Отворено писмо

ДО

ИВАН ИВАНОВ

ДИРЕКТОР НА

ДИРЕКЦИЯ „ИНФОРМАЦИОННИ И КОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ”

КЪМ МОН

 

КОПИЕ ДО:

 

ДОЦ. РУМЯНА КОЛАРОВА

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИВАНОВ,

Във връзка с реализацията на Национална програма „ИКТ в училище“ и предстоящото закупуване на техника на одобрените училища, предлагам да организирате официално събиране (изложение) на фирмите предоставящи и продаващи решения отговарящи на изискванията на програмата и представители на училищата.

През миналата година повечето фирми предоставиха подвеждаща информация относно предложенията на своите конкуренти с цел закупуване на техните решения. Имаше фирми, които предложиха техника неотговаряща на критериите на програмата или под техническите нужди на дадено училище. Както и случаи на неясни или силно завишени части от оферти. За съжаление в повечето случаи в училищата липсват технически подготвени специалисти и няма кой да подбере техника, която да е най-подходяща за използване в дадена област. В такива случаи директорите изцяло се доверяват на някоя фирма, която има възможност да злоупотреби с това доверие.

За да се избегнат подобни лоши практики предлагам да организирате официално събиране или изложение на различните фирми, които предлагат да бъде закупена техника по Национална програма „ИКТ в училище“. На всяка фирма да бъде дадена възможност да представи своите предложения в рамките на половин или един час, а след това училищата да имат възможност да задават въпроси. Добре би било представените технически решения да бъдат изложени в работен вариант и всеки желаещ да може да тества техните функционалности. Предлагам ви също така да поканите независими технически консултанти, които да могат да дадат оценка на фирмите и да помогнат на училищата да направят избор от предложената техника.

С уважение,

ИНЖ. СВЕТОСЛАВ МИХАЙЛОВ

Ръководител компютърни кабинети в

СОУ „Иван Н. Момчилов“ – град Елена4 thoughts on “Отворено писмо
 1. Браво Светославе, добре си се сетил! Абсолютно подкрепям идеята, трябваше отдавана да се реализира и училищата щяха да са по-доволни! Има опастност МОН да предложи централна ОП, но това не е решение. ОП на МОН до момента са корупционни (не само тяхните), т.е. също не решават проблемите на образованието. Нека ние фирмите да покажем коя какво предлага, а училищата сами да си избират с кой да работят, но като знаят за какво става дума. В момента например има спецификация за таблети – 500лв.? Знае ли някое училище за какво става един такъв таблет и за какво не? Има училища класирани с желание за закупят 50-60 таблета, какво ли ще правят с тях? Това, което тотално липсва в българското образование е ВИЗИЯ В ОБЛАСТТА НА ИКТ. Нека всяка фирма изложи своята визия по конкретни проблеми и да покаже решения за целта, но да напраявт това и пред колегите си, не само пред министърката, която обикновенно няма от къде да знае за какво става дума (Имам в предвид демонстрацията на „Креативна класна стая“, която си е еднонедоразумение или по-скоро шарлатания), но подведе маса училища в посока таблети!

 2. Отговор по електронна поща от Орлин Кузов.

  Уважаеми г-н Михайлов,
  колегата Иванов е в болнични, аз също в момента не съм в цветущо здраве, но все пак държа да Ви отговоря
  докато не съм затрил писмото Ви сред стотиците, които се трупат постоянно.

  Както знаете през тази година МОН отвори практически неограничено списъка с ИТ артикули за които може да се кандидатства (до миналата година
  финансирахме единствено терминални решения), което прави и списъка с възможни фирми предлагащи подобни артикули огромен (във всички случаи над 1000). В този смисъл как точно си представяте да ги поканим, какво да излагат, кой ще организира и плати всичко това и най-вече –
  как точно си представяте училищата от страната да присъстват – да командироваме няколко хиляди души до София или друг голям град или какво?
  И кога точно във времето да се случи това – през ваканцията когато никой не работи или в началото на учебната година, когато всички са под пара и правят хиляди неща…

  Ясно е че фирмите заблуждават и винаги ще има такива, но има много лесно и прагматично решение – когато директор на училище си хареса нещо,
  то просто да се поинтересува къде го е внедрила фирмата, която го предлага и да попита за мнение другото училище – в крайна сметка е важно една стока да получи референция от клиента, а не от доставчика, за да се вярва, че е качествена. Понеже подозирам че визирате най-вече терминални решения, смятам че вече има достатъчно учлища (над 1000) с внедрена подобна техника за да може да се получи практически пълна картина кой какво предлага и какви са отзивите за него. Ако има съмнения директорът може да прати експерт на място да види с очите си какво се случва и как се ползва тази техника в учебна среда – това би била най-добрата референция и няма нужда от друга.

  Надявам се, че с това отговарям на писмото Ви, а ако имате и други въпроси, знаете къде да ни намерите.

  Поздрави и приятен уикенд

  • Здравейте господин Кузов,
   В моето предложение визирам основно терминалните решения, както и комплексни решения за класна стая, защото им най-много проблеми и неизвестни около тях. Всъщност става дума от 4 до 7 фирми, които работят на българския пазар. Ако желаете да направите подобно събиране трябва да наемете подходяща зала в София и да поканите съответните фирми. Да изпратите покани към училищата, които спечелили такова финансиране. Те на свои разноски ще командироват свои представители ако не желаят да купуват техника на тъмно. Малко работа по организацията и подобно събитие може да се проведе от 1 до 15 октомври ако има желание.

 3. Здравей Светославе,
  Искането ти за сравнение на терминалните решения е резонно, но е малко закъсняко във времето.
  Това трябваше да стане много отдавна, още преди първия етап на програмата.
  Хубаво е и сега да се случи, но се съмнявам че МОН ще организира нещо такова, като имам в предвид каква е ситуацията в момента там.
  Всъщност нашата фирма прави многократно демонстрации на много места миналата година, като имаше сериозна презентация и в изложбения център в София. Общо мероприятие с клиенти не е правено, но срещи на основните доставчици имаше и то по инициатива на МОН. Такава например се състоя преди втория етап. На нея всеки от нас можеше да защити своята теза от техническа гледна точка.
  Аз повдигнах въпроса за манипулативните оферти с откровени лъжи на нашите конкуренти, в тяхно присъствие. Отговора беше от сорта „вие защо биете негрите“, но нямаше никакво смислено обяснение по същество. Стигна се до скандал между нас, но не получих смислен отговор на нито един технически въпрос. Бях впечатлен от наглостта и неграмостността на иначе големи фирми. На срещата присъстваха хора от Стемо, Контракс, Вали и няколко други, които предлагаха основно Мултипойнт и системата с L300 на nComputing. Това са системи от нисък клас, но на много места са продадени за висок. Обикновенно това става като се оферира един неадекватно мощен за такива системи сървър (подобен на оферирания от нас) и се спекулира именно с факта, че се сравняват железа, а не системи и техния принцип на действие. Всичко това се прави напълно папагалски, като се следва някоя „велика“ фирма, без да се познават принципите на работа на този вид системи, които за нас не са тайна.
  Декларирам готовност да направим демонстрация и във вашия регион. За целта ни е необходима зала, най-добре във В. Търново, за няколко часа, ще покажем всичко на практика и даже ще почерпим. Можем да покажем и нашите Digital Signage решения, които също биха намерили приложение в образованието. Това е което можем да направим сами. Ако МОН организира нещо, ще участваме с удоволствие, за да спечелим още учебни заведения за наши клиенти.
  А иначе това, което предлага Орлин е възможно, т.е. да се видят системите в действие. Ние не можем да се похвалим с много продажби в района на В. Търново, понеже при вас местния патриотизъм явно е на ниво, но имаме продажби в Ловеч и Габрово например, които могат да се видят.
  Jordan Kissjov PhD
  CEO
  Risk Electronics Ltd.
  2L, Samokovsko Shosse Blvd.
  BOILA Bisness Center
  1138 Sofia, Bulgaria
  Tel.: (+359 2) 9175 421 /423, 4033 421/ 423
  Mobile: +359 888 521 740
  Kissjov@risk.bg
  http://www.risk.bg
  http://www.server.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *