Компютърни терминални решения 2013/2014

В края на тази календарна година до февруари месец 2014 по проект на МОН ще бъдат направени множество компютърни кабинети в училищата в България. Този път училищата разполагат с повече варианти за избор в сравнение с предишната година. В следващите редове ще споделя мнението си за различните предлагани решения, като не претендирам за пълна изчерпателност.

Избор на операционна система

Първата важна стъпка при избора на терминални решения е операционната система на сървъра. Възможностите в момента са 3:

1. Windows MultiPoint Server 2012

2. Windows Server 2012

3. Userful Linux

Ще започна от зад на пред. Userful Linux е интересна операционна система, за момента в България е доста екзотична. Не очаквайте, че като е Linux е безплатна, за нея също се заплащат лицензи. Предлага възможност чрез виртуализация да бъдат стартирани различни операционни системи. Мненията за това решение са много разнопосочни, от прехвалване до описване на хиляди кошмарни несъвместимости. Основният недостатък за мен е малкият набор от терминални клиенти, които се подържат и това, че не работи добре на Xeon процесори. Също така не се препоръчва да се работи на сървъра.

Windows Server 2012 е другият предлаган вариант от фирмите. До момента не съм видял предложение с Windows Server 2012 R2, но се надявам в бъдеще да се появи и такова. Идеята тук е, че под сървърната операционна система могат да бъдат стартирани множество виртуални машини. Предлагат се варианти с VirtualBox и Hyper-V. VirtualBox е безплатен, Hyper-V е част от операционната система, така че този софтуер не натоварва цялото решение с допълнителни лицензи. Фирмите предлагащи този вариант казват, че с при него се постига най-добро използване на ресурсите на сървъра и най-голяма производителност. Аз не съм го видял и тествал за това не мога да потвърдя това. Основния недостатък на това решение, че не се подържат USB терминални клиенти. Основното предимство е лесното преместване на виртуалните машини.

Windows MultiPoint Server 2012 за мен за момента е най-добър вариант като компромис между функционалност и производителност. Операционната система е точно предназначена за изграждане на терминални решения. В тази версия освен класическото свързване на терминални клиенти е възможно да използвате връзка на терминала към виртуална машина. Тя се задвижва от Hyper-V и е част от операционната система. Когато използвате виртуална машина на нея можете да инсталирате 32-битова версия на Windows 7 или 8 и да използвате старите си 16 битови приложения като Комениус Лого и други подобни програми, които се използват основно в начален курс. Другото предимство, което не съществува при останалите операционни системи се нарича Split station. Това представлява разделяне на екрана 2 части, във всяка от които може да се зареди и да работи отделен потребителски акаунт. Трябва само да добавите мишка и клавиатура свързани през USB хъб и получавате едно допълнително работно място. Работата по този начин не е много удобна, защото ширината на екрана намалява на половина, но от друга страна ученика получавана възможност за самостоятелна работа на компютър.

Мрежова свързаност

В момента всички фирми предлагат връзка на техните терминали през локална мрежа. Единствено Стемо има терминали, които са комбинирани (USB и LAN), но те го предлагат за LAN свързаност. Много е важно на каква скорост работят мрежовите карти на терминалите. Препоръчително е да 1 Gbps. Задължително е и мрежовият суич да работи на същата скорост, за да не се получава тясно място в мрежата ви.

Сървър

Във високият клас почти всички фирми предлагат едно и също нещо с малки разлики. Процесорът е Xeon E5-2620 с шест ядра, а паметта е 32 GB. При ниския клас процесорът е Intel® Core i5, а паметта обикновено 8 GB. Добре е да се предпочете маркова машина пред такава сглобена от някоя фирма. Марковите машини са по-скъпи, но в същото време имат по-добра производителност, съвместимостта на всички компоненти е тествана и са доста по-тихи. Добре би било ако сървърът има възможност да работи хоризонтално и вертикално, както и да се монтира в комуникационен шкаф (рак).

Терминали

При избора си на терминал трябва да се внимава каква е скоростта на мрежовата му комуникация. Желателно е тя да е 1 Gbps, дори в момента на нямате нужда от толкова висока скорост. По-големите възможности ви дават опция за бъдещо разширяване. Да не забравяме, че един терминал спокойно може да се използва 10 години, като през това време се очаква да смените поне 2 сървъра. Другото важно нещо са подържаните протоколи. Терминалът ви трябва да работи с RDP 7.1 или 8, защото в тези версии се подържа FemoteFX функционалност. Някои терминали подържат и различни фирмени протоколи или пък поддръжка на Citrix или VMWare. Добре е да имате колкото се може повече USB портове, възможност за включване на 2 монитора и широк избор от разделителни способности.

Монитор

Основното правило при избора на монитор е „Колкото по-голям, толкова по-добре“. Но е добре да се обърне внимание и на другите характеристики. Моята препоръка е ако е възможно светът на монитора да е сив или в краен случай бял. На черните монитори всяка прашинка си личи, а във всички училища е доста прашно. Това правило важи и за мишките и клавиатурите.

В следващата си публикация ще опиша офертите на няколко фирми и техните предимства и недостатъци.

3 thoughts on “Компютърни терминални решения 2013/2014
 1. Здравейте,
  Оборудвахме си 2 кабинета с терминалните решения от висок клас на Вали компютърс. Успях да инсталирам комениус Лого на виртуалните станции без проблем. Първите 2 часа нямаше никакъв проблем да се работи с Логото, но от 2-3 седмици, когато стартират учениците „зелената костенурка“ – ToolKid сървъра ми се рестаритра и дава различни съобщения за грешка на син екран преди това. Можете ли да ми помогнете с този проблем?

  • Здравейте,
   Имате някакъв проблем с виртуалните машини. Може да се наложи да бъдат създадени на ново. Не мога да ви кажа какъв е по-точно, защото не ми пишете какви са съобщенията.
   Препоръчвам ви да се обадите на Вали, да им предоставите отдалечен достъп до сървъра и да им покажете какъв е проблема. Те трябва да го отстранят.

 2. Съжалявам, но твърдението „Windows MultiPoint Server 2012 за мен за момента е най-добър вариант като компромис между функционалност и производителност“, в общия случай не е вярно. Тази система е замислена като евтина и няма как да бъде производителна, напротив. Както и да е конфигурирана, тя по всички показатели е от нисък клас. Възможността за десктоп виртуализация при Mutipoint 2012 е с цел съвместимост, но в този режим системата просто работи зле и по никой начин не можа да изпълни изискванията на МОН за висок клас „видеоинтензивни приложения“. Причините са много, една от тях е, че използваните терминални клиенти няма смисъл да поддържат Remote FX и да работят под Multipoint, тъй като това са два различни свята, които не подлежат на обединение. Объркаването идва вероятно от факта, че някои доставчици (като лансираната от Светослав фирма например) просто лъжат училищата, че предлагат висок клас, а всъщност класа е нисък, само цената „оптимална“ като за висок.
  Въобще препоръките на това место, за съжаление са много тенденциозни и не отразяват реално техническите възможности на системите, т.е. не трябва да се взимат на сериозно от тези училища, които искат да направят избор по съвест (това е мое мнение).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *