Как бързо да настроим ADSL модем ADB P.DG A4100N като безжична точка за достъп (wireless access point)

Ако разполагате с ADSL модем ADB P.DG A4100N на БТК (Vivacom), който не използвате и се чудите какво да правите с него можете да го превърнете в безжична точка за достъп (wireless access point) за да разширите вашата безжична мрежа. Описаните по-долу стъпки по никакъв начин не увреждат модема и без проблеми можете да го върнете към фабричните му настройки като натиснете бутона „Reset“.

Модемът Pirelli DRG A124G се настройва по подобен начин (https://mihaylov.bg/2013/02/01) и за това тук ще прескоча подробните обяснения.

1. Изтеглете файла VIVACOM_NET-adsl-mod-by-Mihaylov.bg_ и го разархивирайте;

2. Включете вашият модем към захранването. Ако последно на него са правени някакви нестандартни настройки или не знаете какво точно е неговото състояние можете да възстановите фабричните настройки. Това се прави като с остър предмет (връх на химикал, разтворен кламер и др.) се натиска бутона „Reset“ на гърба на модема за няколко секунди;

3. Настройте компютъра да приема автоматично IP адрес. Свържете модема с компютъра си с мрежов кабел и изчакайте получаването на IP адрес. Стандартно адреса на модема е 192.168.1.1, а на компютъра ви вероятно е 192.168.1.2;

4. Стартирайте предпочитаният от вас браузър и в адресната лента въведете адреса 192.168.1.1. Въведете потребителското име root и парола warmWLspot;

5. В лявата част щракнете „TOOLS/Configuration Tools“, а след това „Restore from saved Configuration file (backup.bin)“. Изберете изтегленият файл с настройките и натиснете бутона APPLY.

Направени са следните настройки: IP адреса на модема се промяна на 192.168.1.100, паролата за да достъп не е променено, деактивира се NAT, Firewall и DHCP сървъра, променя се името на безжичната мрежа, но тя е без парола, безжичният режим е настроен на Mixed (11b+11g+11n), а на Bandwidth е дадена настройка 20/40MHz.

Аз лично не бях особено доволен от работата на това устройство като модем, защото след 1-2 дена работа не можех да се свържа към него по безжичен път и се налагаше да го рестартирам. Сега предстои да го тествам как работи като безжична точка за достъп (wireless access point).2 thoughts on “Как бързо да настроим ADSL модем ADB P.DG A4100N като безжична точка за достъп (wireless access point)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *