Електронни учебници на Булвест за начален курс

През изминалата седмица училището ни получи електронни учебници на Булвест за първи и четвърти клас. На мен съответно се падна задачата да ги инсталирам на лаптопите на колежките и да видя какво всъщност представляват тези учебници. Ето и моите впечатления:

1. Учебниците могат да се използват само под Windows и са базирани на Adobe Air;

2. Електронният учебник представлява пълно копие на хартиения, като има допълнителен слой, който добавя интерактивност, като стартиране на музика, препратка към видео, тестове и др.;

3. Не се използва цялата площ на екрана. В ляво и дясно остават неизползваеми най-малко по 5 сантиметра;

4. Протича инсталация на програмата, но задължително трябва да се използва диск. Това означава, че трябва да се прави копие на оригиналния диск или да се използва виртуално CD;

5. На диска също се разпространяват книжка за учителя, примерно разпределени на часовете и примерни тестове в pdf или doc формат.

Какви бяха моите очаквания:

1. Учебниците да са мултиплатформени. С масовото навлизане на таблетите в нашият живот, които най-често са на операционна система различна от Windows, нормално е са очакване да можем да стартираме въпросните електронни учебници не само на компютър;

2. Очаквах въпросните продукти да са базирани на HTML (най-добре на HTML 5) или в краен случай на Flash или Silverlight;

3. Надявах се учебника да може да бъде разглеждан в браузър пожелание, на различен размер екран и елементите като звук и видео да са вградени, а не да изскачат в допълнителни прозорци или да се използват препратки към Youtube.

Моята равносметка. От това, което видях и пробвах, съм по-скоро разочарован от колкото впечатлен. Вероятно и при другите издателства положението е подобно, но ще се опитам да тествам и други електронни учебници. Надявам се с времето нещата да се развият и някой ден (в близкото бъдеще) да имаме електронни учебници подобни на учебните курсове на Microsoft и Cisco академиите.

4 thoughts on “Електронни учебници на Булвест за начален курс
 1. Здравейте,
  от къде бих могла да си сваля „безплатния“ електронен формат на учебниците за 1 клас на „Булвест 2000“. Предварително Ви благодаря. Лека вечер.

  • Здравейте,
   Допитах се до колежките от начален курс и те ми казаха, че диска с електронните учебници се получава от издателството след като сте поръчали хартиени учебници от тях. Ако не работите с това издателство бих ви препоръчал да помолите някой колега да ви копира диска.

 2. Работя в 3 ОУ гр.Сандански.Учител съм на 3 клас.Миналата година 2014/2015 ползвах Вашите електронни учебници.Тази година желая пак да ги ползвам, но няма получени в училището, а работим с Вашите учебници.Може ли да ми изпратите диск?

  • Вероятно имате някаква грешка. Аз нямам електронни учебници. Такива се предоставят от съответните издателства безплатно. Обърнете се към издателството, с чиито учебници работите и те ще ви предоставят безплатен диск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *