Web дизайн за 8 клас

Според учебна програма по Информационни технологии за 8 клас през вторият срок на годината учениците трябва да изучават Web дизайн. В различните учебници се предлагат различни софтуерни продукти. Преди 3 години аз и моята колежка, с която деляхме 8 клас решихме да използваме учебника на издателство Изкуства и да преподаваме FrontPage. До момента имахме опит с този продукт, а честно казано в този учебник най-добре и разбираемо бяха представени уроците. Учениците се ориентираха малко трудно и често забравяха различните настройки, които трябва да се правят на страница.

Преди 2 години Microsoft България заедно с Teacher.bg направиха обучения на учители за Office Live Small Business, както и доста добро ръководство. Аз извадих най-важните видео клипове от него и ги обособих в малък учебен сайт (http://sitevideo.momchilov.bg/), където учениците лесно могат да се ориентират. Оказа се, че за учениците е доста по-лесно да работят с този продукт, като едно от предимствата му е, че той е достъпен от всеки компютър с връзка към Интернет. А това означава, че няма нужда от инсталиране на програми на домашните компютри за упражнение или разработка на курсова задача. Забелязах обаче, че децата не се отнасят особено сериозно към учебното съдържание, когато то е поставено под формата на видео клип, вероятно защото свързват този формат не с учене, а със забавление.

През миналата година отново мислех да използвам Office Live Small Business, но за съжаление се оказа, че Microsoft прекратяват развитието на този продукт и се наложи да търся алтернатива. Реших да се насоча към WordPress и по-точно към WordPress.com, където можете да регистрирате безплатен сайт базиран на тази система за управление на съдържанието. Разработката е подобна на Office Live Small Business, но за съжаление нямаше ръководство на български за работа с продукта. Наложи се да седна и да направя такова ръководство, което можете да намерите на адрес http://bguserguide.wordpress.com/. Впечатленията ми са, че учениците работят успешно с WordPress.com, дори в края на годината остават с впечатлението, че правенето на сайтове и нещо много лесно. Ако желаете можете без проблем да използвате ръководството при преподаването на раздела web дизайн 8 клас.

В началото на 2012 година Microsoft България и Teacher.bg решиха, че трябва да заместят Office Live Small Business с друга платформа за изграждане на сайтове за училищата и се базираха на WordPress. Сайта който изградиха се намира на адрес www.daskalo.com. По покана на Тодор Георгиев аз написах ръководството за този сайт, като то може да се намери на адрес http://www.daskalo.com/rakovodstvo/. То е базирано на предишното ми ръководство като е съобразено с ограниченията и модификациите наложени при daskalo.com.

Моето предложение към вас е да се базирате на WordPress.com или на daskalo.com при предаването на модула web дизайн в 8 клас и съответните ръководства, защото WorPress е много използвана платформа за развитие на сайтове в световен мащаб и знанията за нея биха били много полезни за вашите ученици в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *