Честита нова учебна година

Днес започна новата учебна година. Започна не както сме свикнали на 15 септември, а на 17. И разбира се донесе нови неща в училищата.

Първото важно нещо според мен е регистъра за движението на учениците. Това нещо трябваше да се случи от доста време, но министерството все го отлагаше. Честно казано се учудих, че без никакви предизвестия изскочи този регистър. Всъщност имаше признаци за подготовката на нещо ново. Пускането на версии на Амин Про през ден или два и синхронизацията на данните със сървър на МОН, която се наблюдаваше при пускане на програмата. Лош се оказа май момента за внедряване на това решение, защото всяка актуализация оправяше някой проблем и създаваше някой нов. Това доведе до опъване на нервите на директорите и загряване на телефоните на Админ Софт до червено.

Какво ще ни даде регистъра за движението на учениците? Ще получим лесно следене на движението на учениците и избягването на дублирания. До сега засичането на ученик, който се води едновременно в 2 училища ставаше много бавно и на ръка. Ще се появят също и учениците, които подлежат на задължително обучение. И може би ще започнат за изчезват мъртвите души в училищата.

Ученическото портфолио е второто ново нещо. Какво конкретно ще представлява то никой не може да каже. Според изказвания пред медиите портфолиото ще представлява задачите поставяни на даден ученик за неговото развитие през годината и постигнатите резултати. Като всеки учител ще трябва да допринесе за това портфолио.

Честно казано тази идея ми се вижда доста мътна и недомислена. Май пак ще копираме нещо от западна Европа без да сме проучили точно как стоят нещата. Заедно с това характеристиките на учениците продължават да съществуват, което означава че получим известно дублирана на данни.

По принцип едно портфолио се изготвя от човека до когото се отнася с известна помощ от други хора чрез препоръки референции и други подобни. Но за съжаление при нас нещата май са обърнати. Ето и един добър пример за ученическо портфолио http://www.sustz.com/Proceeding08/Papers/EDUCATION/Mitova_Diana.pdf

На всякъде като пионери с ученическите портфолиа се сочат езиковата гимназия в Перник, аз не видях на техният сайт някакъв знак, че правят нещо подобно. Също така и до момента никой не е предложил насоки, препоръки или някаква рамка.

Защо ли министерството ни просто не започна изграждането на електронно досие на всеки ученик. В което да влизат неговите оценки, забележки, наказания, похвали, участие в състезания, препоръки от учители и други подобни. Така всеки, който има нужда би имал лесен достъп до тези данни. А сега се стимулира поредното безсмислено писарстване и трупане на хартия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *