Експерименти с Windows 8

Преди няколко дни прочетох статия на Денислав Славчев от PC World за инсталиране на Windows 8 на стар компютър. Заглавието е Упражнение “ъпгрейд на (много) стара РС система за работа с Windows 8”. Можете да я прочетете на следния адрес http://pcworld.bg/21058_uprazhnenie_apgrejd_na_mnogo_stara_rs_sistema_za_rabota_s_windows_8 (изисква се безплатна регистрация).

Моите експерименти с Windows 8 бяха проведени също на доста стари компютри. Машините са закупени през далечната 2006 година, а конфигурацията е следната:

 • Процесор: Intel Celeron 336 на 2,8 GH
 • Дънна платка: Asus P5GV-MX (Intel 915GV chipset) спецификации
 • Вградени мрежова, видео и звукова карта
 • RAM: 515 MB DDR 400
 • HDD: 80 GB SATA
 • Флопи, DVD и 350W захранване

Както може да се види компютрите са доста стари и със слаби възможности. През годините на тях е работил Windows XP и Windows 7 и са експлоатирани по всички възможни начини.

След излизането на Windows 8 реших да пробвам да го инсталирам на един училищен компютър. Започнах с машина, която е доста по-нова. Закупена е около 2005 година, с 2 GB RAM (не помня другите характеристики). Обнових Windows 7 с Windows 8 без никакви проблеми (32-битова версия). Инсталирах Office 2013, различни мултимедийни програми за начален курс, Adobe CS6 и някои други дребни програмки. Използвах вградената антивирусна програма – Windows Defender. След едномесечни тестове в компютърен кабинет в училище при реална работа с ученици нямаше никакви проблеми.

Реших да пробвам същата съвкупност от операционна система и програми на един от старите си компютри описани по-горе. Понеже ме мързеше да извършвам инсталация от начало с помощта на Norton Ghost клонирах твърдият диск от единият компютър на другия (подробности за процедурата можете да прочетете на следния адрес http://blog.mihaylov.bg/?p=201). Наложи се да инсталирам някои нови драйвери, но всичко вървеше. Да, малко тромаво и бавно, но по-бързо от Windows 7. Тествах системата около месец и след това размножих инсталацията на всичките компютри в кабинета. Вече два месеца работя на тези компютри и учениците използват различни браузъри, Word, Excel, PowerPoint, Adobe Photoshop CS6 и Illustrator CS6.

Какво е общото ми впечатление. Windows 8 и гореописаният софтуер работят добре на въпросните компютри. Малко бавно и тромаво, но не по-лошо от колкото Windows 7. Не успях да намеря драйвери за звуковата карта, но в моят случай това не е фатално. Основният проблем, на който се натъкнах се появява няколко минути след стартирането на компютър. Ако на него не се работи, операционната система започва да извърша някакви оптимизации по твърдия диск, които приключват за около половин час. Ако на компютъра започне да се работи веднага след стартирането му тази оптимизация не се наблюдава. До момента не съм успял да отстраня този проблем.

1

2

8 thoughts on “Експерименти с Windows 8
 1. Може ли да кажете кога ще можем да преминем от windows 8 Enterprise към Windows 8.1 Enterprise. От Microsoft.bg не могат да кажат кога ще е налично обновлението.Ако някой знае може ли да сподели?

   • Привет,
    Май, май някой не обича да преподава „остареели“ операционни системи и мъчи стари машинки. Знам, че в образованието други не дават (колега).
    За Windows 8 на стар компютър, … ако не си пробвал, го „поорежи“ откъм ефекти, Aero, забавено показване (400 мсек.), всякакви UAC; защити на софтуера и прочие дивотии (направил съм си чек лист с 20 такива). Пробвай да махнеш приятната седмична задача за дефрагментация (в 8 я видях случайно), но най-вече ъпдейтите на системата. Четох по форуми, че първата му задачка при влизане и малко „спокойствие“ е да започне да си проверява за ъпдейти на ВСИЧКИ продукти на Microsoft. Като сложиш сервизите за обновяване на браузери, Adobe-та и всякакви знайни и незнайни,то май само това си прави. С две думи ги правя за учебна година. Само Flash съм оставил. А, махнал съм и заделянето на ресурс от връзката с Интернет при ъпдейт ( май беше 20%).
    Сега обаче си оправям терминалите – 45 бр. и ще ги тествам реално с ученици до седмица.
    Колкото до 8.1 … нееее мерси 😉 Чакам 8.2, там менюто Start си е в стария вариант (XP, 7) – така пишат поне.

    • Естествено е да не желая да преподавам остарели операционни системи. Какъв е смисъла да преподаваш Windows XP, когато децата работят в къщи на Windows 7 и 8?
     Всъщност направих невероятно много оптимицации на Windows 8 на тези компютри, но пак им идваше малко тежък. Въпреки това от началото на учебната година до края на декември работих на този вариант. От една седмица, след обзавеждането на 2 други кабинета с терминали, при мен са вече други компютри с по-добри параметри, които без проблеми вървят на Windows 8.1.
     Колега, моята препоръка е смело да премнинавате към Windows 8.1 и да не чакате неща, които няма да станат! Операционната система е много добра и си струва обновяванено, а и така ще научите децата на нещо наистина ново.
     А два кабинета с по 13 терминала и по един сървър вече ги подкарах и се тестват в реална среда. Чакам още малко обзавеждане и ще публикувам снимки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *