Интеграция на Moodle и Office 365

Най-накрая дойде време и нашето училище да въведе Moodle като платформа за електронно обучение. Преди няколко години доста се интересувах по въпроса. Инсталирах Moodle на хостинга на училището, направих някои тестове и дори успях да го интегрирам с Microsoft Live@Edu, която услуга използвахме по това време за електронна поща. Повече по темата може да прочетете на адрес http://www.teacher.bg/Article/Details/32831. За съжаление до реално въвеждане на Moode в учебният процес не се стигна. Първо аз нямах достатъчно време да се занимавам в тази област и второ колегите ми, към които се обърнах за съдействие нямаха желание за работа по тази тема. За щастие времето минава и ситуацията се променя. Тази година директора на училището планира обучение за работа с Moodle, което ще се извърши от „Център за образователни инициативи“. От центъра по принцип правят обучението на тяхна платформа, а по-късно дават възможност да изградят такава към сайта на училището, но моите планове бяха по-различни и тук започнаха моите мъки.

Реших, че няма нужда учителите да се обучават на една платформа, а после да се местят на друга. За това направих инсталация на Moodle към сайта на училището. Хостинг доставчикът ми предлага Softaculous за инсталиране на различни продукти от известно време и реших да се възползвам от тази възможност. Истината е, че с негова помощ инсталацията на разни софтуерни продукти протича много лесно и бързо, но за съжаление аз се натъкнах на проблем. След стартиране на инсталацията получих грешка за версията на PHP. След няколко обменени писма с поддръжката се оказа, че проблемът всъщност не е там, а инсталаторът не подържа последната версия на Moodle. Беше отправено запитване към разработчика на Softaculous и след 4-5 дена проблемът беше решен, а аз направих своята инсталация бързо и лесно. Всъщност вместо да чакам можех да направя инсталацията ръчно, но Softaculous предлага много удобни инструменти за бекъп и обявяване на версиите, за това реших да изчакам.

Следващата стъпка беше да интегрирам Moodle с Office 365. Идеята на тази дейност е първоначално учителите, а след това и учениците да използват техните потребителски имена и пароли от училищната поща за вход в Moodle. Вече бях правил подобно нещо, както писах по-горе, но с по-старата услуга Live@Edu. Започнах да ровя в Интернет, за чета и да гледам клипове. Оказа се, че има няколко варианта за моите желания. Първият е на някаква американска фирма, която прави тази интеграция, но струва пари и това беше автоматично отхвърлено. Следващият вариант намерих на сайта на Microsoft. Той представлява пълна интеграция между Moodle и Office 365, като се получава пълна обмяна на потребители и права между двете услуги, като главната услуга е Office 365. В допълнение на това всички файлове на потребителите, които се публикуват в Moodle автоматично се прехвърлят в OneDrive и от Moodle има достъп до файловете в OneDrive. Този вариант много ми хареса и започнах да го реализирам. Изтеглих ръководството, прочетох го и започнах да изпълнявам стъпките по него. За съжаление някъде по средата се оплетох, а и се оказа, че има разлики между описаното в ръководството и услугите в момента. След още 1-2 опита се отказах.

Третият вариант за интеграция се базира на 2 допълващи се плъгина от сайта moodle.org. В този случай се извършва интеграция с активната директория, която Office 365 изгражда в облака. За съжаление документацията не е достатъчно пълна, плъгинът е предназначен за Moodle 2.5, а аз инсталирах 2.6. Опитах се все пак да направя интеграцията, но отново се оплетох и започнах да чета различни мнения по въпроса в Интернет. Оказа се, че това което искам да направя никак не е лесно и е доста проблемно, а и в същото време има много малко информация по въпроса.

Оставих нещата така за момента. След около седмица имах пътуване в София и направих консултация със своя колега Николай Нетов, който работи в Стопанския факултет на Софийския университет. Той ми разкара, че в УНСС са правили такава интеграция, но са се появили доста проблеми. Първоначално са пуснали всичко и то е работело, но след няколко месеца Microsoft са обновили Office 365 и връзката между двете системи се разпаднала. След много разговори с поддръжката, която се оказала в Индия, са стартирали връзката между двете услуги, но не се знае до кога. Вероятно до следващото обновяване… Николай Нетов ми предложи да си направя интеграция на ниво POP3. При нея всъщност Moodle предава проверката на потребителското име и парола на външна система, в моят случай Outlook.com, като се използва POP3. Колегата ми изпрати ми няколко връзки по темата и аз реализирах връзката между двете системи. По-долу ще опиша дейностите, които извърших:

1. На страницата Administration > Site administration > Plugins > Authentication > Manage authentication активирайте пъгина POP3 server. На същата страница по-долу полето Self registration трябва да е със стойност Disable. Още по-долу на страницата в полето Allowed email domains напишете домейна, пощите към който са разрешени за регистрация. В моят случай това е momchilov.bg. След като направите тези настройки запишете промените;

2. На страницата Administration > Site administration > Plugins > Authentication > POP3 server въведете настройките на вашият POP3 сървър. Моите настройки можете да видите на прихванатия екран по-долу.

Това са всички настройки, които трябва да направите. Сега вече може в Moodle да се впише потребител, който вече е регистриран в Office 365. След въвеждането на потребителското име и парола еднократно се отваря екран, където трябва да се въведат различни данни свързани с профила на потребителя, като само 3 от тях са задължителни. Възможно е тези полета да не се въведат. В такъв случай след определен период от време потребителя се изтрива.

От тук нататък, след като сте си спестили въвеждането на потребителите, трябва да се добави учебно съдържание, което е най-важното нещо.Преминаване от Windows Multipoint Server 2011 към 2012

Пролетната ваканция освен време за почивка е и идеалното време за профилактика и обновяване на компютрите в училище. През 2012 година в училището, където работя беше изграден кабинет с два MultiPoint сървъра и 13 терминала. Общо 14 места за ученици и 1 за учител. Кабинетът е обзаведен и оборудван от Стемо – Габрово с 2 компютъра HP Compaq ms6200 MultiSeat SFF PC и 13 терминала HP t200. Повече подробности мижете да намерите тук http://blog.mihaylov.bg/?p=188. Компютрите работеха с Windows Multipoint Server 2011, но от няколко месеца бях решил, че вече е време да сменя операционната система с нещо по-съвременно и с повече възможности. От началото на 2014 в училище имаме 2 нови компютърни кабинета, които работят с Windows Multipoint Server 2012. По време на тяхното поръчване освен лицензите за тях пред МОН заявих лицензи и за стария кабинет.

Windows Multipoint Server 2012 не позволява да се инсталира върху версия 2011 и да се запазят инсталираните програми и настройки, а трябва да се прави чиста инсталация. Реших, че инсталирането на сървъра, програмите и настройката е прекалено дълъг процес за мен. Взех архив, направен с Norton Ghost от един от новите ни кабинети на външен твърд диск и пренесох операционната система върху един от компютрите HP Compaq ms6200. За да извърша това използвах Hiren’s Boot DVD 15.2 Restored Edition v1.1 PROTEUS. След възстановяването рестартирах компютъра. Операционната система разпозна повечето от устройствата и инсталира нужните драйвери, но за съжаление не всички и се наложи стартиране на компютъра в Console Mode. След влизането в административен акаунт се оказа, че лисват драйвери за чипсета. Потърсих драйвери за него на сайта на HP, но се оказа че има такива само за Windows Multipoint Server 2011, но не и за 2012. Използвах пакета с драйвери Sam Drivers за да инсталирам/обновя всички драйвери и след рестартиране операционната система зареди в стандартният си режим.

Следващата стъпка, която реализирах беше премахването на функционалността DHCP Server от Server Manager. Премахнах тази възможност, защото не ми е нужна за работата на този кабинет (в оригиналната конфигурация тя се използва). За да направите това трябва да стартирате Server Manager, от него да изберете Manage и след това Remove. От списъка с инсталираните услуги деактивирайте DHCP. Деинсталирах и 2 служебни програми, които не ми бяха нужни: инструмент на Intel за следене и управление на RAID и програма за управление на UPS.

Следващата функционалност, с която имах проблеми беше виртуализацията. На оригиналната конфигурация имаше възможност да се стартират виртуални машини чрез Hyper-V, но след клонирането на HP Compaq ms6200 тази възможност не работеше. Потърсих настройка в BIOS, но за съжаление не намерих нищо. След много ровене в Интернет попаднах на тази страница

http://h20566.www2.hp.com/portal/site/hpsc/template.PAGE/public/kb/docDisplay/?sp4ts.oid=3784892&spf_p.tpst=kbDocDisplay&spf_p.prp_kbDocDisplay=wsrp-navigationalState%3DdocId%253Demr_na-c02063868-1%257CdocLocale%253D%257CcalledBy%253D&javax.portlet.begCacheTok=com.vignette.cachetoken&javax.portlet.endCacheTok=com.vignette.cachetoken

Според нея за друг модел на HP трябва да се направят следните стъпки:

1. Go to F10 Setup.

2. Go to Security.

3. Go to System Security.

4. Enable Virtualization Technology (VTx).

В крайна сметка настройката наистина се оказа в BIOS, но на неочаквано от мен място. След активирането на Virtualization Technology проблемите с Hyper-V изчезнаха. За момента не планирам използване на виртуални машини в този кабинет, защото двата сървъра са с ниски параметри, но е добре тази възможност да е активна за провеждане на някои тестове.

След като направих тези настройки инсталирах няколко нови програми, обнових някои от тях чрез Ninite и обнових операционната система. Направих запитване към Стемо мога ли да използвам лиценза си за HP Classroom Manager, която изтеглих от сайта на HP. Оказа се обаче, че това е невъзможно, защото лицензите за новата версия са различни. В крайна сметка се обърнах към оригинала и изтеглих, преведената на български версия на NetSupport School (HP Classroom Manager е ребрандирана версия на NetSupport School). За момента инсталирах 30 дневна пробна версия, а след това може да купим лицензи или да се върнем старата версия HP Classroom Manager, която за съжаление не подържа някои опции за работа с Windows 8.

След като приключих с всички инсталирания, обновявания и настройки закачих сървъра към терминалите, които са свързани по USB. Всички се свързаха веднага без проблеми. Мониторите в този кабинет обаче са по-малки от тези в новия и се наложи да пренаредя иконите на работния плот както и някои от плочките в старт екрана. След тези настройки клонирах твърдия диск от този компютър на другия. Промених имената на двата компютъра, така че да не се дублират, зададох име на всяка терминална станция и настроих автоматичното влизане в акунтите. Към двете крайни работни места на всяка верига станции добавих по един USB хъб, мишка и клавиатура и ги свързах към терминалите. От Multipoint Manager активирах функцията Split Station и на всяко работно място екрана се раздели на 2 части и получих възможността да вляза в още един акаунт. Тези дейности добавиха към кабинета още 4 работни места за съжаление това е за сметка на работната площ на тези монитори. Допълнителните работни места се използват само при нужда, когато кабинета се използва от повече от 14 ученика. След като приключих с тестовете деактивирах Split Station. Последното тестване беше с NetSupport School. За щастия там нямаше проблеми и всичко работеше нормално.

Направих архиви на двата сървъра и оставих колежката ми, която работи в този кабинет да тества системата в продължение на една седмица. Първото и впечатление, е че компютрите зареждат по-бавно и това е факт. Multipoint Server 2012 изисква малко повече време за зареждане спрямо 2011. Другият проблем, който се е появил е блокиране на Excel на един от терминалите, но след затваряне и стартиране проблемът се е оправил. Вчера аз също изкарах 2 часа в този кабинет и по време на работата на учениците всичко вървеше гладко. В крайна сметка смятам, че преминаването към Windows Multipoint Server 2012 е успешно.

Това беше последният кабинет в училище с операционна система различна от Windows 8/8.1 или Multipoint Server 2012. Следващата стъпка е обновяване до Windows 8.1 Update.