Оферта на РИСК Електроник за оборудване на компютърен кабинет по национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година

Вече са ясни училищата, които са одобрени за закупуване на техника по национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година. Следващата стъпка е подбор на техниката по офертите на фирмите. По-долу ще се опитам да направя анализ на офертата на РИСК Електроник ООД, която ми беше изпратена от Милен Димитров, в следствие на отправена покана към Йордан Кисьов (управител на РИСК) и разменените между нас коментари в блога ми. Целта на анализа е да покаже силните и слабите страни на офертата на РИСК Електроник и да ориентира евентуалните купувачи на това решение, а не да прави сравнение с конкурентни решения. Държа да отбележа, че не съм свързан с РИСК Електроник по никакъв начин и дори не се познавам лично с нейният управител, а само сме говорили по телефона и сме разменяли съобщения по интернет.

Ето и самата оферта, която е с изходящ номер X2511MD от 08.08.2014. X2511MD_08_08_14_MI_IKT

Първото нещо, което ми направи впечатление, че офертата е доста обемна, цели 9 страници и в нея се предлагат не само терминално решение, а и доста други неща.

Терминален компютърен кабинет

Сървър. Предложеният сървър е Risk Profiline E5-2620 2T със следните показатели:

– Процесор: Intel® Xeon® Processor E5-2620 (6 cores/12 treads);

– Оперативна памет: 32GB RAM DDR3 1600MHz ECC REG; (възможност за разширение до 512GB)

– Твърди дискове: 2TB SATA III (2 x 1TB RAID 1 + 1ТB) Enterprise

– Оптика: DVD±RW SATA;

– Мрежа: Dual 10/100/1000 Mbit/s LAN Ethernet

– IPMI модул за дистанционна поддръжка

Забележка: В предложената система сървърът не е предназначен за работно място, поради което са предложени 14 (13+1) терминални работни места

Показателите на сървъра са почти същите като този от миналата година. Цената му е със 130 лева по-ниска от миналогодишният (без ДДС). За съжаление тази година РИСК предлагат 2 твърди диска по 1TB, включени в RAID 1. Миналата година в сървъра бяха включени 4 твърди диска по 1TB, включени в RAID 10. Тази икономия на 2 твърди диска намалява скоростта на запис на информация на тях.

Непрекъсваемо токозахранващо устройство. РИСК предлагат UPS Infosec X3 1000 с мощност 1000 VA / 580 W.

Терминален клиент. Предлаганият от фирмата терминал е Sunde „Диана 2” със следните характеристики:

– Поддръжка на видео: до Full HD 1080p;

– Мрежови порт: RJ45 LAN 10/100 Base-T;

– Разделителна способност: 1600×900, до Full HD в решим на емулация;

– DVI порт;

– 4 USB 2.0 порта;

– Аудио IN & OUT (високоговорител порт, микрофон порт);

– Цвят: 24Bit;

– Поддръжка на ОС: Host: Microsoft Windows Server, Guest: Microsoft Windows & Linux (32-64bit);

– Размер: 180 * 130 * 32-милиметра;

– Консумирана мощност: DC 5V/2A; <5W;

– Tегло: 0.68 кг.;

– Протокол: vPoint;

– USB поддръжка: мишка / клавиатура.

Терминалният клиент има много приятен бял цвят със сив кант. Разполага с 4 USB порта, тоест след включването на мишка и клавиатура ще ви останат 2 свободни да флаш памети или друга периферия. Подържаната разделителна способност е до Full HD 1080p при различни разделителни способности. Мрежова връзка е със скорост 10/100 Mbps. Това означава, че мрежовата свързаност е потенциално слабо място в тази система и възможностите за развитие във времето са силно ограничени отново от ниската скорост на мрежовата свързаност. Друга особеност на този терминал е използваният протокол. В случая той е разработка на Sunde и се нарича vPoint, и задължително изисква VirtualBox като софтуер за виртуализация. Според производителя и РИСК тази комбинация ни осигурява VDI (Virtual Desktop Infrastructure). До момента не съм имал възможност да тествам производителността на терминалите и цялата система, но се надявам да го направя скоро.

Внимателно сравних характеристиките на терминалния клиент с тези от миналата година и се оказа, че са абсолютно еднакви с 2 малки разлики. Първата разлика е цената, която тази година е 184 лева и е с 3 лева по-ниска от миналата. Втората разлика е мистериозната двойка появила се в името на терминала (Sunde „Диана 2”). Проверих на сайта на Sunde (http://www.sunde.net/pages/product-list.aspx), но там се предлагат само два продукта: SUNDE HD4 (http://www.sunde.net/fckeditor/userfiles/file/HD4-Datasheet-V1_2.pdf) и SUNDE H4 (http://www.sunde.net/fckeditor/userfiles/file/SUNDE%20Data%20Sheet%20H4.pdf). Същите тези два терминала могат да се намерят и на сайт на РИСК (http://www.risk.bg/store/category-243.html). Възможно е двойката в името да се дължи на обновен фърмуер, драйвери или нещо друго, но аз не можах да разбера какво точно.

Монитор. РИСК предлагат в офертата си два размера LCD LED, но без да се споменава марка. Първият е 19.5″ със следните показатели 16:9/1600:900@60Hz/5ms/20M:1/Dsub/DVI-D/Speakers с цена 155 лева без ДДС. А вторият е 21.5″ 16:9/1920:1080@60Hz/5ms/1M:1/Dsub/DVI-D/Speakers с цена 183 лева без ДДС. Желателно е да се използват по-големите монитори, но при закупването трябва да се съобразите с крайната цена и размера на стаята.

Клавиатура и мишка. В офертата не се упоменава марка и модел, а само интерфейс за връзка (USB) и цена от 14 лева без ДДС.

Софтуер за управление. Използваният продукт е NetSupport School v.11, който се предлага от почти всички фирми за момента в България. Цената му е 18 лева за лиценз без ДДС.

Обучение и инсталация. От РИСК са заложили в офертата си 500 лева без ДДС за обучение и инсталация, което е сравнително приемлива цена, особено ако дойде човек на място в училище да направи обучението на учителите.

Мрежа. Изграждането на мрежовата инфраструктура и мрежово устройство (суич) не се включени в офертата. От РИСК поемат отговорността да направят предварителен оглед и след това да изпратят допълнителна прецизирана оферта. Този подход е доста добър, защото така офертата не се надува с ненужни неща. Трябва да се има предвид, че изграждането на мрежата вероятно ще струва около 500 лева. Добре е да се заложи и закупуване на суич със скорост 1 Gbps, защото в противен случай връзката към сървъра ще стане тясно място в мрежовата система и потенциално проблемно място.

Операционна система. От РИСК залагат на използването на Windows Server като операционната система и VirtualBox за платформа за виртуализация. Това означава, че няма да има нужда от допълнително заплащане за лицензи, защото те се заплащат от МОН или продукта е безплатен. За съжаление в офертата не се споменава коя версия на операционната система ще бъде използвана. За мен е желателно това да бъде Windows Server 2012 R2, но има голяма вероятност да бъде използвано нещо по-старо.

Другото нещо, което не уточнено в офертата е версията на клиентските операционни системи. Записано е само „позволяват, инсталация на широка гама от Операционни системи (Windows, Linux, Android)“. През изминалата година до колкото знам повечето продадени кабинети са били с предварително настроен Windows 7. Аз лично бих препоръчал използването на Windows 8.1 update. Скоро се очаква и излизането на Windows 8.1 update 2, така че ако компютърният кабинет се оборудва след неговото излизане е желателно да се използва тази версия на ОС.

Крайна цена. Крайната цена за 13 ученически работни места + 1 учителско + 1 административно е следната:

Обща цена на терминалното решение с монитори 19,5“ – 9000 лева без ДДС или 10 800 лева с ДДС.

Обща цена на терминалното решение с монитори 21,5“ – 9420 лева без ДДС или 11 304 лева с ДДС.

Крайно впечатление. Общото ми крайно впечатление за предлаганият от РИСК терминален компютърен кабинет е добро и е на приемлива цена. Ако планирах да закупя това решение предварително ще отида в някое училище, което има вече такъв работещ кабинет. Ще тествам на място и ще говоря с колегите дали са доволни от продукта. Също така ще изискам от фирмата клиентските операционни системи и сървърната операционната система да са последна версия (Windows 8.1 update и Windows Server 2012 R2, същото важи за евентуално инсталираните Linux и Android).

Ако разполагате с малко повече пари бих препоръчал да добавите още 2 твърди диска на сървъра за да се реализира RAID 10, който освен сигурността на RAID 1, дава и ускорение при запис на информация.

Препоръчително е закупуване на суич със скорост 1 Gbps, защото в противен случай връзката към сървъра е тясно място в мрежовата система и потенциално проблемно място, а и с това устройство ще имате възможност за бъдещо развитие на мрежата.

Слаби страни. Основната слаба страна според мен (без да съм тествал реално системата) е ниската скорост на мрежов трансфер на терминалите (10/100 Mbps). Тази скорост вероятно е достатъчна за нормална работа на решението, особено ако го окомплектовате с едногигабитов суич за да се избегне тясното място при връзката към сървъра. Но ако планирате големи трансфери на файлове между терминалите или към друга кабинет (аз правя такива) има опасност да се наруши потока на данни от сървъра към терминалите.

Заключение. От РИСК Електроник предлагат добра оферта за терминален компютърен кабинет, но не са развили идеята си от миналата година с изключение на премахването на 2 твърди диска и мистериозно появилата се двойка името на терминалния клиент. Миналата година фирмата предлагаше и решение за нисък клас, както и вариант с Userful Linux, но тази година не получих такава оферта за тях.

Офертата на РИСК Електроник продължава с допълнителни компоненти за постигане на пълна функционалност на компютърния кабинет, които ще разгледам в следващата си публикация. Те са много интересни и на тях ще им отделя специално внимание.8 thoughts on “Оферта на РИСК Електроник за оборудване на компютърен кабинет по национална програма „ИКТ в училище“ за 2014 година
 1. Като управител на Риск Електроник, ще си позволя да коментирам написаното, както следва:
  1. Разликата между ТК „Диана“ и ТК „Диана 2“ е именно във фърмуера на ТК.
  Първоначално Диана работеше с до 1440 Х 900 физическа разделителна способност.
  В последната версия вече е възможна работа с 1600 Х 900т. И в двата режима FHD 1920 X 1080 се постига в режим на динамична емулация (преформатиране).
  2. Скоростта от 100Мбит/с наистина е някакво ограничение, но то е предимно на книга. Всъщност ефективната скорост на предаване на данни зависи не само физическата скорост на линията, но и още повече от използвания протокол за обмен. Използваният в „Диана“ протокол vPoint е оптимизиран за работа с графика и видео, той е значително по-бърз от RDP (Remote Desktop Protocol) на Майкрософт, който се използва във всички версии на Мултипойнт, както и в системата на Userful, която използва същите терминални клиенти т.е. текущата конкуренция.
  Като краен ефект, „Диана“ работи значително по-бързо от конкурентите си и то при скорост на локалната мрежа 100Мбит/сек., докато те задължително имат нужда от 1 Гбит/сек. в противен случай, качеството на работа се срива. Причината е в бавния RDP протокол! По-ниската физическа скорост при „Диана“ всъщност, при по-стари локални мрежи със 100Мбит/сек. е предимство, при всички други системи мрежата трябва да се преработи задължително до 1 Гбит/сек., за да работят прилично.
  Ако има някакво ограничение свързано с относително по-ниската физическа скорост на обмен, то може да се забележи едва след включване на повече от 20 терминала в една локална мрежа, които едновременно работят интензивно с графична или видео информация, т.е. на практика няма съществено ограничение.
  3. Колкото до организацията на дисковото пространство, по-рано оферирахме два диска в RAID 1 (огладални) с цел защита на системата при отказ и възстановяване от разстояние и ище два в RAID 0 за бързодействие. Практиката показва, че RAID 0 не променя съществено производителността на системата, по тая причина в новата оферта са оферирани два диска в RAID 1 (както по-рано) и един допълнителен диск. При желание на клиента, винаги може да се върне старата ситуация. Важно е да се знае, че и в двата случая винаги при наличие на RAID 1 капацитета на единия от сдвоените дискове се „губи“, понеже той е огледален на основния с цел – надеждност.
  4. Версията за софтуера за управление на класната стая NSS V11 e пълната версия, която работи с всичките си функции само и единствено когато се инсталира на мрежа от компютри или виртуални машини („Диана“). В режим на Мултипойнт, както и при всички други терминали работещи на принципа на „терминал сървър“, независимо, че версиятя може да е V11, много функции се губят, защото хардуера не ги поддържа.
  5. Колкото до сървърния софтуер, той е актуалната версия на Windows server 2012, като на виртуалните машини може да се зареди всяка актуална версия на Windows, Linux, Android.

  В една терминална среда, много по-важен е принципа на работа на системата отколкото статичните възможности на нейните компоненти, които коментира Светослав. Ето например, ако сравним терминалните клиенти поддържащи системи като Мултипойнт например Аtrust M320 или L300 (nComputing), те на хартия изглеждат много добри. Поддържат FHD (1920 X 1080), работят с 1Гбит/сек. и т.н., докато „Диана“ няма тези възможности. Въпреки това, системите с „Диана“ са много по-производителни и работят много по-добре в система, това е факт, който лесно може да се провери. Къде е причината за успеха на „Диана“? Основната сила на „Диана“ се корени в нейния бърз протокол за обмен vPoint, който е определящ за работата на системата. Високите параметри на Atrust M320/L300 и всички други подобни са такива в статичен режим, т.е. те позволяват поддържане на FHD при разглеждане на снимки например, но системата не е в състояние да работи с достатъчен брой терминали едновременно дори и в по-ниска разделителна способност на екраните, поради неефективен протокол на обмен със сървъра. Тези системи са неподходящи за работа с графика и живо видео и не могат да заменят ефективно персоналните компютри, което при „Диана“ е възможно.
  В света на Майкрософт съществува също бърз протокол за обмен. Такива са всички версии на RDP oт версия RDP 7.1. нагоре (Remote FX). Тези версии обаче не се поддържат от нулеви клиенти, а от значително по-скъпите тънки клиенти. Те не работят с Мултипоинт, а с Hyper-V и т.н. Съществуват и други системи от висок клас, които имат бързи протоколи за обмен и добра графика и видео, но са от много по-висок от допустимия за училищата ценови клас.
  Всъщност високия клас за терминали по смисъл ана МОН се дефинираше по следния начин:
  – работа с десктоп виртуализация, т.е. виртуална машина на всяко работно място;
  -възможност за работа с графика и живо видео на повечето работни места;
  -спазване на ценовия лимит зададен от МОН.
  За добро или лошо, „Диана“ е единственото нишово решение, което отговаря напълно на тези изисквания и на всичко отгоре, работи добре.
  Всички решения работещи в „терминал сървър“ са от нисък клас (Mултипойнт, nComputing и др.). Съществува теза, че Мултипойнт работи с виртуални машини, само че тази „работа“ е такава, че не си струва. Това твърдение е по-скоро рекламно отколкото реално, всъщност Мултипойнт 2012 при работа с ВМ се държи твърде зле, а за графика и живи видео няма смисъл да се пробват. Причината отново е слабия протокол за обман, в случая RDP LOOP Back, каквото и да значи това.
  Освен „Диана“, на втория етап на програмата „ИКТ в училище“ се предлагаше и решенито на userful, като такова от висок клас. Нашият вариант се нарича „Виктория“. Това решение има някакъв потенциал, работи наистина в VDI режим, но все още има доста бъгове и ограничения. По тая причина, ние много внимателно го предлагаме само на места, където „Диана“ по някаква причина е неприложима.
  За сведения на всички, продължаваме да предлагаме и Мултипойнт, като задължително информираме клиентите, че той може да се използва само от малки ученици и има много ограничения. Единственото предимство на Мултипойнт е, че е евтин, мисля че ние имаме най-евтиния вариант, който не е по-лош от всеки друг Мултипойнт.
  Колкото до отношенията ни със Светослав, аз влязох в контак с него, след като прочетох нещо писано от него за Мултипойнт. Към онази дата, той гордо ми заяви, че харесва Мултипойнт (това е негово право). Аз определено не съм от почитателиет на Мултипойнт и споделям мнението, че въвеждането му в българското образование е недоразумение.
  Въпреки различните ни позиции, аз уважавам Светослав като един от малкото български ИТ учители, които гледат критично на заобикаляюата ги среда и се опитват да я променят към по-добро.
  За да не съм анонимен, публикувам координатите си. Ако някой има въпроси към мен или фирмата ми, няма проблем да се обади.

  Jordan Kissjov PhD
  CEO
  Risk Electronics Ltd.
  2L, Samokovsko Shosse Blvd.
  BOILA Bisness Center
  1138 Sofia, Bulgaria
  Tel.: (+359 2) 9175 421 /423, 4033 421/ 423
  Mobile: +359 888 521 740
  Kissjov@risk.bg
  http://www.risk.bg
  http://www.server.bg

 2. Само накратко без да навлизам в технически подробности, да не си мисли някой че правя реклама, но ще ви кажа моя опит. От пет години в нашето училище работи сървър с осем монитора на фирма Стемо – марка НР. Никакви проблеми – каквото качиш на сървъра, веднага го има на всички монитори. Visual Studio – работи без проблем и грижи. От две години имаме сървър на Риск – първо трябва да си играеш на всеки монитор да правиш инсталация и второ от дванадесет монитора след като работят половин час – два, три се изключват и трябва да отидеш на сървъра да ги рестартираш, защото излиза надпис – заключено. Понякога след два, три дена работа цялата система блокира и трябва да рестартираш всичките по време на час. На въпроса как да се оправи този проблем техните техници казват – не може, това е бъг на системата.

  • Здравейте,
   При мен също има кабинет на Стемо. Тази година го обнових до MultiPoint Server 2012. Мога да кажа, че работи общо взето доволно. Сървърите имат нужда от малко повече мощност, понякога се появяват някои дребни засвивания или проблеми, но общо взето се работи спокойно. Основния ми проблем, е че не мога да правя обработка на звук и видео. В същото време работя с последните версия на Office, Photoshop, Illustrator и InDesign, които са доста лакоми за ресурси.
   За оборудването на Риск, мога да кажа само, че не съм го тествал в реални условия и дори не съм го виждал. На хартия за мен има технологично тесни места и потенциални проблеми. Надявам се тук да се включи господин Кисьов, който много хвали решението на своята фирма и смята, че няма никакви проблеми с неговата работа.
   Ще се радвам да споделите повече за работата си със системата на Риск, какви проблеми и предимства има, както и да споделите мнението си за тяхната поддръжка.

  • За съжаление видях този коментар едва сега. Прилагам коментара на нашия сервиз. Ако проблемите продължават, опишете ги на support@risk.bg, веднага ще има реакция от наша страна.
   КОМЕНТАРА НА СЕРВИЗА:
   Изглежда, че училището на г-н Иванов са закупили решението през първата кампания и ползват първата версия на vPoint протокола 1.0.0.23 с VirtualBox 4.0.12 , както и стара хардуерна версия на Диана терминалните клиенти. Когато е питал за решаването на проблемите им не е имало друго решение, освен да рестартира vPoint протокола ако забие/се заключи някой терминал. Сега вече има по-нов vPoint 1.1.0.30 с VirtualBox 4.2.8 както и по-нов фърмуер за терминалните клиенти, който работи стабилно. Ако изпрати сървъра можем да му го преинсталираме, както и да му пратим новия фърмуер заедно с инструкции как да обнови терминалите с него. Относно това, че трябва да инсталира на всяка виртуална машина поотделно всеки софтуер – така е, ама то това си е особеност на този тип решение. Има вариант да се направи една виртуална машина с инсталирани вс. програми и после тя да се клонира толкова пъти, колкото терминали има, но се оказва че това не е по-малко трудоемко и има по-голяма вероятност за грешки. Затова най-добре да си инсталира програмите на вс. машина поотделно

 3. Ще бъда кратък и без да влизам в подробности.
  Не си купувайте терминали – изберете си стандартни PС конфигурации (поне тази година МОН допуска това за разлика от миналата).
  Обадете се в РИСК и вижте какво ще предложат – те са много коректен и отговорен партньор и аз съм доволен от работата си с тях.
  Чисто и просто очевидно технологичното ниво което сме постигнали с терминалите не е достатъчно високо да замени на 100% „преживяването“ на работата с нормално PC.

 4. Тия терминали Диана са пълен смях. За нищо не стават. Резолюцията им е гола вода. Бавни са. Една трета вече изгоряха и ги смениха. Абсолютен китайски боклук. Не ги копувайте, ще съжалявате. Не могат да се мерят с истински компютри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *