Национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година

Министерството на образованието тази година отново отвори Национална програма „ИКТ в училище“, но по малко по-различен начин. Училищата трябваше първо да допълнят анкета каква техника искат и да степенуват техните желания, а по-късно въз основа на това да стане кандидатстването. Остават още няколко дена до крайния срок за подаване на документи и честно трябва да кажа, че тази година нещата са по-сложни. Освен исканото съфинансиране всяко училище трябва да изследва своето ниво на електронна зрялост, да направи училищен план за действие и да го преведе на английски език. Всъщност този училищен план се оказа трудната част за доста училища, защото няколко колеги ми се обадиха да има изпратя нашия план да им служи като образец. Документа не е нещо невероятно трудно, ако знаете какво искате да правите в училище и какви са ви плановете за следващите 2 години. За 2-3 дена с помощ от някои колеги планът беше написан, огладихме го с колежка по български език и беше преведен от колегите по английски език. Цялата работа отне около седмица в едно от най-натоварените с дейности време в училище.

Тази година училището, където работя ще кандидатства за лаптопи, проектори и интерактивни дъски. През следващата учебна година основният ни фокус е насочен към постепенно въвеждане на електронна платформа и уроци в училище (Moodle интегриран с Office 365). През по-следващата планираме разширяване на количеството електронни курсове, създаване на мобилен компютърен кабинет с хибридни устройства (лаптоп-таблет) и неговото използване в различни часове за упражнения (най-вече езиково обучение) и за електронно тестуване с Moodle.

До момента се интересувам от всякакви оферти на различни доставчици. В повечето случаи обаче просто за да знам какво се предлага на пазара. Ето и предложенията, които достигнаха до мен:

1. Център за творческо обучение беше първата организация с оферта изпратена през инспекторатите. Те предлагат концепция наречена „Креативна класна стая“, която е базирана на Windows 8.1 хибридни устройства Asus T100. На 12 юни 2014 г. бяха организирали представяне в София, на което аз за съжаление не можах да присъствам. Надявам се да видя някоя от следващите им представяния, защото идеята им е интересна. Поисках им оферта за 30 устройства и в нея бяха включени 30 броя Asus T100, 30 стилуса, софтуер за управление на класната стая (не е посочен какъв), транспортно решение и обучение. Направи ми впечатление скъпото транспортно решение (нещо като шкаф на колелца със захранване) за 2450 лева и 1200 лева за обучение.

CCRoom-01

2. РИСК Електроник са втората фирма с оферта към училищата с идеята си „Умно училище“. Основаната идея залегнала при тях е използването на компютърни терминални решения в най-различни варианти – работни места в компютърни кабинети, терминални сесии през стари компютри, лаптопи или таблети, интерактивни дъски и киоски. В документа им се споменават имената на техните решения Диана 2 и Виктория 2, но какво по-точно се крие зад тях за момента не мога да кажа.

„Умно-училище“-smart-school

3. Вали са последната фирма за която имам информация. На събиране на директорите в РИО Велико Търново са показали презентация, с която разполагам. Там обаче няма никакви технически детайли и е по-скоро информативна за това, което предлагат. Интересното е, че са предложили да изготвят план за действие на тези училища, които предпочетат да работят с тях. За мен това е доста странно, защото една компютърна фирма по никакъв начин не може да напише нещо адекватно за плановете на разнородни училища без да е част от тях.

Vali_-_schools-1