Как лесно да направим безжична точка за достъп от ADSL модем ZTE ZXDSL 531B

Преди известно време бях писал как да преобразувате ADSL модемите на БТК (Vivacom) в безжична точка за достъп (wireless access point) (http://blog.mihaylov.bg/?p=186). За съжаление ръководството се получи доста дълго и е за по-напредлали потребители, но от друга страна важи за различни модели модеми. Ето и един по-лесен начин да направите същото нещо, но важи самоза ADSL модем ZTE ZXDSL 531B. Описаните по-долу стъпки по никакъв начин не увреждат модема и без проблеми можете да го върнете към фабричните му настройки.

1. Изтеглете файла btc-adsl mod by Mihaylov.bg на вашият работен плот (Desktop) и го разархивирайте.

2. Включете вашият модем към захранването. Ако последно на него са правени някакви нестандартни настройки или не знаете какво точно е неговото състояние можете да възстановите фабричните настройки. Това се прави като с остър предмет (връх на химикал, разтворен кламер и др.) се натиска бутона Reset на гърба на модема за няколко секунди.

3. Настройте компютъра да получава автоматично IP адрес. Свържете модема с компютъра си с мрежов кабел и изчакайте получаването на IP адрес. Стандартно адреса на модема е 192.168.1.1, а на компютъра ви вероятно е 192.168.1.2.

4. Свържете модема с компютъра и стартирайте предпочитаният от вас браузър и в адресната лента въведете адреса 192.168.1.1. Въведете потребителското име root и парола rootWLaccess.

image

5. В горната част на прозореца изберете „Management“, а след това в лявата част „Backup Config“.

image

Щракнете върху бутона „Browse…“ и изберете файла btc-adsl mod by Mihaylov.bg.xml, който изтеглихте и разархивирахте в първата стъпка.

След като промените полетата натиснете бутона „Apply“. Промените ще се запишат и ще се появи прозорец за въвеждане на потребителско има и парола. Натиснете бутона „Restore“ и след това потвърдете вашето действие. Настройките се зареждат от файла и модема се рестартира за около 2 минути.

От файла btc-adsl mod by Mihaylov.bg.xml се зареждат следните настройки: IP адреса на модема се промяна на 192.168.1.100, паролите за да достъп не се променят, деактивира се ADSL порта и DHCP сървъра, променя се името на безжичната мрежа, но тя е без парола.

Можете да промените адреса на модема, името на безжичната мрежа, нейният канал и парола, и много други настройки по ваше желание. Ако случайно нещо се обърка изпълнете всички стъпки на ръководството отначало.

След като извършите всички настройки можете да свържете модема с кабел към основния си рутер и да го използвате като безжична точка за достъп (wireless access point) и 4 портов switch. Желателно е устройството да не разполага в места с голямо натоварване, а в периферията на мрежата.

Споделете вашият опит след като експериментирате с модема си. Аз разполагам с 3 модема, които съм модифицирал по гореописания начин и те работят вече половин година без проблеми в СОУ „Иван Момчилов“ – град Елена.

Ако разполагате с друг модел модем, който не ви трябва можете да ми го подарите за да експериментирам с него и да публикувам файл за модифициране.

31 thoughts on “Как лесно да направим безжична точка за достъп от ADSL модем ZTE ZXDSL 531B
 1. Може ли да ми кажете само,как да променя според предпочитанията си: wi fi security encription(wpa/psk ; wpa2/psk ; wi fi канала и т.н) начинаещ съм,не разбирам от модеми,или как мога да ползвам този синият рутер: ZTE ZXDSL 531b просто за wi-fi(имам предвид: имам черен Pirelli DRG-A124G M-400-000-4-8,който е включен към PC-то ми,но искам и в другата част от апартамента да сложа този синия ZTE за да имам по-добър wi-fi сигнал,защото в момента едвам имам 2 черти.)Как мога да ги свържа ? МНОГО БЛАГОДАРЯ !!! 🙂

   • това го прочетох го видях и в тази публикация, а има ли друг начин освен с ethernet кабела ? примерно: само чрез wi-fi (да знам въпроса ми сигурно е смешен,но просто не съм много запознат с тази сфера – рутери и модеми) Благодаря отново ! 🙂

    • Аз ви пропоръчвам да използвате кабел за това, което искате, защото връзката е по-добра и стабилна. Но може да се направи и по безжичен път, нарича се Wireless distribution system и можете да видите принципна схема на тази картинка http://en-us-support.belkin.com/euf/assets/images/answer/router/wds.gif

     • И за bridge-a се сетих,но наистина не знам в настроийите на модема 531b как да го направя,пробвах вчера,телефонът и телевизорът ми намират мрежата, НО не могат да се свържат с мрежата,не знам защо :X но успях с първия вариант,днес купих 14м ethernet кабел и се получи без проблем,НО имам 2 въпроса: 1.като е вклучен този модем намалява ли ми скоростта по някакъв начин за сваляне/по-бавно зареждане на страниците/по-бавен buff в сайтовете или не се влияе ? (според мои наблюдения е същото както и преди да закача модема 🙂 ) 2.мога ли да направя безжичната мрежа на синия модем да е абсолутно същата като черния(същия канал,име,encryption и т.н или ще си пречат? нямам проблем в момента с друго име,канал и т.н е, но съм любопитен) 🙂 МНОГО Ви благодаря за помощта и съдействието и се извинявам ако съм ви изгубил времето ! Благодаря отново ! 🙂

     • 1. Модемът действа като безжична точка за достъп и по никакъв начин не намалява скоростта ви за сваляне. Вероятно дабавя някакво закъснение при зареждане на страниците, но то е в рамките на милисекунди и не можете да го усетите.
      2. Желателно е каналите на двете безжични мрежи да са различни и е добре да оставите няколко свободни канала между тях за да не си влияят. Например може да използвате 3 и 7 канал. Паролите и кодировката на данните може да ги оставите еднакви.

     • здравейте,за много години! пак съм аз,искам да ви питам.Смених интернета с оптичен и ми дадоха TL-WR740N v4.24 модем,проблема е,че доста често сигнала на старото ми ZTE 531b изчезва,не мога да разбера защо,с вашия файл съм от блога ви „как да превърнем стария zte 531б в безжична мрежа за достъп“ интересното е,че само с вашия файл се получава сигнал модема както wi-fi така и с кабел на телевизора ми.пробвал съм да направя hard reset и не получавам сигнал,понякога пък само wi-fi.Въпроса ми е как да си възвърна функцията му,преди работеше докато бях с черния пирели модем и бях на adsl , сега обаче от време на време сигнала му и за wi fi и за ethernet кабела изчезват. Благодаря много !! отново ! 🙂

     • Здравейте,
      Настройките описани в блога ми превръщат стандартния модем в друг вид устройство. Нормално е само когато използвате него да имате връзка към Интернет. Когато го рестартирате към фабричните му настройки устройството отново започва да работи като модем.

 2. Здравейте, г-н Михайлов. Благодаря Ви за статията. Тя ми беше много полезна. Само искам да попитам, към кой порт на модема се подключва рутера?

 3. Изпълнявам всички стъпки както са описани, но не става.След рестартирането всичко изглежда ок, но не може да се свърже

 4. здравейте на всички,
  доставчика ми на нет засича мак адреса на лан картата има ли начин да се клонира в това животно (zte zxdsl 531b) и как става???

 5. Здравейте,
  Направих настройките според вашите препоръки и рутерът работи отлично, но у нас. Един приятел, клиент на Близу ме помоли да изпробваме рутера и у тях. За съжаление, там нещата не се получиха. Не знам каква е разликата, след като и аз съм на Близу, макар и с друга тарифа…

  Благодаря!

 6. Много Благодаря гн. Михйлов
  Спазих всички инструкции написани от вас,и вече имам рaботещ WiFi AP.

  • Здравейте,
   За съжаление в момента не разполагам с модем HG530 Home Gateway, на който да правя тестове и да напиша описание. Така, че момента не мога да помогна. Настройките обаче не би трябвало да са много по-различни от тези на другите модеми.

 7. Здравейте Г-н Михайлов !!! Благодарен съм за всичко което научих и приложих от вашите идеи.Иман следният въпрос и молба, имам ADSL HG532e да го направя Wi-Fi AP, имате ли файл за него и ако не дали предвиждате ? Предварително благодаря !!!

  • Здравейте,
   За съжаление не разполагам с модем HG532 и не мога да направя модификацията по настройките. Ако намеря ще го направя, но не мога да се ангажирам със срок.
   Опитайте се вие да го направите сам, като следвате ръководствата ми за другите модеми. Модификацията не е много сложна.

 8. Здравейте,
  Днес ми подариха едно 531в и се зачудих дали не мога да го ползвам, като АР. Тоест да му пусна интернет през wi-fi и да го закача на компа пo LAN.

 9. Здравейте. Много интересен и полезен блог. Изрових този стар модем на БТК и искам да го превърна в repeater на домашната мрежа,за да имам интернет на двора. Не виждам тази опция в заводския firmware и предполагам трябва да се флашне с друг, т.е RTA1025W рутер с когото са идентични, но удрям на камък през telnet, макар, че има няколко описани начина в интернет. След флашването вече може да се сложи OpenWRT при желание. Можете ли да направите туториал. Намерих въпросния RTA firmware малко трудно, тей като е темите са доста стари.
  А именно : http://flyrouter.net/downloads/software/rta1025w/firmware/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.