Как да настроим Windows 8.1 да зарежда работният си плот при стартиране

Една от най-неудобните характеристики на Windows 8 е невъзможността за да зареди в познатият ни desktop режим, а винаги при стартиране на операционната система трябва да се премине през старт екрана. Това всъщност е много удобно ако работите на таблет и не е чак толкова лошо ако работите на стандартен компютър и лаптоп, но хората просто трудно свикват с тази идея. За щастие в Windows 8.1 имаме възможност да настройваме как да се зареди операционната система.

1. За направите нужните промени щракнете с десен бутон на мишката на празно място в лента на задачите и изберете Properties от менюто;

clip_image001

2. В появилият се прозорец изберете страницата Navigation. Сложете отметка на полето When I sign in or dose all apps on a screen, go to the desktop instead of Start и вече при зареждане вашият Windows ще показва работният плот. Ако желаете в изгледа за програми първо да виждате стандартните програми, а след това MUI програмите сложете отметка и на полето List desktop apps first in the Apps view when it’s sorted by categorу. Приложете промените бутона Ok и те ще влязат в сила.

clip_image002

Подготовка на флаш памет за инсталиране на Windows 7 или Windows 8

Стандартния начин за инсталиране на Windows 7 или 8 е като използвате DVD. Много по-лесно и бързо е обаче ако използвате флаш памет, защото скоростта на обмен е по-голяма. Подготовката се извършва със специален инструмент на Microsoft наречен Windows 7 USB/DVD download tool. Предназначен е за Windows 7, но без проблем работи и с Windows 8 и 8.1, както и със сървърите операционни системи на Microsoft.

Преди да започнете трябва да имате ISO файл с инсталационен Windows и флаш памет с размер 4 GB или по-голям. Важно е да знаете, че по време на процеса цялата информация от флаш паметта се изтрива.

Стъпките, които трябва да извършите са следните:

1. Изтеглете Windows 7 USB/DVD download tool от този адрес http://images2.store.microsoft.com/prod/clustera/framework/w7udt/1.0/en-us/Windows7-USB-DVD-tool.exe;

2. Инсталирайте програмата;

3. Стартирайте Windows 7 USB/DVD download tool;

clip_image001

4. Щракнете върху бутона Browse и изберете ISO файла, който ще използвате и натиснете бутона Next;

clip_image002

5. Щракнете върху бутона USB device;

clip_image003

6. Изберете вашата флаш памет и натиснете бутона Begin coping;

clip_image004

7. Ако на флаш паметта няма достатъчно място ще получите съобщение за това. Натиснете бутона Erase USB Device за да продължите и след това потвърдете изтриването;

clip_image005

clip_image006

8. След това се извършва процес на форматиране и копиране на файловете, който продължава около 10 минути;

clip_image007

9. Когато процесът завърши просто затворете програмата. Не натискайте бутона Start over, защото това ще стартира целия процес отначало;

clip_image008

10. Накрая можете да преименувате вашето устройство за да не се чудите какво точно има на него, а неговият етикет да ви подсказва.

clip_image010

Windows 7 USB/DVD download tool може да се използва и да запишете DVD от ISO файл без да използвате други записващи програми.

Ако използвате ISO файл, който не е оригинален, а е модифициран по някакъв начин, по някога се случва програмата да откаже да извърши копирането на файловете.

Важно е да знаете, че има компютри на които зареждането на инсталация от флаш памет е много трудно или невъзможно. Но обикновено това са стари машини, на които инсталирането на Windows 7 или Windows 8 e истинско предизвикателство.

Как да активираме звука на компютър с MultiPoint Server 2012

По подразбиране в Windows MultiPoint Server 2012 акаунта, който работи на директно на компютъра (не през терминал) е с неактивен звук. Това е направено с цел, звуците предназначени за този потребител да не стават публични за всички. Ако желаете през Device Manager, можете да активирате съответното звуково устройство, но след рестартиране то отново ще се деактивира.

1

Другият вариант е да използвате USB тонколони или слушалки, но това означава да купувате допълнителни устройства.

В следващите стъпки ще опиша как може да включите звука за постоянно:

1. Натиснете Win+R за да ви се покаже диалоговият прозорец Run. Напишете regedit и натиснете Enter за да стартирате Registry Editor;

2. Отворете следният ключ HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows MultiPoint Server

2

3. На празно място в дясната част на прозореца щракнете с десен бутон на мишката и от менюто изберете New/DWORD (32-bit) Value. Създайте ключа DisableSystemAudioDevices със стойност 0. Ако този ключ съществува пременете стойността му на 0.

3

4. Рестартирайте компютъра и вече ще се наслаждавате на постоянно включен звук.

Аз успях да пусна звука през стандартни тонколони с аудио кабел и през мултимедиен проектор с HDMI кабел. Със същият кабел може да насочите звук и видео към голям телевизор.

 

4

Как да свържем мултимедиен проектор към компютър с MultiPoint Server 2012

Едно от нещата, което трябва да направите след като свържете и настроите сървърът в компютърният ви кабинет е да го свържете с мултимедиен проектор. Според описанията в сайта на Microsoft трябва да използвате VGA сплитер или Y-образен кабел. Но ако имате няколко видео изхода на компютъра си е по-лесно да свържете проектора към един от тях. За съжаление обаче Windows MultiPoint Server 2012 го разпознава като нова директно свързана работна станция и ви дава възможност да добавите мишка и клавиатура и да работите на нея. Също така чрез натискане на Win+P не се да възможност да се включи настройка за проектора.

Решението на този проблем е много елементарно. Стартирайте MultiPoint Manager и превключете операционната система в конзолен режим. Това става като на страницата Home в дясната част на прозореца се избере Switch to console mode. Компютърът ще се превключи в конзолен режим и ще излезе от акаунта. Трябва да натиснете Ctrl+Alt+Del и отново да влезете в акаунта си. В този режим можете да настроите проектора си като натиснете Win+P и да изберете режима, който желаете. Възможно е да се наложи да смените разделителната способност или да направите някои настройки на проектора си. След като станете готови от дясната част на страницата Home в MultiPoint Manager изберете Switch to station mode. Компютърът ви ще се рестартира и ще се включи в нормалният си режим на работа, но вече с нормално работещ мултимедиен проектор.

По същият начин можете да включите и голям телевизор вместо проектор.

Аз тествах връзка към проектор с VGA и HDMI кабел и двете вървяха идеално, като мониторът беше свързан с DVI кабел. Препоръчвам да използвате HDMI, защото сигналът по него е цифров, а може да пренася и звук.

Как да добавим Mouse Mischief в PowerPoint 2013 на компютър с множество акаунти

Преди около месец описах как използвате Mouse Mischief с PowerPoint 2013 (http://blog.mihaylov.bg/?p=349). До момента обаче не бях пробвал това решение на компютър с множество акаунти. При пускането на 2 нови компютърни кабинета в училище базирани на MultiPoint Server 2012 ми се наложи да реализирам точно този вариант. Оказа се, че Mouse Mischief работи само в административният акаунт, където съм инсталирал самият add-in. В останалите акаунти Mouse Mischief не се зарежда.

Реших да потърся информация за проблема в Интернет и евентуално решение. За съжаление навсякъде намирах само, че Mouse Mischief работи само с PowerPoint 2007 и 2010 и нито дума за проблеми с множество акаунти. След няколко часа търсене просто се отказах и започнах да ровя в настройките на PowerPoint и регистрите на Windows. В крайна сметка експортирах определени настройки от регистрите и извърших някои тестове, които бяха успешни.

За да реализирате работа на Mouse Mischief в PowerPoint 2013 на компютър с множество акаунти изтеглете файла Microsoft Mouse Mischief.reg.zip. Разархивирайте го и щракнете двукратно върху reg файла и да се добавят настройките в него към потребителският акаунт. Ако работите на 32-битов Windows използвайте файла Microsoft Mouse Mischief 32-bit.reg, а при 64-битова операционна система използвайте Microsoft Mouse Mischief 64-bit.reg.

Важно! Ако използвате Mouse Mischief на MultiPoint Server 2012 по гореописаният начин учениците ще получат възможност да създават прецентации с този add-in, но не и да ги стартират. За да стартирате презентация с Mouse Mischief на сървъра трябва да го превключите в конзолен режим.

Създаване на множество еднакви акаунти в Windows MultiPoint Server 2012

Когато пускате нов компютър с Windows MultiPoint Server едно от нещата, което трябва да направите е да създадете определено количество потребителски акаунти. Истината е, че това е доста сложна и времеотнемаща работа. Трябва да се поставят икони на работния плот, да стартират всички програми, с които се работи, да се настроят търсещите машини и началните страници в браузърите, да настроите позицията и размера на плочките в старт екрана и още много други неща. Това трябва да се направи за всеки потребителски акаунт. Операционната система Windows не предлага възможност за създаване на множество еднакви локални акаунти или настройване на един и неговото копиране. По-долу ще опиша последователността от действия, които трябва да се направят за да се създадат множество еднакви локални акаунти. В моят случай трябваше да направя 13 основни ученически акаунта, 7 допълнителни ученически акаунта за split station и един учителски акаунт.

1. Първото нещо, което трябва да се направи е един локален акаунт, който да се използва като шаблон за другите. Препоръчвам ви да не създавате акаунтите чрез MultiPoint Manager. Можете да го направите чрез User Accounts в Control Panel. Но най-лесно е да използвате Computer Management. Посочете долният ляв ъгъл и щракнете с десен бутон на мишката. От появилото се меню изберете Computer Management.

1

Изберете Local Users and Groups и след това Users в лявата част за да видите всички локални акаунти.

2

На празно място в списъка с акаунтите щракнете с десен бутон и изберете New User.

3

Попълнете данните за потребителското име. В моят случай това е Student01 без парола и потребителя няма възможност да сменя паролата. След това натиснете Create и Close.

4

2. Затворете Computer Management, излезте от административния акаунт и влезте в акаунта Student01. Стартирайте всички програми и направете всички настройки, които ви хрумнат. След това излезте от акаунта Student01 и се върнете в административният акаунт.

3. Изтеглете програмата Windows Enabler и я разархивирайте например в диск D. Стартирайте програмата и нейна икона ще се появи в системната област в десния долен ъгъл. Щракнете два пъти върху иконата за да я включите и върху нея ще се появи надпис On.

5

От Control Panel изберете User Accounts, а след това в лявата част изберете Configure advanced user profile properties. Появява се прозорец със списък на всички акаунти на компютъра. От бутоните в долната част на прозореца можете да смените типа на даден акаунт, да го изтриете или да го копирате. За съжаление бутона Copy To… е активен само за акаунта по подразбиране (Default Profile). За да го активирате и за акаунта Student01 щракнете върху бутона и той ще стане активен. Активирането на бутона всъщност е дело на Windows Enabler.

6 7

Сега вече можете да копирате настройките на акаунта Student01 върху Default Profile. Това става като щракнете на бутона Copy To…, от новият прозорец натиснете на Browse и изберете папката C:\Users\Default. След тези действия натиснете OK и изчакайте няколко минути (няма никакъв индикатор, който да ви показва, че се върши нещо) и затворете прозореца и цялата програма.

8

4. Следващата стъпка е отново с Computer Management да създадете нужните ви акаунти. Влезте във всеки един акаунт за да могат да се създадат съответните му служебни папки.

5. Програмата Windows Enabler е много удобна и спестява доста работа, но е предназначена за по-стари операционни системи. При работа с Windows 8 и по-нови не се копира старт екрана за това ще се наложи да го копирате сами. От папката C:\Users\Student01\AppData\Local\Microsoft\Windows копирайте файла appsFolder.itemdata-ms в съответните папки на всеки потребител.

След като извършите тези действия ще получите желаните от вас множество еднакви акаунти с много по-малко труд.

Гореописаните действия работят на всички операционни системи от фамилията Windows.