да използвате такова решение в училище.

По-долу публикувам поканата, която получих.

Във връзка с Националната програма „ИКТ в образованието“ и представянето на проекта „Креативна класна стая“ – Център за творческо обучение, в партньорство с МОН и Майкрософт България  организира събитие, което ще се проведе на 14 октомври 2014г. град Велико Търново, в залата на хотел „Панорама“  от 12:00 до 16:30 ч.

Събитието касае главно директори на училища. Ако не можете да присъствате, можете да изпратите представител. Местата са ограничени до един представител на училище.

Събитието изисква регистрация, която трябва да се направи на следната електронна: регистрационна форма.

 Крайния срок за записване е 13 октомври включително!Оферта на РИСК Електроник за оборудване на компютърен кабинет по национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година. Допълнителни компоненти.

В една от предишните си публикации разгледах първата част от офертата на РИСК Електроник, която касаеше терминален компютърен кабинет. Във втората част на офертата са представени допълнителни компоненти, с които да се постигне „пълната функционалност и универсалност“ на кабинета.

X2511MD_08_08_14_MI_IKT

Интегрирана в системата презентационна техника с интерактивни функции, която се използва като „бяла дъска“

Вариант I. Тук формата предлага 50“ широкоформатен дисплей с управление със следните характеристики: 1920×1080/450 cd/m2/8500:1/ 6 ms G2G; размери на екрана: 50″ (1095.84 (H) x 616.41 (V) mm); интерфейси: VGA/HDMI/Line In/Line Out. Предложението се допълва с терминал, безжична клавиатура, стойка и кабели. Не е посочена марка и модел. Може дас е използва почти всеки съвременен телевизор.

Идеята тук е да използвате екрана за да показвате различна информация на учениците си или да използвате няколко такива екрана, които да разположите по коридорите в училище и да си направите училищна телевизия. Използването на решението като съобщителна уредба (телевизия) и сравнително евтино като реализация. Ще ви трябва само един компютър, от който да предавате информацията и да разпънете локална мрежа между екраните. Използването на екрана за показване на информация (презентация или нещо друго) в кабинет обаче според мен не е много добра поради факта, че екрана е малък и учениците не могат да виждат добре на него (освен ако не работите в малък кабинет). Тествал съм подобен вариант в училище и мога да кажа, че не е удачно решение.

Вариант II. В този вариант РИСК предлагат проектор, терминал, безжична клавиатура, стойка за монтаж и кабели. Мултимедийният проектор е с цена 472 лева без ДДС и следните характеристики:

Яркост: 2800 ANSI Lumens

Контраст: 15000:1

Разд. Способност: 800×600 (native) up to 1920×1080

Размер на екрана: 0.6 – 7.6 m (диагонал)

Звук: 2-watt (x1)

Шум при работа, dB: 35dB

Throw ratio: 1.86:1 – 2.04:1

Входове: HDMI, Audio In, RGB In, Composite In, S-Video In, Component, RGB Out, Control, USB Mini Type B (mouse control and service)

Изходи: Audio Out

Поддържани формати:

SD 480i and 576i, ED 480p and 576p, HD 720p, 1080i, 1080p

Лампа: W 250 watt

Лампа живот: 4000 / 6000 часа (Normal / Eco-mode)

Това е евтин проектор с ниска разделителна способност (не е спомената марка и модел), който по никакъв начин не мога да ви препоръчам да си купите. Трябва да призная, че идея за използване на проектор с терминал никак не е лоша, особено ако трябва да осигурите проектори в множество стаи без да поставяте компютри в тях.

Учителски мобилен асистент (таблет) за контролиране на учебния процес в режим на наблюдение, визуализация, контрол над КРМ, като преподавателя може да е в движение.

Предложеният таблет (не е спомената марка и модел) е с цена 323 лева без ДДС и е със следните характеристики:

Дисплей: 9.7″ Резолюция: XGA (1024×768)

Процесор: двуядрен

Оперативна памет: 1GB Памет: 32GB

Свързаност: Wi-Fi – b,g,n/BT/Cam

В доста видео клипчета съм гледал как американските учители обикалят в кабинетите между учениците си и показват разни неща от таблета си на проектор или следят какво се прави на компютрите. Пробвал съм да направя същото и мога да призная, че е доста неудобно. Първо екрана на таблета е доста малък в сравнение с мониторите на учениците и не се вижда почти нищо на него. Второ като го носите из стаята трябва да внимавате да него изтървете или някой ученик случайно да не ви бутне.

Интегрирано в системата учителско работно място с разширени функционалности.

Вариант I. Тук от РИСК предлагат учителски компютър тип All-in-one HP ENVY TouchSmart 23“ с цена 1287 лева без ДДС и следните характеристики:

Дисплей: 23“ Multi Touch Full HD (1920×1080)

Процесор: Intel® Core™ i3-3240 Processor

(3M Cache, 3.40 GHz) Оперативна памет: DDR3 4GB Памет: 1000 GB 7200 оборота SATA Свързаност:Wi-Fi/ BT / Cam

Мрежа: Wireless standard: 802.11 a/b/g/n + Bluetooth 4.0, 1000-Base-T Gigabit Ethernet

Оптично устройство: DVD+/-R/RW

Графичен ускорител: nVidia GeForce GT 710A 1GB

Портове на компютъра

1 x Четец на карти памет – Multi in One

2 x USB 3.0

4 x USB 2.0

1 x RJ-45 LAN мрежови порт

1 x комбиниран аудио вход/изход

1 x Line Out – изход за тонколони

1 x Subwoofer connector

Звук: Вградени 2 тонколони

Операционна система: Windows 8 64 bit

Трябва да призная, че това предложение на РИСК много ми харесва и дава голяма функционалност учителското работно място. Бих препоръчал с 2 ръце на всеки учител, който използва в часовете си мултимедиен проектор подобно устройство. Мечтая си за едно такова на моето работно място. Или още по-добре цял кабинет с такива компютри. За съжаление цената на това устройство е доста висока и малко училища биха си го позволили.

Вариант II. В този вариант формата предлага компактен учителски компютър NC2000. Цената ми е много по-ниска спрямо предходния (681 лева без ДДС), но и характеристиките му са много по-ниски. Това е просто евтин заместел на HP ENVY.

Интерактивна периферия.

Интерактивен ултракъсофокусен мултимедиен проектор ViewSonic PJD8353S + Интеракктивен модул PJ-PEN-003 + Стойка за монтаж на стена ViewSonic Ultra Short wall mount kit.

От около година и половина в компютърния кабинет, където преподавам има подобен интерактивен проектор. За съжаление е късо фокусен и е монтиран на около метър и нещо от дъската, докато този се монтира директно над бялата дъска. Много по-добър и по-нов модел е от моя. От впечатленията които имам мога да го препоръчам този проектор като чудесна машина въпреки цената от 1666 лева без ДДС. Подбора на проектора има една слабост обаче. Стандартната му разделителна способност е 024×768 и съответно стандартното съотношение на екрана е 4:3. В днешно време повечето лаптопи и монитори са със съотношение 16:9 или 16:10. Това означава, че като го включите ще загубите част от ефективната работна площ на проектора в долната и горната част. ViewSonic предлагат аналогични модели, които са широкоекранни. Те са по-добрият избор в днешно време.

Интересно ми е как би работил този проектор в комплект с терминал и виртуална машина под Windows 8.1 заедно с Photoshop и Illustrator.

Заключение. От РИСК Електроник предлагат разнообрази допълнителни компоненти към компютърния кабинет. За мен някой от тях са безсмислени, но за друг може да не е така. Мога да кажа, че компютъра HP ENVY TouchSmart 23“ и проектора Viewsonic PJD8353S са страхотни устройства. Препоръчвам на всеки съвременно мислещ учител подобен компютър и проектор в кабинета му.Оферта на РИСК Електроник за оборудване на компютърен кабинет по национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година

Вече са ясни училищата, които са одобрени за закупуване на техника по национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година. Следващата стъпка е подбор на техниката по офертите на фирмите. По-долу ще се опитам да направя анализ на офертата на РИСК Електроник ООД, която ми беше изпратена от Милен Димитров, в следствие на отправена покана към Йордан Кисьов (управител на РИСК) и разменените между нас коментари в блога ми. Целта на анализа е да покаже силните и слабите страни на офертата на РИСК Електроник и да ориентира евентуалните купувачи на това решение, а не да прави сравнение с конкурентни решения. Държа да отбележа, че не съм свързан с РИСК Електроник по никакъв начин и дори не се познавам лично с нейният управител, а само сме говорили по телефона и сме разменяли съобщения по интернет.

Ето и самата оферта, която е с изходящ номер X2511MD от 08.08.2014. X2511MD_08_08_14_MI_IKT

Първото нещо, което ми направи впечатление, че офертата е доста обемна, цели 9 страници и в нея се предлагат не само терминално решение, а и доста други неща.

Терминален компютърен кабинет

Сървър. Предложеният сървър е Risk Profiline E5-2620 2T със следните показатели:

– Процесор: Intel® Xeon® Processor E5-2620 (6 cores/12 treads);

– Оперативна памет: 32GB RAM DDR3 1600MHz ECC REG; (възможност за разширение до 512GB)

– Твърди дискове: 2TB SATA III (2 x 1TB RAID 1 + 1ТB) Enterprise

– Оптика: DVD±RW SATA;

– Мрежа: Dual 10/100/1000 Mbit/s LAN Ethernet

– IPMI модул за дистанционна поддръжка

Забележка: В предложената система сървърът не е предназначен за работно място, поради което са предложени 14 (13+1) терминални работни места

Показателите на сървъра са почти същите като този от миналата година. Цената му е със 130 лева по-ниска от миналогодишният (без ДДС). За съжаление тази година РИСК предлагат 2 твърди диска по 1TB, включени в RAID 1. Миналата година в сървъра бяха включени 4 твърди диска по 1TB, включени в RAID 10. Тази икономия на 2 твърди диска намалява скоростта на запис на информация на тях.

Непрекъсваемо токозахранващо устройство. РИСК предлагат UPS Infosec X3 1000 с мощност 1000 VA / 580 W.

Терминален клиент. Предлаганият от фирмата терминал е Sunde „Диана 2” със следните характеристики:

– Поддръжка на видео: до Full HD 1080p;

– Мрежови порт: RJ45 LAN 10/100 Base-T;

– Разделителна способност: 1600×900, до Full HD в решим на емулация;

– DVI порт;

– 4 USB 2.0 порта;

– Аудио IN & OUT (високоговорител порт, микрофон порт);

– Цвят: 24Bit;

– Поддръжка на ОС: Host: Microsoft Windows Server, Guest: Microsoft Windows & Linux (32-64bit);

– Размер: 180 * 130 * 32-милиметра;

– Консумирана мощност: DC 5V/2A; <5W;

– Tегло: 0.68 кг.;

– Протокол: vPoint;

– USB поддръжка: мишка / клавиатура.

Терминалният клиент има много приятен бял цвят със сив кант. Разполага с 4 USB порта, тоест след включването на мишка и клавиатура ще ви останат 2 свободни да флаш памети или друга периферия. Подържаната разделителна способност е до Full HD 1080p при различни разделителни способности. Мрежова връзка е със скорост 10/100 Mbps. Това означава, че мрежовата свързаност е потенциално слабо място в тази система и възможностите за развитие във времето са силно ограничени отново от ниската скорост на мрежовата свързаност. Друга особеност на този терминал е използваният протокол. В случая той е разработка на Sunde и се нарича vPoint, и задължително изисква VirtualBox като софтуер за виртуализация. Според производителя и РИСК тази комбинация ни осигурява VDI (Virtual Desktop Infrastructure). До момента не съм имал възможност да тествам производителността на терминалите и цялата система, но се надявам да го направя скоро.

Внимателно сравних характеристиките на терминалния клиент с тези от миналата година и се оказа, че са абсолютно еднакви с 2 малки разлики. Първата разлика е цената, която тази година е 184 лева и е с 3 лева по-ниска от миналата. Втората разлика е мистериозната двойка появила се в името на терминала (Sunde „Диана 2”). Проверих на сайта на Sunde (http://www.sunde.net/pages/product-list.aspx), но там се предлагат само два продукта: SUNDE HD4 (http://www.sunde.net/fckeditor/userfiles/file/HD4-Datasheet-V1_2.pdf) и SUNDE H4 (http://www.sunde.net/fckeditor/userfiles/file/SUNDE%20Data%20Sheet%20H4.pdf). Същите тези два терминала могат да се намерят и на сайт на РИСК (http://www.risk.bg/store/category-243.html). Възможно е двойката в името да се дължи на обновен фърмуер, драйвери или нещо друго, но аз не можах да разбера какво точно.

Монитор. РИСК предлагат в офертата си два размера LCD LED, но без да се споменава марка. Първият е 19.5″ със следните показатели 16:9/1600:900@60Hz/5ms/20M:1/Dsub/DVI-D/Speakers с цена 155 лева без ДДС. А вторият е 21.5″ 16:9/1920:1080@60Hz/5ms/1M:1/Dsub/DVI-D/Speakers с цена 183 лева без ДДС. Желателно е да се използват по-големите монитори, но при закупването трябва да се съобразите с крайната цена и размера на стаята.

Клавиатура и мишка. В офертата не се упоменава марка и модел, а само интерфейс за връзка (USB) и цена от 14 лева без ДДС.

Софтуер за управление. Използваният продукт е NetSupport School v.11, който се предлага от почти всички фирми за момента в България. Цената му е 18 лева за лиценз без ДДС.

Обучение и инсталация. От РИСК са заложили в офертата си 500 лева без ДДС за обучение и инсталация, което е сравнително приемлива цена, особено ако дойде човек на място в училище да направи обучението на учителите.

Мрежа. Изграждането на мрежовата инфраструктура и мрежово устройство (суич) не се включени в офертата. От РИСК поемат отговорността да направят предварителен оглед и след това да изпратят допълнителна прецизирана оферта. Този подход е доста добър, защото така офертата не се надува с ненужни неща. Трябва да се има предвид, че изграждането на мрежата вероятно ще струва около 500 лева. Добре е да се заложи и закупуване на суич със скорост 1 Gbps, защото в противен случай връзката към сървъра ще стане тясно място в мрежовата система и потенциално проблемно място.

Операционна система. От РИСК залагат на използването на Windows Server като операционната система и VirtualBox за платформа за виртуализация. Това означава, че няма да има нужда от допълнително заплащане за лицензи, защото те се заплащат от МОН или продукта е безплатен. За съжаление в офертата не се споменава коя версия на операционната система ще бъде използвана. За мен е желателно това да бъде Windows Server 2012 R2, но има голяма вероятност да бъде използвано нещо по-старо.

Другото нещо, което не уточнено в офертата е версията на клиентските операционни системи. Записано е само „позволяват, инсталация на широка гама от Операционни системи (Windows, Linux, Android)“. През изминалата година до колкото знам повечето продадени кабинети са били с предварително настроен Windows 7. Аз лично бих препоръчал използването на Windows 8.1 update. Скоро се очаква и излизането на Windows 8.1 update 2, така че ако компютърният кабинет се оборудва след неговото излизане е желателно да се използва тази версия на ОС.

Крайна цена. Крайната цена за 13 ученически работни места + 1 учителско + 1 административно е следната:

Обща цена на терминалното решение с монитори 19,5“ – 9000 лева без ДДС или 10 800 лева с ДДС.

Обща цена на терминалното решение с монитори 21,5“ – 9420 лева без ДДС или 11 304 лева с ДДС.

Крайно впечатление. Общото ми крайно впечатление за предлаганият от РИСК терминален компютърен кабинет е добро и е на приемлива цена. Ако планирах да закупя това решение предварително ще отида в някое училище, което има вече такъв работещ кабинет. Ще тествам на място и ще говоря с колегите дали са доволни от продукта. Също така ще изискам от фирмата клиентските операционни системи и сървърната операционната система да са последна версия (Windows 8.1 update и Windows Server 2012 R2, същото важи за евентуално инсталираните Linux и Android).

Ако разполагате с малко повече пари бих препоръчал да добавите още 2 твърди диска на сървъра за да се реализира RAID 10, който освен сигурността на RAID 1, дава и ускорение при запис на информация.

Препоръчително е закупуване на суич със скорост 1 Gbps, защото в противен случай връзката към сървъра е тясно място в мрежовата система и потенциално проблемно място, а и с това устройство ще имате възможност за бъдещо развитие на мрежата.

Слаби страни. Основната слаба страна според мен (без да съм тествал реално системата) е ниската скорост на мрежов трансфер на терминалите (10/100 Mbps). Тази скорост вероятно е достатъчна за нормална работа на решението, особено ако го окомплектовате с едногигабитов суич за да се избегне тясното място при връзката към сървъра. Но ако планирате големи трансфери на файлове между терминалите или към друга кабинет (аз правя такива) има опасност да се наруши потока на данни от сървъра към терминалите.

Заключение. От РИСК Електроник предлагат добра оферта за терминален компютърен кабинет, но не са развили идеята си от миналата година с изключение на премахването на 2 твърди диска и мистериозно появилата се двойка името на терминалния клиент. Миналата година фирмата предлагаше и решение за нисък клас, както и вариант с Userful Linux, но тази година не получих такава оферта за тях.

Офертата на РИСК Електроник продължава с допълнителни компоненти за постигане на пълна функционалност на компютърния кабинет, които ще разгледам в следващата си публикация. Те са много интересни и на тях ще им отделя специално внимание.Отворено писмо

ДО

ИВАН ИВАНОВ

ДИРЕКТОР НА

ДИРЕКЦИЯ „ИНФОРМАЦИОННИ И КОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ”

КЪМ МОН

 

КОПИЕ ДО:

 

ДОЦ. РУМЯНА КОЛАРОВА

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИВАНОВ,

Във връзка с реализацията на Национална програма „ИКТ в училище“ и предстоящото закупуване на техника на одобрените училища, предлагам да организирате официално събиране (изложение) на фирмите предоставящи и продаващи решения отговарящи на изискванията на програмата и представители на училищата.

През миналата година повечето фирми предоставиха подвеждаща информация относно предложенията на своите конкуренти с цел закупуване на техните решения. Имаше фирми, които предложиха техника неотговаряща на критериите на програмата или под техническите нужди на дадено училище. Както и случаи на неясни или силно завишени части от оферти. За съжаление в повечето случаи в училищата липсват технически подготвени специалисти и няма кой да подбере техника, която да е най-подходяща за използване в дадена област. В такива случаи директорите изцяло се доверяват на някоя фирма, която има възможност да злоупотреби с това доверие.

За да се избегнат подобни лоши практики предлагам да организирате официално събиране или изложение на различните фирми, които предлагат да бъде закупена техника по Национална програма „ИКТ в училище“. На всяка фирма да бъде дадена възможност да представи своите предложения в рамките на половин или един час, а след това училищата да имат възможност да задават въпроси. Добре би било представените технически решения да бъдат изложени в работен вариант и всеки желаещ да може да тества техните функционалности. Предлагам ви също така да поканите независими технически консултанти, които да могат да дадат оценка на фирмите и да помогнат на училищата да направят избор от предложената техника.

С уважение,

ИНЖ. СВЕТОСЛАВ МИХАЙЛОВ

Ръководител компютърни кабинети в

СОУ „Иван Н. Момчилов“ – град ЕленаНационална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година

Министерството на образованието тази година отново отвори Национална програма „ИКТ в училище“, но по малко по-различен начин. Училищата трябваше първо да допълнят анкета каква техника искат и да степенуват техните желания, а по-късно въз основа на това да стане кандидатстването. Остават още няколко дена до крайния срок за подаване на документи и честно трябва да кажа, че тази година нещата са по-сложни. Освен исканото съфинансиране всяко училище трябва да изследва своето ниво на електронна зрялост, да направи училищен план за действие и да го преведе на английски език. Всъщност този училищен план се оказа трудната част за доста училища, защото няколко колеги ми се обадиха да има изпратя нашия план да им служи като образец. Документа не е нещо невероятно трудно, ако знаете какво искате да правите в училище и какви са ви плановете за следващите 2 години. За 2-3 дена с помощ от някои колеги планът беше написан, огладихме го с колежка по български език и беше преведен от колегите по английски език. Цялата работа отне около седмица в едно от най-натоварените с дейности време в училище.

Тази година училището, където работя ще кандидатства за лаптопи, проектори и интерактивни дъски. През следващата учебна година основният ни фокус е насочен към постепенно въвеждане на електронна платформа и уроци в училище (Moodle интегриран с Office 365). През по-следващата планираме разширяване на количеството електронни курсове, създаване на мобилен компютърен кабинет с хибридни устройства (лаптоп-таблет) и неговото използване в различни часове за упражнения (най-вече езиково обучение) и за електронно тестуване с Moodle.

До момента се интересувам от всякакви оферти на различни доставчици. В повечето случаи обаче просто за да знам какво се предлага на пазара. Ето и предложенията, които достигнаха до мен:

1. Център за творческо обучение беше първата организация с оферта изпратена през инспекторатите. Те предлагат концепция наречена „Креативна класна стая“, която е базирана на Windows 8.1 хибридни устройства Asus T100. На 12 юни 2014 г. бяха организирали представяне в София, на което аз за съжаление не можах да присъствам. Надявам се да видя някоя от следващите им представяния, защото идеята им е интересна. Поисках им оферта за 30 устройства и в нея бяха включени 30 броя Asus T100, 30 стилуса, софтуер за управление на класната стая (не е посочен какъв), транспортно решение и обучение. Направи ми впечатление скъпото транспортно решение (нещо като шкаф на колелца със захранване) за 2450 лева и 1200 лева за обучение.

CCRoom-01

2. РИСК Електроник са втората фирма с оферта към училищата с идеята си „Умно училище“. Основаната идея залегнала при тях е използването на компютърни терминални решения в най-различни варианти – работни места в компютърни кабинети, терминални сесии през стари компютри, лаптопи или таблети, интерактивни дъски и киоски. В документа им се споменават имената на техните решения Диана 2 и Виктория 2, но какво по-точно се крие зад тях за момента не мога да кажа.

„Умно-училище“-smart-school

3. Вали са последната фирма за която имам информация. На събиране на директорите в РИО Велико Търново са показали презентация, с която разполагам. Там обаче няма никакви технически детайли и е по-скоро информативна за това, което предлагат. Интересното е, че са предложили да изготвят план за действие на тези училища, които предпочетат да работят с тях. За мен това е доста странно, защото една компютърна фирма по никакъв начин не може да напише нещо адекватно за плановете на разнородни училища без да е част от тях.

Vali_-_schools-1