За Android и дългите пароли на безжичните мрежи

През изминалата седмица ми се наложи да дам достъп на таблет с операционна система Android до безжичната мрежа на училището. До момента интернет се използваше само от лаптопи, но с колежка в начален курс правим някои експерименти със специфична образователна услуга и решихме да ползваме освен компютъра и таблета ѝ.

Сградата на училището се покрива от 10 точки за безжичен достъп. Използвам различна парола за достъп до всяко устройство с дължина 50 символа, нещо от вида 71|96F{u|P“s5}+9&-(.'{)@:4W%@6x!9i!)54>W+;*+y/1_|6. Целта е ако ученик се добере до паролата от учителски лаптоп (имах такива случаи) да му е много трудно да въведе символите на телефона или таблета си. Сами разбирате, че при толкова много и разнообразни символи лесно се допуска грешка. За съжаление попаднах в собствената си клопка и след 2 неуспешни опита да въведа паролата в таблета се отказах. Опитах се да копирам паролата, но това е истински кошмар под Android особено на евтин таблет, чийто екран е с кошмарно лоша чувствителност. След като най-накрая успях да копирам точно нужните ми символи се оказа, че операционната система не подържа вмъкване на парола в съответното поле за настройка на безжична мрежа.

Започнах да търся идеи в Интернет, но почти на всякъде съветът в такъв случай беше да се смени паролата с по-къса. След известно ровене попаднах на програма, която прави синхронизация през електронна поща на паролите за безжичните мрежи между лаптоп на Windows и таблет или телефон с Android. Инсталирах програмата на таблета и я настроих, но по никакъв начин не успях да намеря съответната и програма за Windows и се отказах от този вариант.

Ровенето за идеи в Интернет продължи докато не попаднах на съвет в някакъв форум да се генерира QR код с паролата на мрежата и след това чрез камерата да се прочете този код. Инсталирах на таблета QR Droid (https://play.google.com/store/apps/details?id=la.droid.qr) и допълнението за работа с безжични мрежи QR-WiFi Plugin (https://play.google.com/store/apps/details?id=la.droid.wifi&hl=en). След това на този адрес http://blog.qr4.nl/QR-Code-WiFi.aspx генерирах QR код на настолния си компютър със съответните настройки за безжичната мрежа. Стартирах приложението QR Droid на таблета и директно от монитора си сканирах QR кода. Повторих упражнението за всичките безжични мрежи в училище, като междувременно копирах генерираните изображения в един документ на Word за евентуална бъдещ употреба. След това тествах дали таблета се свърза към мрежите. Оказа се, че всичко е наред, но с неудобството, че при преминаване от една към друга безжична мрежа превключването се извършава ръчно.