Оферта на РИСК Електроник за оборудване на компютърен кабинет по национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година. Допълнителни компоненти.

В една от предишните си публикации разгледах първата част от офертата на РИСК Електроник, която касаеше терминален компютърен кабинет. Във втората част на офертата са представени допълнителни компоненти, с които да се постигне „пълната функционалност и универсалност“ на кабинета.

X2511MD_08_08_14_MI_IKT

Интегрирана в системата презентационна техника с интерактивни функции, която се използва като „бяла дъска“

Вариант I. Тук формата предлага 50“ широкоформатен дисплей с управление със следните характеристики: 1920×1080/450 cd/m2/8500:1/ 6 ms G2G; размери на екрана: 50″ (1095.84 (H) x 616.41 (V) mm); интерфейси: VGA/HDMI/Line In/Line Out. Предложението се допълва с терминал, безжична клавиатура, стойка и кабели. Не е посочена марка и модел. Може дас е използва почти всеки съвременен телевизор.

Идеята тук е да използвате екрана за да показвате различна информация на учениците си или да използвате няколко такива екрана, които да разположите по коридорите в училище и да си направите училищна телевизия. Използването на решението като съобщителна уредба (телевизия) и сравнително евтино като реализация. Ще ви трябва само един компютър, от който да предавате информацията и да разпънете локална мрежа между екраните. Използването на екрана за показване на информация (презентация или нещо друго) в кабинет обаче според мен не е много добра поради факта, че екрана е малък и учениците не могат да виждат добре на него (освен ако не работите в малък кабинет). Тествал съм подобен вариант в училище и мога да кажа, че не е удачно решение.

Вариант II. В този вариант РИСК предлагат проектор, терминал, безжична клавиатура, стойка за монтаж и кабели. Мултимедийният проектор е с цена 472 лева без ДДС и следните характеристики:

Яркост: 2800 ANSI Lumens

Контраст: 15000:1

Разд. Способност: 800×600 (native) up to 1920×1080

Размер на екрана: 0.6 – 7.6 m (диагонал)

Звук: 2-watt (x1)

Шум при работа, dB: 35dB

Throw ratio: 1.86:1 – 2.04:1

Входове: HDMI, Audio In, RGB In, Composite In, S-Video In, Component, RGB Out, Control, USB Mini Type B (mouse control and service)

Изходи: Audio Out

Поддържани формати:

SD 480i and 576i, ED 480p and 576p, HD 720p, 1080i, 1080p

Лампа: W 250 watt

Лампа живот: 4000 / 6000 часа (Normal / Eco-mode)

Това е евтин проектор с ниска разделителна способност (не е спомената марка и модел), който по никакъв начин не мога да ви препоръчам да си купите. Трябва да призная, че идея за използване на проектор с терминал никак не е лоша, особено ако трябва да осигурите проектори в множество стаи без да поставяте компютри в тях.

Учителски мобилен асистент (таблет) за контролиране на учебния процес в режим на наблюдение, визуализация, контрол над КРМ, като преподавателя може да е в движение.

Предложеният таблет (не е спомената марка и модел) е с цена 323 лева без ДДС и е със следните характеристики:

Дисплей: 9.7″ Резолюция: XGA (1024×768)

Процесор: двуядрен

Оперативна памет: 1GB Памет: 32GB

Свързаност: Wi-Fi – b,g,n/BT/Cam

В доста видео клипчета съм гледал как американските учители обикалят в кабинетите между учениците си и показват разни неща от таблета си на проектор или следят какво се прави на компютрите. Пробвал съм да направя същото и мога да призная, че е доста неудобно. Първо екрана на таблета е доста малък в сравнение с мониторите на учениците и не се вижда почти нищо на него. Второ като го носите из стаята трябва да внимавате да него изтървете или някой ученик случайно да не ви бутне.

Интегрирано в системата учителско работно място с разширени функционалности.

Вариант I. Тук от РИСК предлагат учителски компютър тип All-in-one HP ENVY TouchSmart 23“ с цена 1287 лева без ДДС и следните характеристики:

Дисплей: 23“ Multi Touch Full HD (1920×1080)

Процесор: Intel® Core™ i3-3240 Processor

(3M Cache, 3.40 GHz) Оперативна памет: DDR3 4GB Памет: 1000 GB 7200 оборота SATA Свързаност:Wi-Fi/ BT / Cam

Мрежа: Wireless standard: 802.11 a/b/g/n + Bluetooth 4.0, 1000-Base-T Gigabit Ethernet

Оптично устройство: DVD+/-R/RW

Графичен ускорител: nVidia GeForce GT 710A 1GB

Портове на компютъра

1 x Четец на карти памет – Multi in One

2 x USB 3.0

4 x USB 2.0

1 x RJ-45 LAN мрежови порт

1 x комбиниран аудио вход/изход

1 x Line Out – изход за тонколони

1 x Subwoofer connector

Звук: Вградени 2 тонколони

Операционна система: Windows 8 64 bit

Трябва да призная, че това предложение на РИСК много ми харесва и дава голяма функционалност учителското работно място. Бих препоръчал с 2 ръце на всеки учител, който използва в часовете си мултимедиен проектор подобно устройство. Мечтая си за едно такова на моето работно място. Или още по-добре цял кабинет с такива компютри. За съжаление цената на това устройство е доста висока и малко училища биха си го позволили.

Вариант II. В този вариант формата предлага компактен учителски компютър NC2000. Цената ми е много по-ниска спрямо предходния (681 лева без ДДС), но и характеристиките му са много по-ниски. Това е просто евтин заместел на HP ENVY.

Интерактивна периферия.

Интерактивен ултракъсофокусен мултимедиен проектор ViewSonic PJD8353S + Интеракктивен модул PJ-PEN-003 + Стойка за монтаж на стена ViewSonic Ultra Short wall mount kit.

От около година и половина в компютърния кабинет, където преподавам има подобен интерактивен проектор. За съжаление е късо фокусен и е монтиран на около метър и нещо от дъската, докато този се монтира директно над бялата дъска. Много по-добър и по-нов модел е от моя. От впечатленията които имам мога да го препоръчам този проектор като чудесна машина въпреки цената от 1666 лева без ДДС. Подбора на проектора има една слабост обаче. Стандартната му разделителна способност е 024×768 и съответно стандартното съотношение на екрана е 4:3. В днешно време повечето лаптопи и монитори са със съотношение 16:9 или 16:10. Това означава, че като го включите ще загубите част от ефективната работна площ на проектора в долната и горната част. ViewSonic предлагат аналогични модели, които са широкоекранни. Те са по-добрият избор в днешно време.

Интересно ми е как би работил този проектор в комплект с терминал и виртуална машина под Windows 8.1 заедно с Photoshop и Illustrator.

Заключение. От РИСК Електроник предлагат разнообрази допълнителни компоненти към компютърния кабинет. За мен някой от тях са безсмислени, но за друг може да не е така. Мога да кажа, че компютъра HP ENVY TouchSmart 23“ и проектора Viewsonic PJD8353S са страхотни устройства. Препоръчвам на всеки съвременно мислещ учител подобен компютър и проектор в кабинета му.Оферта на РИСК Електроник за оборудване на компютърен кабинет по национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година

Вече са ясни училищата, които са одобрени за закупуване на техника по национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година. Следващата стъпка е подбор на техниката по офертите на фирмите. По-долу ще се опитам да направя анализ на офертата на РИСК Електроник ООД, която ми беше изпратена от Милен Димитров, в следствие на отправена покана към Йордан Кисьов (управител на РИСК) и разменените между нас коментари в блога ми. Целта на анализа е да покаже силните и слабите страни на офертата на РИСК Електроник и да ориентира евентуалните купувачи на това решение, а не да прави сравнение с конкурентни решения. Държа да отбележа, че не съм свързан с РИСК Електроник по никакъв начин и дори не се познавам лично с нейният управител, а само сме говорили по телефона и сме разменяли съобщения по интернет.

Ето и самата оферта, която е с изходящ номер X2511MD от 08.08.2014. X2511MD_08_08_14_MI_IKT

Първото нещо, което ми направи впечатление, че офертата е доста обемна, цели 9 страници и в нея се предлагат не само терминално решение, а и доста други неща.

Терминален компютърен кабинет

Сървър. Предложеният сървър е Risk Profiline E5-2620 2T със следните показатели:

– Процесор: Intel® Xeon® Processor E5-2620 (6 cores/12 treads);

– Оперативна памет: 32GB RAM DDR3 1600MHz ECC REG; (възможност за разширение до 512GB)

– Твърди дискове: 2TB SATA III (2 x 1TB RAID 1 + 1ТB) Enterprise

– Оптика: DVD±RW SATA;

– Мрежа: Dual 10/100/1000 Mbit/s LAN Ethernet

– IPMI модул за дистанционна поддръжка

Забележка: В предложената система сървърът не е предназначен за работно място, поради което са предложени 14 (13+1) терминални работни места

Показателите на сървъра са почти същите като този от миналата година. Цената му е със 130 лева по-ниска от миналогодишният (без ДДС). За съжаление тази година РИСК предлагат 2 твърди диска по 1TB, включени в RAID 1. Миналата година в сървъра бяха включени 4 твърди диска по 1TB, включени в RAID 10. Тази икономия на 2 твърди диска намалява скоростта на запис на информация на тях.

Непрекъсваемо токозахранващо устройство. РИСК предлагат UPS Infosec X3 1000 с мощност 1000 VA / 580 W.

Терминален клиент. Предлаганият от фирмата терминал е Sunde „Диана 2” със следните характеристики:

– Поддръжка на видео: до Full HD 1080p;

– Мрежови порт: RJ45 LAN 10/100 Base-T;

– Разделителна способност: 1600×900, до Full HD в решим на емулация;

– DVI порт;

– 4 USB 2.0 порта;

– Аудио IN & OUT (високоговорител порт, микрофон порт);

– Цвят: 24Bit;

– Поддръжка на ОС: Host: Microsoft Windows Server, Guest: Microsoft Windows & Linux (32-64bit);

– Размер: 180 * 130 * 32-милиметра;

– Консумирана мощност: DC 5V/2A; <5W;

– Tегло: 0.68 кг.;

– Протокол: vPoint;

– USB поддръжка: мишка / клавиатура.

Терминалният клиент има много приятен бял цвят със сив кант. Разполага с 4 USB порта, тоест след включването на мишка и клавиатура ще ви останат 2 свободни да флаш памети или друга периферия. Подържаната разделителна способност е до Full HD 1080p при различни разделителни способности. Мрежова връзка е със скорост 10/100 Mbps. Това означава, че мрежовата свързаност е потенциално слабо място в тази система и възможностите за развитие във времето са силно ограничени отново от ниската скорост на мрежовата свързаност. Друга особеност на този терминал е използваният протокол. В случая той е разработка на Sunde и се нарича vPoint, и задължително изисква VirtualBox като софтуер за виртуализация. Според производителя и РИСК тази комбинация ни осигурява VDI (Virtual Desktop Infrastructure). До момента не съм имал възможност да тествам производителността на терминалите и цялата система, но се надявам да го направя скоро.

Внимателно сравних характеристиките на терминалния клиент с тези от миналата година и се оказа, че са абсолютно еднакви с 2 малки разлики. Първата разлика е цената, която тази година е 184 лева и е с 3 лева по-ниска от миналата. Втората разлика е мистериозната двойка появила се в името на терминала (Sunde „Диана 2”). Проверих на сайта на Sunde (http://www.sunde.net/pages/product-list.aspx), но там се предлагат само два продукта: SUNDE HD4 (http://www.sunde.net/fckeditor/userfiles/file/HD4-Datasheet-V1_2.pdf) и SUNDE H4 (http://www.sunde.net/fckeditor/userfiles/file/SUNDE%20Data%20Sheet%20H4.pdf). Същите тези два терминала могат да се намерят и на сайт на РИСК (http://www.risk.bg/store/category-243.html). Възможно е двойката в името да се дължи на обновен фърмуер, драйвери или нещо друго, но аз не можах да разбера какво точно.

Монитор. РИСК предлагат в офертата си два размера LCD LED, но без да се споменава марка. Първият е 19.5″ със следните показатели 16:9/1600:900@60Hz/5ms/20M:1/Dsub/DVI-D/Speakers с цена 155 лева без ДДС. А вторият е 21.5″ 16:9/1920:1080@60Hz/5ms/1M:1/Dsub/DVI-D/Speakers с цена 183 лева без ДДС. Желателно е да се използват по-големите монитори, но при закупването трябва да се съобразите с крайната цена и размера на стаята.

Клавиатура и мишка. В офертата не се упоменава марка и модел, а само интерфейс за връзка (USB) и цена от 14 лева без ДДС.

Софтуер за управление. Използваният продукт е NetSupport School v.11, който се предлага от почти всички фирми за момента в България. Цената му е 18 лева за лиценз без ДДС.

Обучение и инсталация. От РИСК са заложили в офертата си 500 лева без ДДС за обучение и инсталация, което е сравнително приемлива цена, особено ако дойде човек на място в училище да направи обучението на учителите.

Мрежа. Изграждането на мрежовата инфраструктура и мрежово устройство (суич) не се включени в офертата. От РИСК поемат отговорността да направят предварителен оглед и след това да изпратят допълнителна прецизирана оферта. Този подход е доста добър, защото така офертата не се надува с ненужни неща. Трябва да се има предвид, че изграждането на мрежата вероятно ще струва около 500 лева. Добре е да се заложи и закупуване на суич със скорост 1 Gbps, защото в противен случай връзката към сървъра ще стане тясно място в мрежовата система и потенциално проблемно място.

Операционна система. От РИСК залагат на използването на Windows Server като операционната система и VirtualBox за платформа за виртуализация. Това означава, че няма да има нужда от допълнително заплащане за лицензи, защото те се заплащат от МОН или продукта е безплатен. За съжаление в офертата не се споменава коя версия на операционната система ще бъде използвана. За мен е желателно това да бъде Windows Server 2012 R2, но има голяма вероятност да бъде използвано нещо по-старо.

Другото нещо, което не уточнено в офертата е версията на клиентските операционни системи. Записано е само „позволяват, инсталация на широка гама от Операционни системи (Windows, Linux, Android)“. През изминалата година до колкото знам повечето продадени кабинети са били с предварително настроен Windows 7. Аз лично бих препоръчал използването на Windows 8.1 update. Скоро се очаква и излизането на Windows 8.1 update 2, така че ако компютърният кабинет се оборудва след неговото излизане е желателно да се използва тази версия на ОС.

Крайна цена. Крайната цена за 13 ученически работни места + 1 учителско + 1 административно е следната:

Обща цена на терминалното решение с монитори 19,5“ – 9000 лева без ДДС или 10 800 лева с ДДС.

Обща цена на терминалното решение с монитори 21,5“ – 9420 лева без ДДС или 11 304 лева с ДДС.

Крайно впечатление. Общото ми крайно впечатление за предлаганият от РИСК терминален компютърен кабинет е добро и е на приемлива цена. Ако планирах да закупя това решение предварително ще отида в някое училище, което има вече такъв работещ кабинет. Ще тествам на място и ще говоря с колегите дали са доволни от продукта. Също така ще изискам от фирмата клиентските операционни системи и сървърната операционната система да са последна версия (Windows 8.1 update и Windows Server 2012 R2, същото важи за евентуално инсталираните Linux и Android).

Ако разполагате с малко повече пари бих препоръчал да добавите още 2 твърди диска на сървъра за да се реализира RAID 10, който освен сигурността на RAID 1, дава и ускорение при запис на информация.

Препоръчително е закупуване на суич със скорост 1 Gbps, защото в противен случай връзката към сървъра е тясно място в мрежовата система и потенциално проблемно място, а и с това устройство ще имате възможност за бъдещо развитие на мрежата.

Слаби страни. Основната слаба страна според мен (без да съм тествал реално системата) е ниската скорост на мрежов трансфер на терминалите (10/100 Mbps). Тази скорост вероятно е достатъчна за нормална работа на решението, особено ако го окомплектовате с едногигабитов суич за да се избегне тясното място при връзката към сървъра. Но ако планирате големи трансфери на файлове между терминалите или към друга кабинет (аз правя такива) има опасност да се наруши потока на данни от сървъра към терминалите.

Заключение. От РИСК Електроник предлагат добра оферта за терминален компютърен кабинет, но не са развили идеята си от миналата година с изключение на премахването на 2 твърди диска и мистериозно появилата се двойка името на терминалния клиент. Миналата година фирмата предлагаше и решение за нисък клас, както и вариант с Userful Linux, но тази година не получих такава оферта за тях.

Офертата на РИСК Електроник продължава с допълнителни компоненти за постигане на пълна функционалност на компютърния кабинет, които ще разгледам в следващата си публикация. Те са много интересни и на тях ще им отделя специално внимание.Отворено писмо

ДО

ИВАН ИВАНОВ

ДИРЕКТОР НА

ДИРЕКЦИЯ „ИНФОРМАЦИОННИ И КОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ”

КЪМ МОН

 

КОПИЕ ДО:

 

ДОЦ. РУМЯНА КОЛАРОВА

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТВОРЕНО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИВАНОВ,

Във връзка с реализацията на Национална програма „ИКТ в училище“ и предстоящото закупуване на техника на одобрените училища, предлагам да организирате официално събиране (изложение) на фирмите предоставящи и продаващи решения отговарящи на изискванията на програмата и представители на училищата.

През миналата година повечето фирми предоставиха подвеждаща информация относно предложенията на своите конкуренти с цел закупуване на техните решения. Имаше фирми, които предложиха техника неотговаряща на критериите на програмата или под техническите нужди на дадено училище. Както и случаи на неясни или силно завишени части от оферти. За съжаление в повечето случаи в училищата липсват технически подготвени специалисти и няма кой да подбере техника, която да е най-подходяща за използване в дадена област. В такива случаи директорите изцяло се доверяват на някоя фирма, която има възможност да злоупотреби с това доверие.

За да се избегнат подобни лоши практики предлагам да организирате официално събиране или изложение на различните фирми, които предлагат да бъде закупена техника по Национална програма „ИКТ в училище“. На всяка фирма да бъде дадена възможност да представи своите предложения в рамките на половин или един час, а след това училищата да имат възможност да задават въпроси. Добре би било представените технически решения да бъдат изложени в работен вариант и всеки желаещ да може да тества техните функционалности. Предлагам ви също така да поканите независими технически консултанти, които да могат да дадат оценка на фирмите и да помогнат на училищата да направят избор от предложената техника.

С уважение,

ИНЖ. СВЕТОСЛАВ МИХАЙЛОВ

Ръководител компютърни кабинети в

СОУ „Иван Н. Момчилов“ – град ЕленаКак да настроим ADSL модем Huawei HG530 Home Gataway като безжична точка за достъп

Ако разполагате с ADSL модем Huawei HG530 Home Gataway на БТК (Vivacom), който не използвате и се чудите какво да правите с него можете да го превърнете в безжична точка за достъп (wireless access point) за да разширите вашата безжична мрежа. Описаните по-долу стъпки по никакъв начин не увреждат модема и без проблеми можете да го върнете към фабричните му настройки като натиснете бутона „Reset“.

1. Включете вашият модем към захранването. Ако последно на него са правени някакви нестандартни настройки или не знаете какво точно е неговото състояние можете да възстановите фабричните настройки. Това се прави като с остър предмет (връх на химикал, разтворен кламер и др.) се натиска бутона „Reset“ на гърба на модема за няколко секунди;

2. Настройте компютъра да получава автоматично IP адрес. Свържете модема с компютъра си с мрежов кабел и изчакайте получаването на IP адрес. Стандартно адреса на модема е 192.168.1.1, а на компютъра ви вероятно е 192.168.1.2;

3. Стартирайте предпочитаният от вас браузър и в адресната лента въведете адреса 192.168.1.1. Въведете потребителското име root и парола warmWLspot;

4. Деактивирането на NAT (Network Address Translation) се извършва като в лявата част изберете „Basic“ и след това „WAN Settings“. В раздела „IP Address“ полетата „Default Route“ и „NAT“ трябва да са в позиция „Disable“. След като промените настройките натиснете бутона „Submit“ в долната част на страницата. Последното действие трябва да се извършва при всяка промяна на настройки;

5. Трябва да се промени IP адреса на модема. За да направите това в лявата част изберете „Basic“ и след това „LAN Settings“. Напишете IP адреса, който желаете според конфигурацията на вашата мрежа. Добре е този адрес да бъде резервиран в основния ви рутер за да не се раздава през DHCP. Целта на този адрес е по-късно да можете да правите промени в настройките на модема. Ако има опасност да забравите IP адреса можете да го залепите на листче или да го напишете с маркер върху модема.След като въведете новият IP адрес може да се наложи да го въведете в браузъра си, както и потребителското име и парола;

6. За да деактивирате DHCP сървъра на модема в лявата част изберете „Basic“ и след това „DHCP“. В полето „DHCP“ изберете „None“ и запаметете настройките. Игнорирайте съобщението, че трябва да вземете нов IP адрес;

7. За да настроите безжичната мрежа в лявата част изберете „Basic“ и след това „Wireless Lan“. Тук може да се деактивира безжичната връзка. В раздела „Wireless Setting“ може да се смени нейното име, парола и канал, и други. В раздела „Advanced Setting“, в полето „802.11 b/g/n“ можете да зададете вида на безжичната свързаност. Аз предпочитам да използвам 802.11b+g+n. Ако използвате тази настройка добре е в раздела „11n Settings“, в полето „Channel Bandwidth“ да изберете 20/40 MHz.

След като извършите всички настройки можете да свържете модема с кабел към основния си рутер и да го използвате като безжична точка за достъп (wireless access point) и 4 портов switch. Желателно е устройството да не разполага в места с голямо натоварване, а в периферията на мрежата.

Можете да прескочите всички тези настройки ако изтеглите файла VIVACOM-adsl-mod-by-Mihaylov. От „Tools/Restore & Backup“ изберете изтегленият файл с настройките и натиснете бутона „Upload“.

Направени са следните настройки: IP адреса на модема се променя на 192.168.1.100, паролата за да достъп не е променено, деактивира се NAT и DHCP сървъра, променя се името на безжичната мрежа, но тя е без парола.