Истинска интеграция между Moodle и Office 365

Преди около година бях писал за опитите си да интегрирам Moodle и Office 365 (http://blog.mihaylov.bg/?p=525). Това се оказа много трудна мисия и в крайна сметка направих интеграция на ниво POP3. При нея всъщност Moodle предава проверката на потребителското име и парола на външна система, в моят случай Outlook.com, като се използва POP3.

Преди няколко дена обаче беше обявена възможност за истинска интеграция Moodle и Office 365 от Microsoft Open Technologies и Remote-Learner.net. Целта е да се осигури по-голяма продуктивност за учители и ученици чрез хармонизиране на потребителски имена и пароли, управление на календари и създаване на курсово съдържание, наред с други подобрения на работния процес за образователните институции и други потребители на Moodle. Интеграцията е реализирана чрез специални софтуерни добавки с отворен код на Office 365 и Microsoft Services за Moodle. Те включват интеграция с OneDrive for Business, OneNote и Office 365 Outlook календар.

Точно това беше услугата, която очаквам от доста време. Комбинирана с очакваното през първата половина на 2015 преобразуване Lync в Skype for Business и добавянето му към Office 365 се получава нещо невероятно. И всички тези неща са безплатни. Достатъчно е някой с познания и желание да ги интегрира в единна система и да се използва в българските училища. За съжаление въвеждането на нови компютърни системи за обучение е много трудно.

Аз скоро ще пробвам интеграцията на Moodle и Office 365 и ще споделя впечатлението си.

По-долу изреждам някои полезни връзки по темета:

Office 365 се интегрира с Moodle, ще улеснява обучението pcworld.bg

Microsoft обяви интеграцията между Moodle и Office365 teacher.bg

Отворена интеграция между Microsoft Office 365 и Moodle революционизира образователните технологии newbusiness.bg

MS Office 365 се отваря към общността на Moodle technews.bg

New Microsoft Office 365 open source integration with Moodle transforms education technology news.microsoft.com

Moodle integration with Office 365–how to get it The Education Blog

New Moodle integrations with Microsoft technology are on the way The Education Blog

Moodle working with Office 365: a new MS Open Tech open source plugin for education and business msopentech.com

Office 365 and Moodle integration The Education Blog