Как да настроим ADSL модем Huawei HG530 Home Gataway като безжична точка за достъп

Ако разполагате с ADSL модем Huawei HG530 Home Gataway на БТК (Vivacom), който не използвате и се чудите какво да правите с него можете да го превърнете в безжична точка за достъп (wireless access point) за да разширите вашата безжична мрежа. Описаните по-долу стъпки по никакъв начин не увреждат модема и без проблеми можете да го върнете към фабричните му настройки като натиснете бутона „Reset“.

1. Включете вашият модем към захранването. Ако последно на него са правени някакви нестандартни настройки или не знаете какво точно е неговото състояние можете да възстановите фабричните настройки. Това се прави като с остър предмет (връх на химикал, разтворен кламер и др.) се натиска бутона „Reset“ на гърба на модема за няколко секунди;

2. Настройте компютъра да получава автоматично IP адрес. Свържете модема с компютъра си с мрежов кабел и изчакайте получаването на IP адрес. Стандартно адреса на модема е 192.168.1.1, а на компютъра ви вероятно е 192.168.1.2;

3. Стартирайте предпочитаният от вас браузър и в адресната лента въведете адреса 192.168.1.1. Въведете потребителското име root и парола warmWLspot;

4. Деактивирането на NAT (Network Address Translation) се извършва като в лявата част изберете „Basic“ и след това „WAN Settings“. В раздела „IP Address“ полетата „Default Route“ и „NAT“ трябва да са в позиция „Disable“. След като промените настройките натиснете бутона „Submit“ в долната част на страницата. Последното действие трябва да се извършва при всяка промяна на настройки;

5. Трябва да се промени IP адреса на модема. За да направите това в лявата част изберете „Basic“ и след това „LAN Settings“. Напишете IP адреса, който желаете според конфигурацията на вашата мрежа. Добре е този адрес да бъде резервиран в основния ви рутер за да не се раздава през DHCP. Целта на този адрес е по-късно да можете да правите промени в настройките на модема. Ако има опасност да забравите IP адреса можете да го залепите на листче или да го напишете с маркер върху модема.След като въведете новият IP адрес може да се наложи да го въведете в браузъра си, както и потребителското име и парола;

6. За да деактивирате DHCP сървъра на модема в лявата част изберете „Basic“ и след това „DHCP“. В полето „DHCP“ изберете „None“ и запаметете настройките. Игнорирайте съобщението, че трябва да вземете нов IP адрес;

7. За да настроите безжичната мрежа в лявата част изберете „Basic“ и след това „Wireless Lan“. Тук може да се деактивира безжичната връзка. В раздела „Wireless Setting“ може да се смени нейното име, парола и канал, и други. В раздела „Advanced Setting“, в полето „802.11 b/g/n“ можете да зададете вида на безжичната свързаност. Аз предпочитам да използвам 802.11b+g+n. Ако използвате тази настройка добре е в раздела „11n Settings“, в полето „Channel Bandwidth“ да изберете 20/40 MHz.

След като извършите всички настройки можете да свържете модема с кабел към основния си рутер и да го използвате като безжична точка за достъп (wireless access point) и 4 портов switch. Желателно е устройството да не разполага в места с голямо натоварване, а в периферията на мрежата.

Можете да прескочите всички тези настройки ако изтеглите файла VIVACOM-adsl-mod-by-Mihaylov. От „Tools/Restore & Backup“ изберете изтегленият файл с настройките и натиснете бутона „Upload“.

Направени са следните настройки: IP адреса на модема се променя на 192.168.1.100, паролата за да достъп не е променено, деактивира се NAT и DHCP сървъра, променя се името на безжичната мрежа, но тя е без парола.38 thoughts on “Как да настроим ADSL модем Huawei HG530 Home Gataway като безжична точка за достъп
 1. Здравейте! Имам същия модел модем, който вече не ползвам за услугите на Виваком. Спешно ми трябва да променя MAC адреса му, но за жалост такава функция в менюто не присъства. Как мога да променя/клонирам мак адреса на този модем?

 2. Само не ми стана ясно кой от ЛАН изходите ще играе ролята на ВАН вход.
  Ако може да обясните къде се намира тази опция
  Защото както разбирам ще се подава интернет към този рутер не чрез АДСЛ входа
  а някой от лан изходите т,е през кабел RJ 45 тъй като няма ВАН вход ако съм разбрал правилно де.

  • При описаните по-горе настройки нямате WAN порт. Няма значение към кой от портовете ще си свържете кабела от основния рутер и към кой другите компютри.
   С тези настройки превръщате своя модем в безжична точка за достъп, която разширява безжичната мрежа. Ако си купите подобно устройство то обикновено има един или най-много 2 порта.

 3. Здравейте,
  Възможно ли е да свържа HG530 с широколентовата връзка и да го използвам като рутер?
  Какви да са настройките?
  В момента показва наличието на безжична мрежа, но без интернет достъп. Свързал съм LAN1, LAN4- съответно
  към компютъра и мрежата.(ДОСТАВЧИКА).

  Това са от доставчика:
  10.90.7.80
  nove2014 потребителско име
  58155334 парола,а това

  Благодаря.

  • Здравейте,
   До момента не съм експериментирал да настройвам HG530 като рутер, така че не мога да кажа дали е възможно.
   Както сте свързали модема в момента правите проблеми на доставчика си, защото устройството ви раздава IP адреси на други потребители.

 4. Искам да попитам, възможно ли е да си направя hotspot от 4G бисквитка на макстелеком или за какво друго мога да я ползвам освен по предназначение?
  Благодаря предварително.

 5. Здравейте,
  Възможно ли е този модем да дели интернет скоростта според това колко потребителя са се свързали към него.

  • Здравейте,
   Ако имате предвид приоритети за потребителите, например един потребител ползва 80% от връзката, а другите 20%, това не е възможно. За да правите това имате нужда от устройство от доста по-висок клас или от подобен клас, но със сменен фъмуер.

 6. Настройките работят, но 192.168.1.100 ми дава „This page can’t be displayed“. Опитах и с https и http, но резултатът е същия. Искам да задам парола на Wifi.

  • Първият съвет, който ми идва на ум е да пробвате друг браузър. Аз например работя основно с Internet Explorer или Opera.
   Ако това не даде резултат върнете модема към фабричните му настройки и променете ръчно настройките, както съм описал по-горе.

   • Направих ръчно настройките, както сте написал, зададох си паролата, но не успявам да вляза чрез таблета си. Иначе с лаптоп се получава. Чудно ми е, т.к. с таблета нямам проблеми в други мрежи?

 7. Привет,
  Настройка за AP – успешно, как да задам парола за безжичната връзка или този модел няма тази опция?
  При Pirelli модемите има възможност.

  • Последния ред от първата таблица безжични настройки пише свободно – трябва да избереш каква защита web wpa и тогава отваря поле за парола.

  • Здравейте,
   Не разполагам с COMTREND CT-5367 и не съм си играл с настройките на модема, така че не мога да ви дам готово решение. Опитате се да направите същите настройки като описаните по-горе.

 8. Здравийте,
  Настроих успешно модема Huawei 532е и нямам проблеми със свързването от два лаптопа кабелно и през WiFi.Проблема е , че мобилните телефони не могат да се свържат през WiFi.По съобщенията от телефоните излиза ,че не може да получи IP.Настройките WiFi са същите като в статията.Правил съм настройка на Pirelli и Comtrend и мобилни телефони са се свързвали успешно.Ще Ви бъда благодарен ако ми помогнете да реша проблема!

  • Здравейте,
   За съжаление не знам къде е проблема. Други хора също са се оплаквали от подобни проблеми със смартфони. Вероятно се дължи на някаква несъвместимост между модема и смартфона.

 9. Хубава и полезна статия.Въпроса ми е мога ли да включа WPS на този модем,не намирам опцията в менюто.

 10. Ако е включена,трябва да има опция да се изключи.Поне на други рутери е така,даже може да се види WPS кода.Нямате ли под ръка HG530 (vivacom)

 11. Можете ли да ми помогнете да настроя модем Huawei 532е който е свързан с DVR да наблюдавам камерите си през интернет- отдалечен достъп?. Благодаря.

 12. здравейте!
  как да свържа рутер ZTE E5501 като втори рутер за долния етаж, като имам кабел от първия рутер до втория

 13. Здравейте, м/у рутера и телевизора има 3 стени. Купих за телевизора „TV BOX Tronsmart Vega S95 Meta“ и го свързах с кабел, поради слаб Wifi сигнал.
  Какво трябва да закупя, че този кабел (до тв) едновременно да свързва тв и да излъчва уайфай в стаята?
  Рутерът е: TP LINK TL-WR841N ver.8.4 , доставчик NET WORKS
  Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   Не съм запознат в детайли с устройството, за което питате. От това, което видях на бързо в Интернет мога да ви препоръчам да си опънете мрежов кабел между рутера и устройството за да нямате проблеми. Купете си кабел най-малко категория 5e.

 14. здр.как мога от модем да изпратя на друг модем сигнал,става въпрос за вива ком искам единият модем да приема безжична връзка от основният модем на вива ком

  • Здравейте,
   Това, което искате да направите се нарича Wireless Distribution System. До момента не съм го пробвал модеми на БТК, а само с други мрежови устройства (TP-Link и Buffalo). Ако си поиграете малко би трябвало да можете да подкарате това, което искате.

 15. Имам модем Huawei HG530. Може ли да се ползва като в LAN 1 подам интернет данни от моя доставчик и от другите LAN да чакам изходни данни към 3 компютъра и опишете настройките,ако са нужни стъпка по стъпка моля.

 16. Здравейте, в момента съм направил подобна схема, при мен Hg 530 е главния АДСЛ и от него тръгва кабел за Comtrend ct 5367, последният работи прилично към 4 часа и връзката с нета спира(докато не се рестартира). Възнамерявам да сменя доставчика и да използвам за главен ТП линк, кой от изброените 2 да оставя за втори по описаната схема според вас ?

 17. Благодаря за инструкциите, Сега е по удобно като разширих домашната мрема.
  Работи перфектно, а и намерих приложение на стария рутер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *