Експерименти с Windows 8

Преди няколко дни прочетох статия на Денислав Славчев от PC World за инсталиране на Windows 8 на стар компютър. Заглавието е Упражнение “ъпгрейд на (много) стара РС система за работа с Windows 8”. Можете да я прочетете на следния адрес http://pcworld.bg/21058_uprazhnenie_apgrejd_na_mnogo_stara_rs_sistema_za_rabota_s_windows_8 (изисква се безплатна регистрация).

Моите експерименти с Windows 8 бяха проведени също на доста стари компютри. Машините са закупени през далечната 2006 година, а конфигурацията е следната:

  • Процесор: Intel Celeron 336 на 2,8 GH
  • Дънна платка: Asus P5GV-MX (Intel 915GV chipset) спецификации
  • Вградени мрежова, видео и звукова карта
  • RAM: 515 MB DDR 400
  • HDD: 80 GB SATA
  • Флопи, DVD и 350W захранване

Както може да се види компютрите са доста стари и със слаби възможности. През годините на тях е работил Windows XP и Windows 7 и са експлоатирани по всички възможни начини.

След излизането на Windows 8 реших да пробвам да го инсталирам на един училищен компютър. Започнах с машина, която е доста по-нова. Закупена е около 2005 година, с 2 GB RAM (не помня другите характеристики). Обнових Windows 7 с Windows 8 без никакви проблеми (32-битова версия). Инсталирах Office 2013, различни мултимедийни програми за начален курс, Adobe CS6 и някои други дребни програмки. Използвах вградената антивирусна програма – Windows Defender. След едномесечни тестове в компютърен кабинет в училище при реална работа с ученици нямаше никакви проблеми.

Реших да пробвам същата съвкупност от операционна система и програми на един от старите си компютри описани по-горе. Понеже ме мързеше да извършвам инсталация от начало с помощта на Norton Ghost клонирах твърдият диск от единият компютър на другия (подробности за процедурата можете да прочетете на следния адрес http://blog.mihaylov.bg/?p=201). Наложи се да инсталирам някои нови драйвери, но всичко вървеше. Да, малко тромаво и бавно, но по-бързо от Windows 7. Тествах системата около месец и след това размножих инсталацията на всичките компютри в кабинета. Вече два месеца работя на тези компютри и учениците използват различни браузъри, Word, Excel, PowerPoint, Adobe Photoshop CS6 и Illustrator CS6.

Какво е общото ми впечатление. Windows 8 и гореописаният софтуер работят добре на въпросните компютри. Малко бавно и тромаво, но не по-лошо от колкото Windows 7. Не успях да намеря драйвери за звуковата карта, но в моят случай това не е фатално. Основният проблем, на който се натъкнах се появява няколко минути след стартирането на компютър. Ако на него не се работи, операционната система започва да извърша някакви оптимизации по твърдия диск, които приключват за около половин час. Ако на компютъра започне да се работи веднага след стартирането му тази оптимизация не се наблюдава. До момента не съм успял да отстраня този проблем.

1

2